Shoarma in gezonde en slanke variaties

Shoarma in gezonde en slanke variaties Shoarma is een populair en geliefd gerecht. Helaas is het niet zo gezond, en dat houdt veel mensen tegen om het te eten. Maar er zijn veel manieren waarop je toch van je geliefde shoarma als broodje pita of als schotel kunt genieten. Kies jouw gezondere en magere versie uit de vele mogelijkheden, bijvoorbeeld biologische of vegetarische shoarma, minder vlees, of een magerder sausje.

Vegetarische shoarma

Ook als je eigenlijk helemaal geen vlees wilt eten kun je nog genieten van de pittige shoarmasmaak. Kies dan voor de vegetarische shoarma. Deze variatie van veelal soja is verrassend lekker. Momenteel zijn de volgende merken op de markt:
  • Tivall vegetarische shoarma
  • Good Bite shoarma - smakelijk vegetarisch


Wil je zeker zijn van alle ingrediënten van je shoarma, maak deze dan zelf. Er zijn vele recepten in omloop van shoarma met tofu of quorn. Tofu is een eiwitrijk sojaproduct. Het is in de supermarkt in een blok verkrijgbaar, je roerbakt het in blokjes met wat kruiden. Quorn is een kant-en-klare vegetarische vleesvervanger die je al in gebakken blokjes koopt. Met quorn kun je zelf nog variëren in de kruiden. Het kost je wat meer tijd, maar wie weet bevalt de smaak je zo goed dat je nooit meer anders wilt.

Biologische / ecologische shoarma

Eet je niet veel shoarma omdat je je zorgen maakt om dierenwelzijn of ingrediënten? Dan is biologische of ecologische shoarma misschien een goed idee. Er komen steeds meer biologische of ecologische slagerijen, die vlees verkopen van dieren die in diervriendelijke omstandigheden zijn opgegroeid. Bovendien zijn er strengere eisen gesteld aan het voer, en wordt er op het bedrijf ook meer aan de natuur gedacht.

Minder vlees, meer groenten

Een andere manier van gezondere shoarma is wel vlees te gebruiken, maar dan wat minder. Voor een normale portie voor een persoon kan 75 gram shoarma al genoeg zijn. Verdeel het na bakken over 2 broodjes. Vul het aan met sla (of andijvie), tomaat en komkommer. Shoarma heeft zo'n sterke smaak dat je makkelijk met wat minder vlees toe kunt zonder aan smaak in te boeten. In combinatie met een van de andere tips wordt je maaltijd zeker wat gezonder!

Slanke knoflooksaus: meng met yoghurt of kwark

Ben je ook gek op shoarma met knoflooksaus? Maak dan een magere versie van je favoriete saus. Roer en een flinke hoeveelheid yoghurt of kwark doorheen. Vaak kun je tot een verhouding van 50% knoflooksaus en 50% mager product gaan en toch de pittige smaak van knoflook behouden. Begin met een kleiner deel erdoorheen te mengen. Proef regelmatig of je de verhouding nog fijn vindt. Ga steeds verder met toevoegen van het magere product totdat je het iets te mager of te weinig pittig vindt smaken. Je kunt dan nog iets van de knoflooksaus toevoegen.

Maak zelf je knoflooksaus

Je kunt qua knoflooksaus nog verder gaan door deze zelf te maken. Ga dan uit van yoghurt of kwark. Er zit veel smaakverschil in de verschillende soorten yoghurt. De Griekse is lekker, maar vaak wel wat vetter. Let dus op het vetpercentage bij het kopen. Ook kwark is er in verschillende soorten, de magere kwark is vaak wat wranger. Smaak blijft persoonlijk, en veel mensen houden toch van iets vet door het magere product. Probeer ook eens fritessaus te gebruiken, een saus die weer wat magerder is dan mayonaise. Als je het lekker vindt kun je ook nog wat fijngesnipperde of geraspte komkommer door je saus heen mengen. Het wordt dan een tzatziki-saus, ook heerlijk.

Eet smakelijk, geniet van je gezondere shoarma!

Lees verder

© 2013 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…
Het streep-je-slank dieetHet streep-je-slank dieetIn Nederland is het al bekend onder vele vrouwen; het streep-je-slank dieet, opgezet door het tijdschrift Margriet. Door…
Dr. Frank dieet - werkt dr Frank dieet echtDr. Frank dieet - werkt dr Frank dieet echtMet het dr. Frank dieet kunt u minimaal een kilo per week afvallen. Te veel vet kwijt raken is eenvoudig mogelijk met de…
Afvallen met SBS6 en Dr FrankAfvallen met SBS6 en Dr FrankVeel Nederlanders leven dagelijks in strijd met hun overtollige kilo's. Het SBS 6 speelt daarop in met het programma De…

Hoe houd je peultjes knapperig? Kooktips voor peultjesHoe houd je peultjes knapperig? Kooktips voor peultjesPeultjes of sugar snaps zijn een groente die je bij veel gerechten kunt eten. Vaak worden ze niet op de juiste wijze ber…
Tips voor de keukenHoe kan ik een citroen maandenlang bewaren? Welk ei heb ik gekookt? Hoe krijgt mijn cake een mooi korstje? Had ik maar b…
Bronnen en referenties
Drie (120 artikelen)
Gepubliceerd: 20-05-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.