InfoNu.nl > Eten en Drinken > Bereiding > Welke Kruiden bij Welk Gerecht?

Welke Kruiden bij Welk Gerecht?

Welke Kruiden bij Welk Gerecht? Aromatische kruiden en specerijen zijn voor het ene gerecht geschikt en voor het andere niet. Hoewel het ook een kwestie van smaak is, zijn er wel wat richtlijnen te geven. Zo zijn zacht aromatische kruiden als prei, dille, bieslook en peterselie geschikt voor de lichte hartige gerechten. Kruidige specerijen als kerrie, kurkuma, nootmuskaat, kaneel en saffraan voor meer hartige of zoete gerechten. Een overzicht van welke kruiden, specerijen en aromatische sauzen goed bij welke gerechten passen.

Welke Kruiden - Specerijen bij Welk Gerecht?

Gerechten - Kruiden Specerijen. Het is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak welke kruiden of specerijen jij het lekkerst vindt of jouw persoonlijke voorkeur hebben. Over smaak valt niet te twisten, wordt niet voor niets gezegd. Er zijn echter wel bepaalde richtlijnen die in de keuken in het algemeen worden gehanteerd, omdat bepaalde gerechten vragen om bepaalde aroma’s ter smaakversterking of verbetering. En andersom passen bepaalde aroma’s, kruiden en specerijen juist niet bij bepaalde type gerechten, omdat ze bijvoorbeeld de spijzen of de smaak van het gerecht zelf te veel overheersen of juist de smaak vervlakken en dergelijke meer. De overzichten geven geen volledige lijst van kruiden en specerijen weer, maar wel de meest gebruikte in de professionele sfeer (koks in restaurants).

Kruiden & Specerijen - Aromatisch

In dit artikel worden kruiden en specerijen besproken die passend of geschikt zijn bij bepaalde gerechten; te beschouwen als algemene tips en aanwijzingen. Hierbij is de volgende indeling gehanteerd:
  • Zacht aroma
  • Kruidig aroma
  • Pittig aroma

Aromatische Sauzen

Aan het eind van het artikel volgt een overzicht van aromatische sauzen die te gebruiken zijn bij alle hartige gerechten.

Kruiden Zacht Aroma

  • Rozemarijn - alle lichte hartige gerechten
  • Dille - Alle lichte hartige gerechten, vooral vis en kaas
  • Wortel - Alle lichte hartige gerechten
  • Peterselie - Alle lichte hartige gerechten
  • Selderij - Alle lichte hartige gerechten
  • Bieslook - Alle hartige gerechten
  • Prei - Alle hartige gerechten
  • Sjalotten - Alle hartige gerechten
  • Uien - Alle hartige gerechten

Kruiden Kruidig Aroma

  • Koriander - Vleesgerechten, ook gebak
  • Ketoembar - Indische keuken
  • Komijn - Vlees, kaasgerecht, gebak
  • Djinten - Indische keuken
  • Kervel - Soepen, sauzen, eiergerecht
  • Venkel - Alle hartige pittige gerechten
  • Citroenmelisse - Vis, vleesgerecht, salades
  • Kummel - Salades, kaas
  • Lavas - Soepen, sauzen, vleesgerecht, salades, kaas

Bron: Togo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Togo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kruiden Pittig Aroma

  • Dragon - Koude sauzen, marinades
  • Basilicum - Alle hartige gerechten
  • Tijm - Soepen, sauzen
  • Marjolein - Soepen, sauzen, vlees
  • Oregano - Italiaanse keuken
  • Bonenkruid - Soep, saus, ei peulvruchten
  • Knoflook - Alle hartige gerechten
  • Rode paprika - Alle hartige gerechten
  • Groene paprika - Alle hartige gerechten (minder scherp dan rode)
  • Spaanse peper - Alle hartige gerechten (is zeer scherp!)

Specerijen Kruidig Aroma

  • Kurkuma (koenjit, koenier) - Indische keuken (Ingrediënten mosterd/kerrie)
  • Foelie - Soepen, sauzen
  • Nootmuskaat - Groenten, eiergerechten
  • Paprikapoeder - Alle hartige gerechten
  • Kaneel - Zoete gerechten (rode kool)
  • Saffraan - Rijstgerechten (meer kleur dan smaak)
  • Vanille - Zoete gerechten

Specerijen Pittig Aroma

  • Kerrie (massala) - Vlees, vis, eiergerechten (scherpte afh. Mengsel)
  • Rozenpaprika - Vlees, vis, eiergerechten
  • Mosterdpoeder - Vlees, vis, eiergerechten
  • Gemberpoeder - Vlees, sauzen, soepen, groenten
  • (Djahe) - Vlees, sauzen, bonen
  • Chilipoeder - Hartige sauzen, soepen
  • Laurierblad - Hartige sauzen, soepen
  • Kruidnagel - Alle hartige gerechten
  • Piment - Alle hartige gerechten
  • Peperkorrel wit - Alle hartige gerechten
  • Peperkorrel zwart - Alle hartige gerechten (scherper dan witte)
  • Sambal - Hartige scherpe sauzen

Sauzen en Aroma - Alle Hartige Gerechten

De aromatische sauzen die hieronder worden weergegeven, kunnen als smaakversterkers in alle hartige gerechten gebruikt worden. Het verdient aanbeveling om ze met mate toe te voegen, daar ze anders snel overheersen.

Aromatische Sauzen

  • Aroma - Maggi/Knorr soeparoma
  • Ketjap Manis - Zoete sojasaus
  • Ketjap Seding - Halfzoute sojasaus
  • Ketjap Asin - Zoute sojasaus
  • Ve-tsin - Chinees smaakpoeder
  • Worcestersaus - Pittige Engelse saus
  • Tabasco - Pittige saus
  • Chilisaus - Pittig tot hete saus
  • Chutney - Moes of vruchten (meer of minder gekruid zoetzuur)

Lees verder

© 2007 - 2018 Sila, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kruiden en specerijen: voordelen voor je gezondheidKruiden en specerijen: voordelen voor je gezondheidSinds mensenheugenis worden specerijen en kruiden geässocieerd met exotische oorden als India en China. De aroma's van s…
Dille, lekker in de keuken en tegen winderigheidDille, lekker in de keuken en tegen winderigheidDille en andere kruiden gaan bijna niet samen. Toch is het heerlijk om dille te eten. Bij vis, maar ook in andere gerech…
Sri Lankaanse curry, specerijenthee en linzen met spinazieDe Sri Lankaanse keuken maakt veel gebruik van kruiden en specerijen. Vreemd is dat niet, het land is vanzelfsprekend ri…
De middeleeuwse keukenOver middeleeuwers heerst wel eens de mening dat het geen fijnproevers waren maar wel veeleters. Toch was de adel gewend…
Veelgebruikte kruiden en specerijen: anijs tot en met zuringVeelgebruikte kruiden en specerijen: anijs tot en met zuringBij een goed gerecht horen lekkere kruiden en specerijen. Daarom een aantal zeer bekende toegelicht. Van anijs tot en me…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Taken, Pixabay
  • Wildschut, Y en Smit, N. Het grote Basis Kookboek. Kooktechnische termen. Amsterdam: PP Producties
  • Met dank aan chef-kok Jacques
  • Afbeelding bron 1: Togo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "Welke Kruiden bij Welk Gerecht?"

De infoteur van dit artikel heeft aangegeven wegens omstandigheden moeilijk of niet te kunnen reageren.
Reageren op het artikel of reageren op reacties blijft mogelijk, maar antwoord van de infoteur zal mogelijk uitblijven.

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Norma, 17-01-2010 14:15 #1
Zeer geslaagde tips

Infoteur: Sila
Laatste update: 20-12-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!