Magere knoflooksaus recept

Magere knoflooksaus recept Knoflooksaus is waarschijnlijk één van de meeste geliefde sausen die gegeten wordt bij de barbecue of als dipsaus, of gewoon lekker over een stukje vlees of bij een gekookte aardappel. Knoflooksaus wordt het hele jaar door gegeten. Traditionele knoflooksaus op basis van mayonaise en knoflook, is erg vet. Eerlijk gezegd is die zelfs naar mijn smaak lang zo lekker niet als een magere knoflooksaus met kruiden. Om een magere knoflooksaus te maken die je zelfs kunt eten als je op dieet bent, heb je een aantal ingrediënten en spullen nodig. Persoonlijk vind ik de magere knoflooksaus het lekkerste op basis van volle yoghurt, knoflook, kruidenmix aioli (van Duyvis) en wat mayonaise. De saus maak je als volgt:
  • giet een soepkom vol yoghurt.
  • schep er een eetlepel mayonaise bij.
  • voeg 5 kleine of 4 grote uitgeperste knoflookteentjes toe.
  • voeg een zakje aioli toe.
  • voeg eventueel (zeer) fijngesneden bieslook toe.
  • alles door elkaar mengen.

Bovenstaande knoflooksaus is een stuk minder vet dan traditionele knoflooksaus en is lekker bij vlees, stokbrood, en ook heerlijk in combinatie met rode zoete piripiri saus. De knoflooksaus kan ook dienst doen als dipsaus of als dressing over salades.

Traditionele knoflooksaus

Voor een gewone traditionele knoflooksaus krijg je wel een wat vettere hap op tafel. Deze kan je als volgt maken:
  • potje volvette mayonaise.
  • 5 a 6 knoflooktenen.
  • vers gesneden kruidenmengsel zoals bieslook en peterselie.
  • een eetlepel half dik geklopte slagroom (zonder suiker uiteraard).
  • eetlepel crème fraîche.
  • zout en peper.
  • eetlepel water.

Schep de mayonaise in een schaaltje. Voeg uitgeperste knoflooktenen toe naar smaak. Voeg de gehakte verse kruiden toe. Voeg slagroom en crème fraîche en eventueel een lepeltje water toe. Op smaak maken met zout en peper.

Zoete aardappels met knoflooksaus

Knoflooksaus is niet alleen lekker bij vlees, maar ook bij aardappels. De zoete aardappel vormt hierop geen uitzondering. Zoete aardappels zijn oranje of wit van kleur, de schil is meestal paarsrood. Ze bevatten minder kcal dan gewone aardappels. Schil de aardappels en kook ze gaar. Heerlijk met knoflooksaus en gebraden vlees.

Knoflooksaus uit Libanon

Heerlijk is ook de knoflooksaus uit Libanon. Deze is op basis van olie dus bevat ook veel vet, maar het is wel erg lekker.
  • Pel een hele bol knoflook en pers de tenen uit in een schaaltje.
  • voeg het sap van een citroen toe.
  • voeg (zee)zout (naar smaak) toe.
  • voeg 2 eetlepels olijfolie toe.
  • voeg naar smaak enkele eetlepels kwark of zure room toe.
  • roeren met mixer of blender totdat het een smeuïg geheel is.

Knoflooksaus als dipsaus

Alle bovengenoemde knoflooksausjes doen het ook prima als dipsaus. Heerlijk om te dippen met komkommer, stukjes wortel, broccoliroosjes, radijs of bleekselderij stengels. De knoflooksaus is ook goed te combineren met zelf gebakken chips of chips uit een zakje.

Knoflookdressing

Over een salade is een knoflookdressing heerlijk. Kies voor een beetje olijfolie met knoflook (uitgeperst) en wat azijn. Kruiden en yoghurt naar smaak toevoegen aan de dressing.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recept: kibbelingKibbeling is gefrituurde witvis. Vroeger werd de kibbeling gemaakt van de wangetjes van kabeljauw. Dit is een dure vis.…
Shoarma in gezonde en slanke variatiesShoarma in gezonde en slanke variatiesShoarma is een populair en geliefd gerecht. Helaas is het niet zo gezond, en dat houdt veel mensen tegen om het te eten.…
Heerlijke simpele recepten wat snel gemaakt isHeerlijke simpele recepten wat snel gemaakt isEen heerlijke gevulde omelet. dit recept is afgestemt voor 2 personen.... de omelet bevat per portie zo'n circa 340 kcal…
Een simpel kerstdiner met: biefstukDe meeste mensen vinden biefstuk wel lekker, en het wordt daarom ook vaak gegeten met het kerstdiner. Maar om nou alleen…

Hoe bak ik de lekkerste patat? 10 tips voor hemelse portiesHoe bak ik de lekkerste patat? 10 tips voor hemelse portiesAl sinds kinds af aan eten Nederlanders patat: bij de patatboer op de hoek, bij de lokale fastfoodketen en vroeger bij o…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 23-06-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.