Magere knoflooksaus recept

Om een magere knoflooksaus te maken die je zelfs kunt eten als je op dieet bent, heb je een aantal ingrediënten en spullen nodig. Persoonlijk vind ik de magere knoflooksaus het lekkerste op basis van volle yoghurt, knoflook, kruidenmix aioli (van Duyvis) en wat mayonaise. De saus maak je als volgt:
- giet een soepkom vol yoghurt.
- schep er een eetlepel mayonaise bij.
- voeg 5 kleine of 4 grote uitgeperste knoflookteentjes toe.
- voeg een zakje aioli toe.
- voeg eventueel (zeer) fijngesneden bieslook toe.
- alles door elkaar mengen.
Bovenstaande knoflooksaus is een stuk minder vet dan traditionele knoflooksaus en is lekker bij vlees, stokbrood, en ook heerlijk in combinatie met rode zoete piripiri saus. De knoflooksaus kan ook dienst doen als dipsaus of als dressing over salades.
Traditionele knoflooksaus
Voor een gewone traditionele knoflooksaus krijg je wel een wat vettere hap op tafel. Deze kan je als volgt maken:- potje volvette mayonaise.
- 5 a 6 knoflooktenen.
- vers gesneden kruidenmengsel zoals bieslook en peterselie.
- een eetlepel half dik geklopte slagroom (zonder suiker uiteraard).
- eetlepel crème fraîche.
- zout en peper.
- eetlepel water.
Schep de mayonaise in een schaaltje. Voeg uitgeperste knoflooktenen toe naar smaak. Voeg de gehakte verse kruiden toe. Voeg slagroom en crème fraîche en eventueel een lepeltje water toe. Op smaak maken met zout en peper.
Zoete aardappels met knoflooksaus
Knoflooksaus is niet alleen lekker bij vlees, maar ook bij aardappels. De zoete aardappel vormt hierop geen uitzondering. Zoete aardappels zijn oranje of wit van kleur, de schil is meestal paarsrood. Ze bevatten minder kcal dan gewone aardappels. Schil de aardappels en kook ze gaar. Heerlijk met knoflooksaus en gebraden vlees.Knoflooksaus uit Libanon
Heerlijk is ook de knoflooksaus uit Libanon. Deze is op basis van olie dus bevat ook veel vet, maar het is wel erg lekker.- Pel een hele bol knoflook en pers de tenen uit in een schaaltje.
- voeg het sap van een citroen toe.
- voeg (zee)zout (naar smaak) toe.
- voeg 2 eetlepels olijfolie toe.
- voeg naar smaak enkele eetlepels kwark of zure room toe.
- roeren met mixer of blender totdat het een smeuïg geheel is.