Arancini Siciliani
Een heerlijke machitge snack die vooral op Sicilië is te vinden is de Arancini. Een bal ter grootte van een sinaasappel, gevuld met een heerlijke vulling. Vaak wordt bolognese saus gebruikt, maar ook ham en kaas, spinazie met kaas of zelfs boter. Echt de moeite waard om zelf eens te maken of om zelfs op het eiland Sicilië te gaan proeven.
Arancini Siciliani
Typisch Siciliaanse snack
Bereidingstijd: 30-60 minuten
Ingrediënten:
- 500 gr (plakkerige) risotto rijst,
- 125 gr mozarella,
- paneermeel
- 2 eieren
- frituurolie
- 250 ml bolognesesaus (100 gr) rundergehakt, 2 blikken (400 gr) gepelde tomaten,
- 2 soeplepels olijfolie,
- 1 ui,
- 1 teentje knoflook,
- een beetje zout,
- een beetje peper
Wat heeft u nodig?
- Frituurpan
- Kookpan
- Koekepan
Bereidingswijze
Voorbereiding
- Bolognesesaus: Neem een kookpan en bak het gehakt in de olijfolie. Voeg het teentje knolook en de gesnipperde ui toe. Laat alles goed bakken. Voeg de op voorhand gemixte, gepelde tomaten toe. Voeg de kruiden toe en laat de saus ongeveer een 30 minuten zachtjes koken zonder deksel. Laat afkoelen.
- Rijst: Kook de plakkerige rijst naar aanwijzingen op de verpakking in ruim gezouten water. Laat eveneens afkoelen.
Doe de rijst in een kom en voeg de in kleine stukjes gesneden mozarella toe. Meng alles goed door elkaar. Vorm met je handen een half balletje. Doe met een koffielepeltje bolognesesaus in het midden. Vorm nu met de rijst nog een half balletje en plak ze goed samen. Rol dit balletje eerst in het geklopt ei en daarna in het paneermeel. Frituur de bal in hete frituurolie (175 graden celsius). Niet meer dan vier stuks tegelijkertijd, afhankelijk van de capaciteit van uw frituurpan. Serveer nog warm.
Afgekoeld kunt u ze desgewenst nog opwarmen in de oven of magnetron.
Serveertips
Dit is een typisch Siciliaans gerecht. De balletjes hebben de grootte van een sinaasappel en heten daarom ook ′Arancini′ (Italiaans voor sinaasappel). Je kunt ze overal in Sicilië krijgen als snack.
Variatietips
Doe in plaats van de Bolognese-saus bijvoorbeeld: ham en kaas (prosciuto e fromagio), ragu (saus met vlees), spinazie met kaas of zelfs boter in de Arancini.