Catering: koud buffet

Maak een situatieschets
Ten eerste vorm je voor jezelf, door middel van een situatieschets, een beeld van het geheel. Houd hierbij rekening met de volgende elementen.- De gelegenheid. Welke gelegenheid doet zich voor? Gaat het om een verjaardag, een feestdag zoals Kerst of misschien een jubileumfeest van een vrijwilligersorganisatie? Wanneer je jouw assortiment gaat samenstellen is het van belang om rekening te houden met hetgeen wat er op die dag plaatsvindt.
- Het publiek. Wie is je publiek? Zijn het voornamelijk mannen of vrouwen? Wat is de gemiddelde leeftijd? Of is je publiek juist heel divers en uiteenlopend? Hoeveel mensen zijn er aanwezig? Zijn er naar weten vegetariërs?
- Het budget. Hoeveel geld wil je eraan uitgeven? Maak van tevoren een globale begroting zodat je weet waar je je op moet richten.
- De benodigdheden. Maak vooraf een lijst met alle benodigdheden. Denk hierbij aan schotels, schalen, servies, bestek, verpakkingsmaterialen, keukengerei enzovoort.
Assortimentsbepaling
Nadat je een gedetailleerde situatieschets hebt opgesteld ben je nu klaar om te bepalen welke producten je wilt gebruiken bij het maken van het koude buffet. Veel buffetschotels worden gemaakt met verschillende vlees- en vissoorten in combinatie met een huzaren- of rundvleessalade. Gangbare vleessoorten bij een vleesbuffet zijn bijvoorbeeld:- Traditionele Italiaanse Parmaham
- Kipsticks, drumsticks etc.
- Wildpaté/crème paté
- Koude spareribs
- Zeeuws spek
- Uitgebakken spek
- Filét Americain
- Diverse kaassoorten
- En nog veel meer
Populaire vissoorten om te gebruiken bij een koud buffet zijn:
- Gerookte zalm
- Hollandse haring
- Makreel
- Hollandse Noordzee garnalen
- Palingfilet
- Smeerbare salades, krab- tonijn- en zalmsalade
Voor meer inspiratie kan je natuurlijk altijd even binnenlopen bij de plaatselijke slager of visboer. Vraag hier om advies en suggesties. Zij weten vaak wat wel en niet goed past bij een bepaald buffet. Ook voor vragen over hoeveelheden van vis en vlees kun je bij hen terecht.
Inkopen doen
Zodra je jouw assortiment voor het koude buffet hebt samengesteld is het tijd om inkopen te gaan doen. Gebruik voor het inkopen doen je lijst met benodigdheden en je lijst met je assortimentsbepaling. Het is van essentieel belang dat alle producten kraakvers zijn wanneer het buffet opgediend wordt. Ga dus pas inkopen doen vlak voordat je het buffet gaat maken. Let op houdbaarheidsdata en zorg dat alles goed gekoeld blijft. Afgezien van de vis- en of vleessoorten die je gaat inkopen moet je ook rekening houden met de garnering en salades. Koop genoeg groente, fruit, slasoorten en garneringsproducten in. Let hierbij op geur, kleur en diversiteit!Klaarmaken van koud buffet
Dit is het spannendste gedeelte van het hele proces. De door jou ingekochte producten moeten nu op de schaal of schotel gepresenteerd worden. Zorg dat je mise-en-place gedaan is. Vlees en vis zijn met precisie gesneden en geportioneerd. Fruit en groenten zijn gewassen, gepeld en mooi versneden. Wanneer je de schalen op gaat maken moet je ervoor zorgen dat vlees en vis gescheiden opgediend is. Het kan naar elkaar gaan smaken, ruiken en zelfs voor kruisbesmetting zorgen!Gebruik passende fruitstukken en salades. Sinaasappelgarnering bij vlees en citroengarnering bij vis bijvoorbeeld. Tussen bereiding van het buffet en consumptie van het buffet mag bij voorkeur maximaal 24 uur tussen zitten. Zorg voor voldoende variatie en verse producten. Leg stuk voor stuk het vlees en vis op de schaal en probeer kleuren met elkaar te combineren. Maak gebruik van groenten en fruit voor een lekkere frisse garnering. Als bijgerecht kan er gekozen worden voor een huzaren- of rundvlees schotel, een gemengde salade of een vers fruitsalade.