Tips voor betere maaltijden uit een slow cooker

Tips voor betere maaltijden uit een slow cooker Slow cookers zijn overgewaaid uit Amerika, ze worden daar al jaren gebruik en zijn immens populair door de gebruiksvriendelijkheid en heerlijke gerechten die er uit komen. Omdat de gerechten worden gegaard op een lage temperatuur voor een langere tijd komen alle smaken beter tot uiting. Het is heel makkelijk om alle ingrediënten in een slow cooker te stoppen en het apparaat zijn werk te laten doen. Toch is het makkelijk om op een paar kleine dingen te letten en een paar kleine aanpassingen toe te passen zodat gerechten nog lekkerder worden.

Inhoud


Kies de juiste maat slow cooker, en vul hem zoals aanbevolen

De meeste slow cookers hebben een grootte tussen de 1 en 8 liter. Bij recepten voor slow cookers staat bijna altijd de grootte aangegeven, het is verstandig de hoeveelheden in recepten aan te houden of aan te passen aan de maat van uw slow cooker. Een slow cooker kan zowel ovaal als rond zijn. Wanneer u een kleine slow cooker wilt, maar wel grotere stukken vlees wilt bakken zoals kippendijen, is het aan te raden een ovalen slow cooker te kopen. Hier kunnen namelijk langere stukken vlees in.
Het beste is om uw slow cooker voor ongeveer de helft tot twee derde te vullen. Aangezien er geen water ontsnapt, hoeft u zich geen zorgen te maken of er genoeg water in blijft. Door deze hoeveelheden aan te houden zorgt u er voor dat uw gerechten goed worden gekookt. Wanneer u uw slow cooker te vol doet, is er een kans dat de ingrediënten niet gaar genoeg worden waardoor het eten risico's met zich mee kan brengen. Daarnaast kan het zijn dat uw pan kan overstromen wanneer u hem te vol stopt omdat warme dingen uitzetten. Wilt u zeker weten hoe vol u uw slow cooker moet vullen, raadpleeg dan de gebruiksaanwijzing. Slow cookers worden vooral gebruikt voor eenpansgerechten zoals soepen en stoofschotels maar een slow cooker kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt voor het bakken van brood.

Let op de temperatuur

Om eten klaar te maken is het belangrijk om te weten hoe eten gezond kan worden gegaard. Wanneer bepaalde ingrediënten zoals kip te lang op temperaturen tussen de 6 en 60 graden blijven dan kunnen bepaalde bacteriën extra goed gedijen. Ze kunnen dan stofjes aan maken die schadelijk zijn voor de mens. Wanneer het gerecht vervolgend wel boven de 60 graden komt zullen de bacteriën doodgaan, maar deze stoffen blijven intact. Daarom is het belangrijk de tijd dat het gerecht in die temperatuurzone is, zo kort mogelijk te houden. Dit kan heel simpel door bijvoorbeeld het vocht dat toegevoegd moet worden van tevoren op te warmen en geen bevroren ingrediënten toe te voegen. Ook is het belangrijk om de ingrediënten niet te groot te laten. Een hele kip is dan ook niet verstandig om klaar te maken in een slow cooker, maar kippen dijen kunnen prima. Maar zorg dan wel dat u dat u zich ook aan de volgende tip houdt:

Hou de deksel gesloten

Hoe aantrekkelijk het ook mag zijn om de deksel van de slow cooker er af te halen en even aan uw eten te ruiken, te roeren of te proeven. Dit is niet nodig en niet goed voor uw eten, dus probeer dit te vermijden. Wanneer u uw slow cooker opent, duurt het langer voor dat de ingrediënten gaar zijn. Hierdoor moet u niet alleen langer wachten op het eten maar, zoals eerder gezegd, het kan ook zorgen voor gezondheidsrisico's. Voor iedere keer dat u uw slow cooker opent moet u ongeveer 15 minuten langer koken.

Als u vindt dat er te veel vocht bij uw eten zit kunt u uw slow cooker de laatste 30-45 minuten open zetten zodat een teveel aan vocht kan verdampen. Uw slow cooker en maaltijd zijn dan op temperatuur en dit zal geen negatieve gevolgen hebben. Let er dan wel op dat u uw maaltijd niet laat uitdrogen.

De smaak verbeteren kan simpel

Het is makkelijk om alle ingrediënten in de slow cooker te stoppen en het apparaat zijn werk te laten doen. Alle ingrediënten komen dan gaar en mals de slow cooker uit, maar het is erg makkelijk om alle ingrediënten nog beter te laten smaken. Deze stap kan dan ook overgeslagen worden, maar het is zeker aanbevolen om dit niet te doen. Wanneer u uw vlees en groenten even bakt in een pan voordat u het toevoegt, zal dit voor een betere smaak zorgen. Wanneer u klaar bent met het bakken, kunt u het vocht wat u toch al toe wou voegen aan de slow cooker in de pan doen en alle restjes losmaken. Als u het dan toevoegt aan de slow cooker zorgt u er voor dat er geen smaken verloren gaan. De smaak van uw gerecht wordt zo een stuk voller en lekkerder.

Kies het juiste vlees

Als u met een slow cooker koop is het belangrijk dat u het juiste stuk vlees kiest. Mager vlees, met weinig vet wordt snel droog in een slow cooker, het is daarom aanbevolen vlees te kiezen met stukken vet er aan. Vlees wat heel goed werkt zijn bijvoorbeeld: sucadelappen, riblappen en runderlappen. Maar ook lamskoteletjes, varkensschouders en ribbetjes kunnen erg goed in een slow cooker. Ook gevogelte wordt lekker mals in een slow cooker, bij voorkeur donker vlees zoals de dijen en pootjes.

Let op het vocht

Vocht verdampt niet weg uit een slow cooker, het is daarom belangrijk om niet te veel vocht toe te voegen. Het vocht kan op het einde nog wel verdampen als u de slow cooker open laat, maar beter is om uw recepten er op aan te passen. Hou er ook rekening mee dat wanneer u alcohol toe voegt, het alcohol zal niet verdampen. Een beetje alcohol is dus al genoeg.

Plan uw maaltijden

Het is heel makkelijk om alle ingrediënten in een slow cooker te stoppen en naar uw werk te gaan. Wilt u echt een lekkere maaltijd op tafel zetten dan kan een goede voorbereiding hier goed bij helpen.

De avond ervoor

Als u 's ochtends weinig tijd heeft kunt u het beste de avond voordat u uw slow cooker gebruikt al uw ingrediënten. Op de goede grootte snijdt. Ongeveer 2,5 bij 2,5 cm. Weeg alle ingrediënten die u nodig heeft af zodat ze de volgende ochtend gelijk kunnen worden toegevoegd. Het beste is om alle ingrediënten apart in de koelkast te zetten en de volgende ochtend toe te voegen aan de slow cooker. Het duurt namelijk lang om de pan van de slow cooker op te warmen wanneer deze afgekoeld is in de koelkast.

Zoals gezegd wordt vlees extra lekker als het, voordat het in de slow cooker wordt gedaan, even is gebakken. U kunt de avond van tevoren het vlees nog even bakken en het dan in de koelkast te zetten. Hetzelfde geld voor groenten, deze kunt u ook even kort aanbakken.

's Ochtends

Maak het vocht dat u nodig heeft warm zodat het minder lang duurt voordat de slow cooker op temperatuur is. Voeg vervolgens alle ingrediënten toe aan uw slow cooker en zet hem aan.

Lees verder

© 2015 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eten bereiden in de slowcookerNa jaren van snel en gehaast koken raakt het maken van slow food steeds meer in. Slow food is eten wat lang moet koken,…
Rijst koken met een rijstkokerRijst koken met een rijstkokerEen rijstkoker kan de ideale oplossing zijn voor het probleemloos bereiden van goed gekookte rijst. Omdat een rijstkoker…

Magnetron: vooral voor de snelle en makkelijke hapOok de beste kokkerellers hebben niet altijd tijd om uitgebreid te koken. Zoals voor velen is dan ook voor hen een magne…
Waterkoker: onderdelen, werking en aanschafWaterkoker: onderdelen, werking en aanschafWie weet wat een fluitketel is, verraadt daarmee een hogere leeftijd te hebben. Jeugdigen hebben meestal nooit water gek…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dno1967b, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.eatingwell.com/healthy_cooking/healthy_cooking_101_basics_and_techniques/7_tricks_for_better_slow_cooking_in_your_crock_pot?page=5
  • http://www.foodnetwork.com/how-to/articles/14-tips-for-slow-cooker-meals.html
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 12-10-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.