Pastasaus maken in een slow cooker

Pastasaus maken in een slow cooker Een slow cooker is een handig apparaat om de lekkerste eenpansgerechten te maken. U kunt de ingrediënten gewoon in de slow cooker doen en ze dan een hele middag laten pruttelen, wanneer u thuiskomt heeft u een heerlijke maaltijd. U kunt bestaande pastasausrecepten makkelijk aanpassen zodat ze in de slow cooker worden gemaakt, maar u kunt ook een basisrecept voor een heerlijke bolognesesaus gebruiken.

Wat is een slow cooker

Een slow cooker, ook bekend onder de merknaam Crock-Pot, is een handig apparaat voor in de keuken. Het wordt vooral gebruikt bij het bereiden van eenpansgerechten zoals soepen en stoofschotels, maar hij kan ook worden gebruikt voor het bakken van een brood. Omdat een slow cooker zo veelzijdig is wordt hij al jaren lang gebruikt in Amerika en Engeland maar ook in Nederland is het koken met een slow cooker erg populair.

Een slow cooker bestaat uit een metalen omhulsel waarmee de temperatuur kan worden geregeld, vaak met de standen low, high en een warmhoudstand. Hierin wordt een keramieken of porseleinen binnenpan geplaatst waar het eten in wordt klaargemaakt. Het geheel wordt afgesloten met een deksel zonder gaatjes zodat er geen vocht kan ontsnappen. Hierdoor blijft al het vocht dus in de pan en is er veel minder vloeistof nodig bij het bereiden van uw gerechten.

Een slow cooker heeft verschillende voordelen. Ten eerste zal het gerecht lekkerder smaken, omdat een slow cooker de ingrediënten voor een langere tijd gaart en zo komen alle ingrediënten extra goed tot hun recht. Door het lange garen wordt het vlees extra zacht en zullen alle smaken beter in elkaar overlopen. Omdat er op een lagere temperatuur wordt gekookt zonder dat er vocht ontsnapt zal het vlees niet aanbranden. Het grootste voordeel is wel dat u gewoon weg kunt gaan terwijl de slow cooker het werk doet.

Waarom zou u pastasaus maken in een slow cooker?

Over het algemeen is pasta een van de maaltijden die u makkelijk kan maken wanneer u niet zo veel zin heeft om te koken. Het is makkelijk om een heerlijk pastagerecht op tafel te zetten zonder al te veel moeite. De pasta koken is in een paar minuten gepiept, maar de saus maken is vaak het meeste werk. Er bestaan veel kant en klare pastasauzen die u in de winkel kunt kopen. Een hele makkelijke oplossing maar vaak zijn deze toch niet zo heel gezond en bevatten ze veel zout. Het is daarom een stuk gezonder, vaak lekkerder en eigenlijk ook heel makkelijk om de pastasaus in een slow cooker te maken.

Tips bij het maken van pastasaus in een slow cooker

Iets meer moeite is veel meer smaak

Het is heel makkelijk om alle ingrediënten die u wilt gebruiken bij het bereiden van de pastasaus in de slow cooker te stoppen, hem aan te zetten en gewoon af te wachten. Toch worden de gerechten een stuk lekkerder als u ze net wat meer aandacht geeft. Wanneer u het vlees en de groenten van tevoren even aanbakt zullen de smaken nog beter tot hun recht komen.

Recepten aanpassen

U kunt bestaande recepten makkelijk aanpassen door de hoeveelheid vocht te verminderen. Gebruik ongeveer twee derde van het vocht dat in uw recept staat.

Bolognesesaus in de slow cooker

Dit recept is voor een slow cooker van 3,5 liter, maar u kunt het aanpassen naar de inhoud van uw eigen slow cooker. Deze saus kan worden gebruikt als saus voor bij de macaroni of spaghetti maar kan ook worden gebruikt bij lasagne.

Ingrediënten:

 • Olijfolie
 • 800 gram gepelde tomaten
 • 500 ml gezeefde tomaten
 • 300-500 gram groenten
 • 500-1000 gram gehakt
 • 1 ui in blokjes gesneden
 • 2--3 teentjes knoflook (geperst)
 • 1 laurierblad
 • Tijm
 • Oregano
 • Basilicum
 • Zout en peper
 • Pasta
 • Geraspte (Parmezaanse) kaas

Bereiding:

 • Fruit de ui in een grote koekenpan in wat olijfolie en bak de knoflook mee. Rul het gehakt mee in dezelfde pan, en doe het wanneer het klaar is in de slow cooker.
 • Bak de groenten in de koekenpan totdat ze een kleurtje krijgen en voeg ze bij de andere ingrediënten in de slow cooker.
 • Doe de gezeefde tomaten en de gepelde tomaten (zonder het vocht) in de koekenpan en kook het even flink door zodat de zure smaak wat minder wordt en voeg het toe in de slow cooker.
 • Voeg de kruiden in de slow cooker naar smaak toe.
 • Zet de slow cooker aan voor 6-8 uur op de lage stand.
 • Kijk een uur voordat de saus klaar is of het nog erg vochtig is. Als dat zo is, kunt u de deksel er afhalen zodat er wat vocht verdampt en de saus wat indikt.
 • De saus is klaar en kan samen met de pasta worden gegeten, voeg wat kaas toe om het extra lekker te maken.
 • Wat u over heeft kunt u invriezen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snelle, maar heerlijke pastasausSnelle, maar heerlijke pastasausU heeft trek in pasta, maar geen zin om uren in de keuken te staan voor een heerlijke saus en geen trek in een simpele k…
Arancini SicilianiEen heerlijke machitge snack die vooral op Sicilië is te vinden is de Arancini. Een bal ter grootte van een sinaasappel,…
Pastarecepten met blauwe kaas en room, of met zalmsnippersPastarecepten met blauwe kaas en room, of met zalmsnippersBij pasta denken we aan spaghetti, macaroni, tagliatelle, enzovoorts. Er bestaan veel pastarecepten. Als u uitgaat van e…
Heerlijke pasta receptenHeerlijke pasta receptenPasta hoort inmiddels bijna bij de Hollandse pot en ingeburgerd als een van zaken die 's avonds op tafel komen. Enke…

Catering: koud buffetCatering: koud buffetGedurende het hele jaar zijn er talloze gelegenheden waarbij er voor eten en drinken gezorgd moet worden. Denk aan geleg…
Magnetron: vooral voor de snelle en makkelijke hapOok de beste kokkerellers hebben niet altijd tijd om uitgebreid te koken. Zoals voor velen is dan ook voor hen een magne…
Bronnen en referenties
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 12-10-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.