Hoe bak ik de lekkerste patat? 10 tips voor hemelse porties

Hoe bak ik de lekkerste patat? 10 tips voor hemelse porties Al sinds kinds af aan eten Nederlanders patat: bij de patatboer op de hoek, bij de lokale fastfoodketen en vroeger bij oma aan tafel. Maar hoe bak je nu de lekkerste patat? Volg de tips en geniet van een hemels portie patat.

Koop een goede aardappel

Zorg ervoor dat je een goede en kruimelige aardappel koopt. De aardappel wordt lekkerder als je het een tijdje (het liefst droog en donker, bijvoorbeeld in de kelder) laat liggen. Wanneer de uitlopers erop verschijnen, hebben ze voldoende smaak gekregen en zijn ze klaar voor de frituur. Snijd de uitlopers er ruimschoots af (daar zit de natuurlijke gifstof solanine) en schil ze.

Snij met de hand

Gebruik geen makkelijke schilmachines of wat voor snijgereedschap dan ook, behalve een mes. Voor het schillen, kun je een dunschiller gebruiken en voor het snijden gebruik je een mes. Dit hoeft geen speciaal mes te zijn, als je er maar goed me overweg kunt.

Snij in dikke en grove stukken

Het kan zijn dat je meer houdt van Franse frietjes dan van Belgische patatten. Echter, echte patat is grof en dik gesneden. Dit betekent dat de patat ook enigszins verschillende lengtes en diktes heeft. Dit is om de eetbelevenis te bevorderen: achter elk frietje schuilt een nieuwe ervaring. Laat het snijden van patat in de perfecte lengte en dikte maar over aan de sterrenrestaurants; in de eigen keuken is geen enkel patatje tweeling!

Was de patat niet

Als je de patat wast, dan spoel je het zetmeel eraf. Hierdoor gaat smaak en structuur verloren; spoel de patat daarom nooit af.

Bak altijd in schoon frituurvet

Niet alleen voor de smaak, maar ook voor de gezondheid moet je altijd bakken in schoon frituurvet. Vervang het vet dan ook minimaal na elke tien keer frituren en bij voorkeur na vijf keer frituren. Kijk ook altijd of het vet (als het verwarmd is) helder is en niet te sterk ruikt (ga ook nooit naar een friettent die je van een afstand ruikt). Gebruik bij voorkeur ook vloeibaar vet in plaats van vast vet. In vast vet zit immers meer verzadigde vetten en transvetzuren en is daarmee slecht voor je cholesterolgehalte en ongezonder.

Bak de patat ongeveer 5 minuten op 160 graden Celsius en daarna ongeveer 5 minuten op 180 graden Celsius

Verwarm het frituurvet voor. Wanneer het vet op de goede temperatuur is (160 graden Celsius), bak je de patat voor. Voordat de patat begint te verkleuren haal je het mandje uit het frituurvet.

Haal het mandje halverwege uit het frituurvet

Na zo'n 5 minuten frituren en voordat de patat begint te verkleuren, haal je het mandje uit het vet. Laat de patat afkoelen. Het lekkerste is om dit te doen op een stukje keukenpapier, zodat het vet geabsorbeerd wordt. Als de patat afgekoeld is, bak je het voor de tweede keer voor ongeveer 5 minuten op 180 graden Celsius totdat het een goudbruine kleur heeft. Afhankelijk van de dikte en grootte van de patat kan het zijn dat je de patat iets korter of langer moet frituren (hiermee kun je experimenteren).

Dep met papier

Laat de patat uitlekken op een stukje keukenpapier en dep het een beetje (niet teveel). Dit zorgt ervoor dat het vet geabsorbeerd wordt en dat het krokante mondgevoel van de patat tot zijn recht komt.

Gebruik grof zeezout

Als je zout wilt gebruiken, gebruik dan grof zeezout en niet standaard keukenzout. Het grove zout past perfect bij de grove patat en heeft een robuuste smaak en mondgevoel. Gebruik ook nooit teveel zout, want dan gaat de smaak van de patat verloren.

Maak zelf de mayonaise

Als je wilt genieten van je met bloed, zweet en tranen zelfgemaakte patat, dan is deze alleen compleet met zelfgemaakte mayonaise.
© 2014 - 2024 Daninu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Patat of frietjes? Ze kunnen ook gezond gebakken worden!Patat of frietjes? Ze kunnen ook gezond gebakken worden!Friet is waarschijnlijk met uitstek het populairste gerecht van het westelijke halfrond. Iedereen is er gek op. Er is ma…
Zwanger en patatZwanger en patatSommige zwangere vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap ineens veel meer zin in patat. Redenen kunnen zijn dat je gewoo…
Hoe maak ik zelf verse frietHoe maak ik zelf verse frietHoewel er niets makkelijker is dan het kopen van een zak diepvries frites bij de supermarkt en deze klaar te maken, is h…
Aantal calorieën in snacks uit de frituurAantal calorieën in snacks uit de frituurLekker, een snack nemen uit de frituur, zoals een bitterbal, frikadel of kroket. Hoeveel calorieën zitten er eigenlijk i…

Wat te doen met oud brood?Iedereen kent het probleem wel: er wordt een brood gekocht, maar de korstjes worden niet opgegeten. Vooral met zelfgebak…
Magere knoflooksaus receptMagere knoflooksaus receptKnoflooksaus is waarschijnlijk één van de meeste geliefde sausen die gegeten wordt bij de barbecue of als dipsaus, of ge…
Daninu (27 artikelen)
Gepubliceerd: 28-06-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.