Stoofschotel maken in een slow cooker

Stoofschotel maken in een slow cooker Een slow cooker is ontzettend handig in de keuken om gerechten klaar te maken. Gerechten worden langer op lagere temperaturen gekookt waardoor alle smaken beter tot hun recht komen. Het is een makkelijke, snelle en vaak goedkopere manier om de lekkerste curry's, soepen en andere eenpansgerechten klaar te maken. Ook voor stoofpotten is het een makkelijke manier. Vlees wordt ontzettend mals, zacht en smaakvol omdat het voor langere tijd wordt gegaard. Alle smaken van de ingrediënten lopen in elkaar over door de langere bereidingstijd.

Inhoud


Wat is een slow cooker

Een slow cooker is een handig keukenhulpmiddel dat vooral wordt gebruikt voor het bereiden van eenpansgerechten zoals soepen maar er kan bijvoorbeeld ook brood mee gebakken worden. Deze gerechten worden voor een langere tijd op een lage temperatuur gegaard. Het is dan ook heel erg geschikt voor het stoven van vlees. Een standaard slow cooker bestaat uit een metalen omhulsel waarmee de temperatuur wordt geregeld. Hier wordt een keramieken of porseleinen pot in gezet, hier wordt de maaltijd in bereid. De grootte varieert van ongeveer 0,5 tot 7 liter. De pot wordt afgesloten met een deksel zonder gaatjes zodat er geen waterdamp ontsnapt. De meeste slow cookers hebben twee of meer warmtestanden. Vaak zijn dit hoog en laag, soms aangevuld met medium en een warmhoudstand. De meeste slow cookers hebben geen temperatuurregelaar en geven een constante warmte af totdat de inhoud kookt.

Waarom worden stoofschotels lekkerder in een slow cooker?

Zoals de naam stoofschotel al zegt, gaart het vlees over een langere tijd, hierdoor komen de smaken beter tot hun recht. In een slow cooker verdampt het water niet, er is dus minder vocht nodig. Het vlees wordt malser omdat het bindweefsel langzaam zachter wordt. Omdat alle smaken langzaam vrijkomen en in elkaar overlopen krijgt u een heerlijke stoofschotel. Hoe langer het opstaat, hoe lekkerder het vaak smaakt.

Tips voor het gebruik van een slow cooker tijdens het maken van stoofschotels

Voorbereiden is het halve werk

Omdat het vaak 6-8 uur duurt voordat een maaltijd klaar is, is het handig om 's ochtends alle ingrediënten in de slow cooker te gooien. Wanneer u 's ochtends weinig tijd heeft kan het daarom makkelijk zijn om alle ingrediënten de avond ervoor in de slow cooker te stoppen en het in de koelkast te zetten. De volgende ochtend haalt u het er uit, laat het op kamertemperatuur komen (ongeveer 20 minuten) en zet de slow cooker aan.

Vermijd mager vlees en kies de juiste groenten

Slow cookers vooral handig zijn bij het klaarmaken van goedkopere vette stukken vlees zoals klapstuk, varkensshouder, lamsshouder en kippendijen, vermijd mager vlees. Door het langzame koken wordt het collageen in het vlees afgebroken waardoor het ontzettend zacht en mals wordt. Door het langzame koken de smaken door de hele maaltijd komen, is er minder vlees nodig. Niet ieder stuk vlees werkt dus even goed in de slow cooker, maar ook niet elk soort groenten kan worden gebruikt. Kies groenten die voor een langere tijd gekookt kunnen worden, denk hierbij aan: aardappelen, rapen en paddenstoelen. Groenten die wat sneller zacht worden zoals boontjes en spinazie kunnen beter op het laatst worden toegevoegd.

Snij de ingrediënten in dezelfde grootte

Als u alle ingrediënten heeft is het belangrijk om deze allemaal in dezelfde grootte te snijden. Hierdoor worden alle ingrediënten even snel gegaard en zullen er dus geen harde stukken tussen zachtere stukken zitten. Maak de stukken ook niet te klein, zorg ervoor dat de ingrediënten niet kleiner dan 2,5 cm zijn. Ingrediënten die u gebruikt voor de smaak zoals knoflook, uien en kruiden mogen natuurlijk wel in kleinere stukken worden gesneden.

Bak de ingrediënten voor het toevoegen

Het is ontzettend makkelijk om alle ingrediënten in de slow cooker te stoppen en te wachten tot hij klaar is. Maar om de ingrediënten echt tot recht te laten komen is het meestal beter het vlees en de groenten eerst even aan te bakken voordat u ze toevoegt. Een beetje olie en alle ingrediënten voor een paar minuten bakken is genoeg. Zorg er voor dat u alle ingrediënten aan de slow cooker toevoegt, dus ook het vocht wat er vanaf is gekomen. Hierdoor wordt uw maaltijd extra lekker.

Geen olie nodig

Zolang er genoeg vocht in de pan zit zal de inhoud niet aanbakken, daarom is het niet nodig om olie toe te voegen. Daarnaast heeft het vlees weinig vet nodig omdat het niet wordt uitgebakken. Hierdoor worden de maaltijden een stuk gezonder terwijl het net zo lekker blijft.

Minder vocht

Omdat het gerecht klaargemaakt wordt in een gesloten geheel zal er geen waterdamp verdampen, daarom heeft u minder vocht nodig (ongeveer 1/3e minder). De vloeistof die u toevoegt moet het vlees en de groenten ongeveer een centimeter bedekken. Zorg ervoor dat de slow cooker voor de helft en zeker niet meer dan driekwart gevuld is. Dan kan de slow cooker het beste zijn werk doen. Omdat er geen vocht verdampt, zal de stoofpot niet dikker worden. Om er toch voor te zorgen dat de stoofpot iets dikker wordt kan het vlees in wat gekruid bloem worden gerold voordat het wordt toegevoegd. U kunt ook wat maizena toevoegen om het wat in te dikken. Probeer de stoofpot zo veel mogelijk te garen op de lage stand. Dit komt de stoofpot echt ten goede, het vlees wordt malser en de smaken komen beter tot hun recht.

Maak de deksel niet open

Probeer de deksel niet van de slow cooker af te halen. Elke keer als de slow cooker geopend wordt, zal er warme waterdamp ontsnappen. Wanneer dit vaak gebeurd duurt het langer voordat het gerecht klaar is.

Recept voor een makkelijke rundvlees stoofpot

Dit recept is voor een slow cooker van 4 tot 6 liter slow cooker. De hoeveelheden kunnen worden aangepast. De tomatenpasta kan eventueel weg worden gelaten.

Ingrediënten:

 • 2 kilo rundvlees in stukjes van 2,5 bij 2,5 cm
 • 100 gram bloem
 • olijfolie
 • 2 grote uien in blokjes gesneden
 • 150 gram gezeefde tomatenpasta
 • 50 ml rode wijn
 • 500 gram aardappelen het liefst in stukken van ongeveer 2,5 bij 2,5 cm
 • 250 gram wortelen in schijven
 • 500 ml runderbouillon
 • een eetlepel zout
 • een theelepel gedroogde tijm
 • een laurierblad

Bereiding:

 • Bedek het vlees in het bloem.
 • Verwarm wat van de olijfolie in een koekenpan en bak daarin steeds wat vlees, voeg extra olie toe wanneer nodig. Wanneer het vlees bruin is, doet u het in de slow cooker.
 • Bak de uien in dezelfde koekenpan totdat ze zacht zijn (ongeveer 10 minuten). Doe de gezeefde tomatenpasta erbij en bak het even aan. Breng het dan over naar de slow cooker.
 • Voeg de wijn toe aan de pan en probeer alle restjes uit de pan te krijgen en aan de cooker toe te voegen.
 • Voeg de aardappelen, wortelen, bouillon, zout, tijm en laurierblad toe.
 • Doe de deksel op de slow cooker en kook het geheel voor 8-9 uur op de lage stand of voor 5 uur op de hoge stand.

Lees verder

© 2015 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoofgerechten met tomaten in de hoofdrolStoofgerechten met tomaten in de hoofdrolEen stoofschotel is gemakkelijk te maken en de smaak komt vooral tot z'n recht doordat het gerecht langere tijd op een l…
Eten bereiden in de slowcookerNa jaren van snel en gehaast koken raakt het maken van slow food steeds meer in. Slow food is eten wat lang moet koken,…

Bakvormen voor brood en allerlei gebakBakvormen voor brood en allerlei gebakWie in de keuken iets gaat bakken kan daar twee dingen mee bedoelen. Ofwel een beslag of deeg verhitten tot het gaar is…
Pannenset: zelf samenstellen of compleet aanschaffenPannenset: zelf samenstellen of compleet aanschaffenBij twee bij elkaar horende pannen is er al sprake van een pannenset. Maar uiteraard kan een keukenprins of keukenprinse…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Dno1967b, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/10-top-tips-using-slow-cooker
 • http://www.eatingwell.com/blogs/food_blog/4_secrets_for_the_best_slow_cooker_beef_stew
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 12-10-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.