De paasbrunch, aankleding en recepten

De paasbrunch, aankleding en recepten Voor veel mensen begint het een traditie te worden, de paasbrunch. Geen ontbijt, want we slapen lekker uit en geen lunch, want dan is de dag al halverwege. Nee, de brunch is bij uitstek prima voor Pasen. Liefst met wat familie of vrienden thuis of – bij goed weer – lekker op een terrasje of op een grasveldje. Steeds meer restaurants doen er gretig aan mee en waarom ook niet. Heerlijk om zo de dag te beginnen. Enkele mogelijkheden om de paasbrunch zelf te regelen.

Aankleding

De aankleding is bij voorkeur in lentetinten als geel en hel appeltjes- of grasgroen. Combineer een wit tafellaken met gele of groene accessoires, een loper over het kleed, vrolijke servetten en enkele paastakken. De paastakken kunnen met de meest exotische zaken “aangekleed” worden. Naast de beschilderde eitjes zijn er glanzende kralen, glazen eitjes, lieve strikjes in geel en groen, maar zonder aankleding zijn de paastakken ook fraai. Hier en daar een “aangekleed” chocolade paashaasje voor als er kinderen e/o chocoladeliefhebber bij zijn.

Probeer bij zoveel aankleding het servies zo neutraal mogelijk te houden en bij voorkeur alleen wit of off wit. Al dan niet met een werkje in dezelfde kleur.

Eten

Het eten is vol en rijp met vooral veel keus. Daarmee niet gezegd dat het ook erg duur moet zijn om de gezelligheid op tafel te krijgen. Er zijn ook eenvoudige mogelijkheden om de paasbrunch compleet te laten zijn. Laten we vooral uitgaan van het gezelschap en dan kijken we naar brood, beleg (koud en warm), frisse salade en drinken … en vooral enkele warme hardgekookte eitjes klaarzetten bij al het brood en beleg.

Brood

Het brood is het lekkerste als het nog lauwwarm is. Dat wil zeggen dat je het brood of de broodjes afbakt kunnen worden of bak zelf het brood, desgewenst met de broodbakmachine.

Het is leuk om verschillende soorten broodjes en brood te hebben liggen, maar ook tijdens de paasbrunch is gezondheid belangrijk. Neem je wit brood, neem dan het speciale witte brood wat wel de vezels van bruin heeft.
Rooster het brood en zet het in een rekje, zodat men hygiënisch het brood kan pakken. Neem als broodjes de kleine bolletjes. Zo wordt er rustiger en minder gegeten, terwijl de gasten wel continue bezig zijn. Bolletjes met sesam of maanzaad, maar ook grof volkoren of het donkere waldkorn is heerlijk.

De boterbroodjes zijn wat vetter, maar die mogen eigenlijk niet ontbreken. Met wat echte boter en pure hagelslag horen ze helemaal bij de paasbrunch. En vergeet de mini worstenbroodjes niet. Bij enkele bolletjes gezond brood, mag best een mini worstenbroodje. Smaken verschillen, maar de bakker die ze zelf maakt zijn over het algemeen toch het beste.

Beleg

Koud beleg is o.a. ook de jam, de honing, de hagelslag en pindakaas. Wil je het wat aangekleder maken, beperk het dan tot wat echte honing en pure hagelslag.
Vleeswaren kunnen er uiteraard in alle soorten en maten bij, maar ook hier geldt dat de aangeklede paasbrunch net even iets anders dan anders moet zijn. Zo kan kip of kalkoen als broodbeleg prima, maar wellicht is vers gebakken de avond ervoor en nu in plakjes op de tafel net iets beter. Ditzelfde geldt voor rosbief en magere ham. Dit alles al dan niet aangemaakt met wat verse kruiden.

Bron: TheUjulala, PixabayBron: TheUjulala, Pixabay
De salades (eiersalade, komkommersalade, rundvleessalade, aardappelsalade) maken er een geheel van en deze zijn weer prima te combineren met vleeswaren. Zelf maken is echt niet moeilijk en neem in plaats van mayonaise eens yogonaise. Dit smaakt net wat frisser (of maar de yogonaise zelf!).

Opgemaakte broodjes

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de broodjes allemaal al op te maken en verschillende dingen te combineren, naast het eenzijdige beleg. Enkele mogelijkheden waarop volop gevarieerd kan worden en wat er bij een presentatie feestelijk uitziet.

Eiersalade sandwich met rosbief

 • waldkornbrood
 • eiersalade
 • rosbief
 • boter
 • tomaat
 • komkommer
 • cayennepeper

Bereiding

Smeer het brood en leg er plakjes rosbief op. Smeer er daarna een dunne laag eiersalade op leg daar weer enkele plakjes komkommer en tomaat op en strooi er voorzichtig wat cayennepeper over. Dek het brood weer af met nog een snee brood, druk het even aan en maak er sandwiches van.
De rosbief kan desgewenst ook vervangen worden door kalkoen.

Bolletje rundvleessalade met komkommer

 • bruin bolletje
 • rundvleessalade
 • ei
 • boter
 • kappertjes
 • komkommer

Bereiding

Besmeer het bolletje goed met boter en doe er daarna wat rundvleessalade op. Leg er wat kappertjes op en daarna een grote plak (niet te dun) komkommer, tenslotte nog enkele plakjes hard gekookt ei. Duw het broodje voorzichtig dicht.

Bolletje komkommersalade kip (of kalkoen)

 • bruin bolletje
 • komkommersalade
 • kip of kalkoen
 • boter
 • sherrytomaatjes

Bereiding

Besmeer het broodje goed met boter en daarna op beide helften van het broodje wat komkommersalade doen. Halveer 2 sherrytomaatjes en verdeel deze over het broodje en leg het broodje daarna weer dicht.

Geroosterd brood met kip

 • bruin brood
 • kip
 • smeerkaas
 • tomaat

Bereiding

Rooster het brood en smeer het direct daarna in met wat smeerkaas (i.p.v. boter). Neem de smeerkaas zonder toegevoegd smaakje. Leg er vervolgens wat kip op en enkele plakken tomaat. Leg er weer een snee geroosterd brood op en druk het voorzichtig aan. Snij het brood in sandwiches en serveer het.
Geroosterd brood is het lekkerste als het nog lauwwarm is, gecombineerd met smeerkaas is dit een ideale situatie, maar niet teveel smeerkaas. Dat kan het brood week maken)

Aardappelsalade

De aardappelsalade kan los geserveerd worden met wat gemengde sla, gehalveerde sherrytomaatjes, kappertjes en desgewenst wat stukjes verse kip. Lekker om naast het brood enkele kleine bakjes aangemaakte aardappelsalade klaar te zetten voor de liefhebber.

Fruit

Leg om het af te maken nog wat vers fruit in een schaaltje. Wat rood fruit, kiwi's en mogelijk wat mini exemplaren van appels en peren. Voor het frisse kan je ook nog wat verse ananas klaarleggen.

Drinken

Verse koffie en thee, met smaakjes, kunnen niet ontbreken op een paasbrunch. Denk ook aan verse muntthee, lekker fris! Een glaasje verse jus past er altijd bij. Voor kinderen is melk onontbeerlijk, maar zet er eventueel ook wat kleine glaasjes advokaat met slagroom bij voor de liefhebbers en als de paasbrunch toch echt richting het middaguur gaat, serveer bij het brood dan een glaasje droge witte wijn.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Christelijke Feestdagen - PasenChristelijke Feestdagen - PasenPasen is een christelijk feest, echter de manier waarop de meeste mensen Pasen vieren (met eieren en de Paashaas) is nie…
Pasen, de Paas High TeaPasen, de Paas High TeaSoms wil je voor de Pasen wat anders dan een brunch organiseren. Met Pasen is eten en een feestelijk gedekte tafel steed…
Kinderliedjes: PalmpasenKinderliedjes: PalmpasenBinnen de Katholieke-, Orthodoxe- en Protestantse Kerk wordt de zondag voorafgaande aan Pasen, Palmzondag genoemd. Veel…
Pasen staat weer voor de deur; hier de leukste paasideeën!Nog even dan is het weer Pasen. Veel mensen vinden het leuk hun huis (en soms zelfs de tuin) paasklaar te maken. In de w…

Een fris fruitontbijtEen fris fruitontbijtOok in de warmere maanden is het belangrijk om goed te eten, maar het kan allemaal wel wat luchtiger. Zo is fruit in com…
Basmati kip pilav & bloemkool kokosmelk pilav (vegetarisch)Basmati kip pilav & bloemkool kokosmelk pilav (vegetarisch)Basmati (rijst) kip pilav & bloemkool kokosmelk pilav (vegetarisch). De Indiase keuken is gevarieerd en door de gebruikt…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 13-04-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.