Welke Kruiden bij Welk Gerecht?

Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Aromatische kruiden en specerijen zijn voor het ene gerecht geschikt en voor het andere niet. Hoewel het ook een kwestie van smaak is, zijn er wel wat richtlijnen te geven. Zo zijn zacht aromatische kruiden als prei, dille, bieslook en peterselie geschikt voor de lichte hartige gerechten. Kruidige specerijen als kerrie, kurkuma, nootmuskaat, kaneel en saffraan voor meer hartige of zoete gerechten. Een overzicht van welke kruiden, specerijen en aromatische sauzen goed bij welke gerechten passen.

Welke Kruiden - Specerijen bij Welk Gerecht?

Gerechten - Kruiden Specerijen. Het is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak welke kruiden of specerijen jij het lekkerst vindt of jouw persoonlijke voorkeur hebben. Over smaak valt niet te twisten, wordt niet voor niets gezegd. Er zijn echter wel bepaalde richtlijnen die in de keuken in het algemeen worden gehanteerd, omdat bepaalde gerechten vragen om bepaalde aroma’s ter smaakversterking of verbetering. En andersom passen bepaalde aroma’s, kruiden en specerijen juist niet bij bepaalde type gerechten, omdat ze bijvoorbeeld de spijzen of de smaak van het gerecht zelf te veel overheersen of juist de smaak vervlakken en dergelijke meer. De overzichten geven geen volledige lijst van kruiden en specerijen weer, maar wel de meest gebruikte in de professionele sfeer (koks in restaurants).

Kruiden & Specerijen - Aromatisch

In dit artikel worden kruiden en specerijen besproken die passend of geschikt zijn bij bepaalde gerechten; te beschouwen als algemene tips en aanwijzingen. Hierbij is de volgende indeling gehanteerd:
  • Zacht aroma
  • Kruidig aroma
  • Pittig aroma

Aromatische Sauzen

Aan het eind van het artikel volgt een overzicht van aromatische sauzen die te gebruiken zijn bij alle hartige gerechten.

Kruiden Zacht Aroma

  • Rozemarijn - alle lichte hartige gerechten
  • Dille - Alle lichte hartige gerechten, vooral vis en kaas
  • Wortel - Alle lichte hartige gerechten
  • Peterselie - Alle lichte hartige gerechten
  • Selderij - Alle lichte hartige gerechten
  • Bieslook - Alle hartige gerechten
  • Prei - Alle hartige gerechten
  • Sjalotten - Alle hartige gerechten
  • Uien - Alle hartige gerechten

Kruiden Kruidig Aroma

  • Koriander - Vleesgerechten, ook gebak
  • Ketoembar - Indische keuken
  • Komijn - Vlees, kaasgerecht, gebak
  • Djinten - Indische keuken
  • Kervel - Soepen, sauzen, eiergerecht
  • Venkel - Alle hartige pittige gerechten
  • Citroenmelisse - Vis, vleesgerecht, salades
  • Kummel - Salades, kaas
  • Lavas - Soepen, sauzen, vleesgerecht, salades, kaas

Bron: Togo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Togo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kruiden Pittig Aroma

  • Dragon - Koude sauzen, marinades
  • Basilicum - Alle hartige gerechten
  • Tijm - Soepen, sauzen
  • Marjolein - Soepen, sauzen, vlees
  • Oregano - Italiaanse keuken
  • Bonenkruid - Soep, saus, ei peulvruchten
  • Knoflook - Alle hartige gerechten
  • Rode paprika - Alle hartige gerechten
  • Groene paprika - Alle hartige gerechten (minder scherp dan rode)
  • Spaanse peper - Alle hartige gerechten (is zeer scherp!)

Specerijen Kruidig Aroma

  • Kurkuma (koenjit, koenier) - Indische keuken (Ingrediënten mosterd/kerrie)
  • Foelie - Soepen, sauzen
  • Nootmuskaat - Groenten, eiergerechten
  • Paprikapoeder - Alle hartige gerechten
  • Kaneel - Zoete gerechten (rode kool)
  • Saffraan - Rijstgerechten (meer kleur dan smaak)
  • Vanille - Zoete gerechten

Specerijen Pittig Aroma

  • Kerrie (massala) - Vlees, vis, eiergerechten (scherpte afh. Mengsel)
  • Rozenpaprika - Vlees, vis, eiergerechten
  • Mosterdpoeder - Vlees, vis, eiergerechten
  • Gemberpoeder - Vlees, sauzen, soepen, groenten
  • (Djahe) - Vlees, sauzen, bonen
  • Chilipoeder - Hartige sauzen, soepen
  • Laurierblad - Hartige sauzen, soepen
  • Kruidnagel - Alle hartige gerechten
  • Piment - Alle hartige gerechten
  • Peperkorrel wit - Alle hartige gerechten
  • Peperkorrel zwart - Alle hartige gerechten (scherper dan witte)
  • Sambal - Hartige scherpe sauzen


Sauzen en Aroma - Alle Hartige Gerechten

De aromatische sauzen die hieronder worden weergegeven, kunnen als smaakversterkers in alle hartige gerechten gebruikt worden. Het verdient aanbeveling om ze met mate toe te voegen, daar ze anders snel overheersen.

Aromatische Sauzen

  • Aroma - Maggi/Knorr soeparoma
  • Ketjap Manis - Zoete sojasaus
  • Ketjap Seding - Halfzoute sojasaus
  • Ketjap Asin - Zoute sojasaus
  • Ve-tsin - Chinees smaakpoeder
  • Worcestersaus - Pittige Engelse saus
  • Tabasco - Pittige saus
  • Chilisaus - Pittig tot hete saus
  • Chutney - Moes of vruchten (meer of minder gekruid zoetzuur)


Lees verder

© 2007 - 2025 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Taken, Pixabay
  • Wildschut, Y en Smit, N. Het grote Basis Kookboek. Kooktechnische termen. Amsterdam: PP Producties
  • Met dank aan chef-kok Jacques
  • Afbeelding bron 1: Togo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)