Bakvormen voor brood en allerlei gebak

Bakvormen voor brood en allerlei gebak Wie in de keuken iets gaat bakken kan daar twee dingen mee bedoelen. Ofwel een beslag of deeg verhitten tot het gaar is en tot een eetbaar product is geworden ofwel ingrediënten in boter of olie boven het vuur toebereiden. In beide gevallen zijn daar speciale vormen of pannen voor nodig zoals voor het garen van beslag of deeg diverse bakvormen gebruikt kunnen worden die in de meeste gevallen van metaal zijn gemaakt. Een ander materiaal dat voor sommige bakvormen wordt toegepast is aardewerk, vuurvast glas en koper.

Vormen voor brood en cake

Voor het bakken van brood en cake bestaan eenvoudige langwerpige vormen. Bij die producten is de vorm afgestemd op een goed bakresultaat en het verwerken van het uiteindelijke product. Van brood worden alleen gelijkvormige plakjes gesneden genaamd boterhammen en van cake ook alleen plakjes die makkelijk hanteerbaar zijn. De afmetingen van de vormen liggen tussen twintig en ruim dertig centimeter lengte en een hoogte van ongeveer rond acht centimeter. Naast grote bakvormen voor brood bestaan er ook vormen voor het bakken van minibroodjes. Daarbij kan een aantal broodjes naast elkaar worden gebakken.

Ronde vormen voor taart en quiche

Een andere eenvoudige vorm is een ronde vorm die gebruikt wordt voor het bakken van taarten. In de regel zijn ronde bakvormen als zogenaamde springvorm uitgevoerd. Na het garen van het product kan de opstaande buitenrand van de vorm af worden gehaald. Dat gebeurt door een simpele handeling zoals het ombuigen van een handeltje. Springvormen zijn in diverse maten verkrijgbaar. Om alleen een bodem van een taart te bakken bestaan lage ronde taartvormen met een geribbelde opstaande rand. Deze vorm is ook geschikt voor quiche hoewel daar soms ook vierkante en rechthoekige vormen voor worden gebruikt. Lage taartvormen komen vooral voor in aardewerk maar zijn ook in staal verkrijgbaar.

Opvallende tulbandvorm

Bij weer andere producten is het uiterlijk opvallender dan bij producten die gebakken zijn in rechthoekige of ronde vormen. Een zeer bekend voorbeeld is de vorm die wordt gebruikt voor het bakken van een tulband. Een tulband is een tamelijk groot soort cake in ronde vorm met een diameter van ongeveer twintig tot vijfentwintig centimeter en met een gat in het midden. Het gebak dankt zijn naam aan de gelijkenis met het oosterse hoofddeksel tulband. Om nog meer gelijkenis te verkrijgen is de omtrekzijde van de vorm geribbeld.

Diverse kleinere vormen

Naast de grotere vormen bestaan ook talrijke kleinere losse vormen of kleine vormen die in serie naast elkaar zijn ondergebracht. Vooral voor kindergebak zijn ludieke kleinere vormen verkrijgbaar. Maar ook kleine cakejes of gebakjes worden in losse of serievormen gebakken zoals muffins. Een muffin is een klein rond cakeje dikwijls in een papieren vormpje. Een vergelijkbaar bakproduct is een cupcake die eigenlijk een soort rijk versierde muffin is. De vorm voor muffins en cupcakes bestaat uit een plaat met daarin een twaalftal uitsparingen waarin het beslag wordt gedaan.

Materialen voor bakvormen

Bakvormen van blik

Zeer veel bakvormen zijn vervaardigd van blik dat bestaat uit verzinkt plaatstaal dat dikwijls slechts een halve millimeter dik is. Dit zijn de goedkoopste vormen. Ze zijn meestal licht van kleur. Ook van blik zijn zwartgelakte vormen verkrijgbaar die zeer geschikt zijn voor elektrische ovens en de warmte goed geleiden. Blikken bakvormen kunnen ook worden voorzien van een anti-aanbaklaag die er onder meer voor zorgt dat het gebak makkelijker uit de vorm komt. Deze vormen zijn duurder en de anti-aanbaklaag moet goed behandeld worden omdat die niet altijd snijvast, krasvast en zuurvast is.

Bakvormen van aardewerk en vuurvast glas

Deze vormen zijn aan te bevelen voor vochtig gebak en zijn zeer geschikt voor de magnetron. Wel is een langere baktijd vereist omdat keramiek en vuurvast glas de warmte minder goed geleiden. Bakvormen van aardewerk en vuurvast glas zijn niet goedkoop.

Bakvormen van koper

Koperen bakvormen zijn van binnen vertind en geleiden de warmte goed in alle soorten ovens maar ze worden niet meer zo dikwijls gebruikt. Voorkeur voor koperen vormen heeft vaak te maken met de decoratieve functie in de keuken.
© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bakvormen  siliconen, RVS of aardewerk?Bakvormen siliconen, RVS of aardewerk?Zelf taarten en cupcakes maken en prachtig versieren met hele kunstwerken van marsepein, fondant en chocola: het is voor…
Tips Gebak Koek Cake Brood Bewaren - Hoe lang / Welke plek?Tips Gebak Koek Cake Brood Bewaren - Hoe lang / Welke plek?Tips voor de beste manier om gebak, koek, taart, cake, brood en broodjes te bewaren. Gebak, brood, taart of koekjes, cra…
Australische recepten, gebakGebak is eigenlijk heel internationaal, alleen met dat verschil dat ieder land zijn eigen specialiteit heeft. Zo heeft D…
Aantal calorieën in gebakAantal calorieën in gebakHoeveel calorieën zitten er in gebak? Iedereen lust wel eens een stukje taart, cake of ander gebak, bijvoorbeeld tijdens…

Waterkoker: onderdelen, werking en aanschafWaterkoker: onderdelen, werking en aanschafWie weet wat een fluitketel is, verraadt daarmee een hogere leeftijd te hebben. Jeugdigen hebben meestal nooit water gek…
Stoofschotel maken in een slow cookerStoofschotel maken in een slow cookerEen slow cooker is ontzettend handig in de keuken om gerechten klaar te maken. Gerechten worden langer op lagere tempera…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bakvorm
  • http://www.wehkamp.nl/
  • http://www.taartpraat.nl/blog/bakvormen/
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 14-05-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.