Magnetron: vooral voor de snelle en makkelijke hap

Ook de beste kokkerellers hebben niet altijd tijd om uitgebreid te koken. Zoals voor velen is dan ook voor hen een magnetron een uitkomst. Veel gerechten lenen zich voor bereiding in een magnetron en zijn dan snel klaar. Het is wel even wennen om met een magnetron om te gaan waar echter diverse kookboeken voor beschikbaar zijn. Voor nieuwelingen in de magnetronwereld is de eerste aanschaf van zo’n apparaat echter niet zo eenvoudig. In Vlaanderen wordt een magnetron overigens meestal microgolfoven of kortweg microgolf genoemd.

Solomagnetron of combimagnetron

Magnetrons bestaan in verschillende soorten. De eenvoudigste is alleen met magnetron-functie. Een solomagnetron is vooral bedoeld om snel op te warmen en te ontdooien. Maar veel apparaten hebben ook de mogelijkheid om te grillen en iets uitgebreider zijn de combimagnetrons. Een combi heeft zowel een magnetronfunctie als een ovenfunctie. Bij de meeste keukenopstellingen is dikwijls een grote oven aanwezig maar de beschikking hebben over een kleine oven is vaak makkelijk om snel een klein gerecht te garen of warm te maken. In die gevallen is een combimagnetron een uitkomst.

Van ontdooien tot garen in één apparaat

Een groot voordeel van een combimagnetron is dat een gerecht vanaf het ontdooien tot aan het garen in één apparaat kan worden behandeld. De mogelijkheden liggen namelijk op de terreinen van crispfunctie, grillfunctie, kookfunctie, magnetronfunctie, ovenfunctie en stoomfunctie.

Los of inbouw

Naast onderscheid in functies kunnen magnetrons ook van elkaar verschillend zijn doordat apparaten losstaand zijn of ingebouwd kunnen worden. Afhankelijk van de keukenopstelling of de ruimte in de keukenkastjes wordt voor een bepaald model gekozen. Bij inbouw moeten uiteraard de maten goed in de gaten worden gehouden. Bij een goede keuze kan een ingebouwde magnetron een mooi strak geheel vormen met de overige apparatuur en het kastenwerk.

Werking van magnetron in hoofdlijnen

De werking van een magnetron is gebaseerd op het produceren van microgolven doordat in een vacuümbuis elektronen in een magnetische veld worden bewogen waardoor elektromagnetische straling van een vaste frequentie ontstaat.

Kant-en-klaarmaaltijden

Sinds het meer algemeen in gebruik nemen van de magnetron verschijnen er steeds meer kant-en-klaarmaaltijden in de supermarkten die speciaal zijn ontwikkeld om in de magnetron opgewarmd te worden. Het bereiden van zo’n maaltijd is dan slechts een kwestie van minuten.

Geschikte en niet geschikte materialen

Om voedsel in een magnetron te bereiden mag dat voedsel niet in alle soorten bakjes of andere bijeenhoudende materialen worden geplaatst. Zo is metaal en zijn metaalhoudende folie niet geschikt voor in de magnetron omdat de straling daarop weerkaatst. Overigens zijn er speciale verpakkingen die wel geschikt zijn. Ook kunnen niet alle kunststoffen veilig worden gebruikt. Alleen plastic bakjes met de vermelding dat ze geschikt zijn voor gebruik in de magnetron kunnen veilig worden gebruikt. Glas en aardewerk zijn wel veilig mits er geen metalen versieringen op zijn aangebracht die vonken kunnen geven.

Bijzonderheden van magnetrons

Niet alle magnetrons hebben dezelfde mogelijkheden. Velen hebben een of meer bijzondere functies die bij het aankoopbesluit doorslaggevend kunnen zijn. Het vergt wel even zoekwerk om de diverse magnetrons met elkaar te vergelijken wat overigens rustig thuis kan gebeuren op internet. Enkele voorbeelden van bijzondere functies zijn:
  • Samsung MS23F301EAS: Twintig vooraf in te stellen kookinstellingen waarmee binnen een paar minuten een vers bereide maaltijd op tafel staat.
  • Samsung F300G: Een ECO-stand die zorgt voor een zeer laag stroomverbruik in standby.
  • Siemens HB84K552: CookControl-braadautomaat met maar liefst 68 automatische programma’s voor een perfect resultaat.
  • Diversen: Het oude apparaat wordt gratis meegenomen als de nieuwe magnetron wordt gebracht en op de gewenste plaats wordt gezet.
  • Miele H6300BMCLST: Schoonmaken is zeer eenvoudig omdat de unieke, speciale emaillering afrekent met hardnekkig vuil. Bereidingsruimte, bakplaten, schuifrails en combirooster zijn voorzien van een PerfectClean-antiaanbaklaag.
  • Daewoo KOR-6L3B: Het speciale Concave Reflex System zorgt ervoor dat het voedsel van alle kanten gelijk verwarmd wordt.
  • Samsung MC35J8088LT/EN: Gerechten zijn sneller klaar zonder smaak te verliezen met de Hot Blast stand die zorgt voor een sterke luchtstroom door de oven.
© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koken met de magnetron: VoordelenKoken is een attractieve bezigheid onder de huishoudelijke taken, maar helaas heeft men vaak er de minste tijd voor. Kok…
De mogelijkheden van een magnetronDe mogelijkheden van een magnetronIn Nederland heeft de magnetron, ook wel microwave of microgolfoven genoemd, vanaf de jaren tachtig van de twintigste ee…
Magnetron: Aanschaf en gebruikMagnetron: Aanschaf en gebruikDe magnetron is een revolutionair apparaat dat onmisbaar is geworden in de keuken van nu. Maar liefst 80% van de huishou…
Hoe ontdooi ik voedsel met behulp van een magnetron?Hoe ontdooi ik voedsel met behulp van een magnetron?Je kunt bevroren voedsel het beste ontdooien door het voor een langere periode in de koelkast te bewaren. Er is echter e…

Pastasaus maken in een slow cookerPastasaus maken in een slow cookerEen slow cooker is een handig apparaat om de lekkerste eenpansgerechten te maken. U kunt de ingrediënten gewoon in de sl…
Tips voor betere maaltijden uit een slow cookerTips voor betere maaltijden uit een slow cookerSlow cookers zijn overgewaaid uit Amerika, ze worden daar al jaren gebruik en zijn immens populair door de gebruiksvrien…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Magnetron_%28oven%29
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 13-04-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.