De vier lekkerste koekjesrecepten
Wanneer je graag koekjes wil maken en je weet geen recept, kijk dan vlug hier voor de vier lekkerste koekjesrecepten. De koekjes zijn zeer eenvoudig en de bovenste twee zijn zeer geschikt voor verdere versiering. Natuurlijk kan je de basisdeeg altijd aanvullen met eigen ingrediënten zoals stukjes noot of stukjes chocolade.
Zandkoekjes
Dit recept leent zich uitstekend om een basiskoekje te maken, wat later versierd kan worden met glazuur en andere versiersels.
Ingrediënten:
- 100 gram zachte boter
- 100 gram witte basterdsuiker
- 1 losgeklopt ei
- een paar druppels vanille aroma
- 200 gram gezeefde bloem
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Meng de zachte boter en de suiker in een kom tot een homogeen mengsel. Voeg hier het losgeklopte ei en de vanille aroma aan toe, blijf kloppen. Als laatste roer je de gezeefde bloem door het mengsel. Bestuif je werkoppervlak met wat poedersuiker of bloem tegen het plakken. Rol je deeg uit en steek met je koekvormpjes figuurtjes uit de deeg. Bak ze in de oven in ongeveer 10 minuten gaar. Laat ze afkoelen en daarna kan je ze gaan versieren.
Deze koekjes kunnen iets uitvloeien in de oven.
Tip: Voeg voor de variatie ook eens wat lepels cacao aan een deel van het deeg toe en maak half om half koekjes.
Koekjes om te versieren
Dit recept leent zich evenals het vorige prima om vormpjes uit te steken die later versierd kunnen worden. Deze koekjes zijn vormvast, waardoor de vorm duidelijk naar voren komt. Met dit deeg is zelf reliëf nog zichtbaar in het koekje na het bakken.
Ingrediënten:
- 230 gram kristalsuiker
- 226 gram boter
- 1 ei
- 400 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Meng de zachte boter en de suiker in een kom tot een homogeen mengsel. Voeg hier het ei, de bloem, het bakpoeder en het zout aan toe. Kneed tot een stevige bal en rol dit dan uit op een werkblad wat bestoven is met wat bloem of wat poedersuiker tegen het plakken. Steek de vormpjes uit het deeg en bak de koekjes gaar in ongeveer 10 minuten. Laat de koekjes afkoelen, voordat je ze gaat versieren.
Tip: Dit deeg leent zich ook prima voor gedetailleerde vormpjes met een print. Na bakken bestrooi je de koekjes wanneer ze nog warm zijn met fijne kristalsuiker.
Sprits
Ingrediënten:
- 170 gram boter
- 100 gram basterdsuiker
- 3 gram zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eierdooier
- 50 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram bloem
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Meng de boter met de basterdsuiker, vanillesuiker en zout in een kom tot een homogeen mengsel. Voeg daarna de bloem, zelfrijzend bakmeel en de eierdooier erbij. Doe het deeg in een spuitzak en spuit brede zigzagstrepen deeg op de plaat om de traditionele spritsvorm te krijgen. Bak de koekjes in 20-25 minuten gaar en laat ze daarna afkoelen.
Tip:Ook lekker om de afgekoelde koekjes deels in de gesmolten chocolade te dompelen voor een chocolade buitenlaagje. Chocolade smelten gaat het eenvoudigste au bain marie, dus met een kleinere pan chocolade in een grotere pan gevuld met water op het vuur.
Kletskoppen
Ingrediënten:
- 100 gram boter
- 100 gram bloem
- 1 theelepel kaneel
- 220 gram bruine basterdsuiker
- 3 tot 4 eetlepels water
- wat amandelsnippers
Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 220 graden Celsius. Roer de boter zacht en voeg dan de suiker en de kaneel toe. Roer hierna de bloem door het mengsel. Voeg als laatste het water toe voor een homogeen mengsel. Meng als laatste de eventuele amandelsnippers door het deeg. Maak van het deeg kleine bolletjes en leg deze op de bakplaat. Zorg voor voldoende afstand, want de bolletjes lopen flink uit. Bak de koekjes gaar in 5 tot 7 minuten en laat ze hierna afkoelen.