Aromatische kruiden en specerijen zijn voor het ene gerecht geschikt en voor het andere niet. Hoewel het ook een kwestie van smaak is, zijn er wel wat richtlijnen te geven. Zo zijn zacht aromatische kruiden als prei, dille, bieslook en peterselie geschikt voor de lichte hartige gerechten. Kruidige specerijen als kerrie, kurkuma, nootmuskaat, kaneel en saffraan voor meer hartige of zoete gerechten. Een overzicht van welke kruiden, specerijen en aromatische sauzen goed bij welke gerechten passen.
Welke Kruiden - Specerijen bij Welk Gerecht?
Gerechten - Kruiden Specerijen. Het is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak welke kruiden of specerijen jij het lekkerst vindt of jouw persoonlijke voorkeur hebben. Over smaak valt niet te twisten, wordt niet voor niets gezegd. Er zijn echter wel bepaalde richtlijnen die in de keuken in het algemeen worden gehanteerd, omdat bepaalde gerechten vragen om bepaalde aroma’s ter smaakversterking of verbetering. En andersom passen bepaalde aroma’s, kruiden en specerijen juist niet bij bepaalde type gerechten, omdat ze bijvoorbeeld de spijzen of de smaak van het gerecht zelf te veel overheersen of juist de smaak vervlakken en dergelijke meer. De overzichten geven geen volledige lijst van kruiden en specerijen weer, maar wel de meest gebruikte in de professionele sfeer (koks in restaurants).
Kruiden & Specerijen - Aromatisch
In dit artikel worden kruiden en specerijen besproken die passend of geschikt zijn bij bepaalde gerechten; te beschouwen als algemene tips en aanwijzingen. Hierbij is de volgende indeling gehanteerd:
Zacht aroma
Kruidig aroma
Pittig aroma
Aromatische Sauzen
Aan het eind van het artikel volgt een overzicht van aromatische sauzen die te gebruiken zijn bij alle hartige gerechten.
Kruiden Zacht Aroma
Rozemarijn - alle lichte hartige gerechten
Dille - Alle lichte hartige gerechten, vooral vis en kaas
Peperkorrel zwart - Alle hartige gerechten (scherper dan witte)
Sambal - Hartige scherpe sauzen
Sauzen en Aroma - Alle Hartige Gerechten
De aromatische sauzen die hieronder worden weergegeven, kunnen als smaakversterkers in alle hartige gerechten gebruikt worden. Het verdient aanbeveling om ze met mate toe te voegen, daar ze anders snel overheersen.
Aromatische Sauzen
Aroma - Maggi/Knorr soeparoma
Ketjap Manis - Zoete sojasaus
Ketjap Seding - Halfzoute sojasaus
Ketjap Asin - Zoute sojasaus
Ve-tsin - Chinees smaakpoeder
Worcestersaus - Pittige Engelse saus
Tabasco - Pittige saus
Chilisaus - Pittig tot hete saus
Chutney - Moes of vruchten (meer of minder gekruid zoetzuur)
De middeleeuwse keukenOver middeleeuwers heerst wel eens de mening dat het geen fijnproevers waren maar wel veeleters. Toch was de adel gewend om vooral…