Gekleurde suiker, gekleurd glazuur en marshmallow glazuur

Gekleurde suiker en gekleurd glazuur kan je in de winkel kopen, maar het is veel leuker en goedkoper om dit zelf te maken. Verder is het ook mogelijk om glazuur en fondant te maken van marshmallows. Een beetje creativiteit in de keuken maakt het bakken leuker, ook voor de kinderen. Glazuur of suiker met een kleurtje geven je baksels een feestelijk uiterlijk.

Wat heb je nodig om zelf gekleurde suiker te maken?

Je gebruikt kristalsuiker en een voedingskleurstof om de suiker te kleuren. Er zijn voedingskleurstoffen van verschillende merken in de handel, zoals PME, scrapbooking kleurstoffen, America Color enz. Wanneer je er zeker van wil zijn dat de kleurstoffen bestaan uit natuurlijke grondstoffen zonder E-nummers, kan je deze na even Googlen op internet vinden en ze via een internetwinkel bestellen. De kleurstoffen bewaar je het beste in de koelkast. Per honderd gram suiker gebruik je één druppel kleurstof. Hierna roer je de kleurstof goed door de suiker. Je kan de suiker met kleurstof ook in een plastic zakje doen. Dit is makkelijker en geeft een beter resultaat. Het zakje goed afsluiten en de kleurstof door de suiker kneden. Wanneer de kleur niet intens genoeg is, kan je nog een druppel voedingskleurstof toevoegen. Hierna weer goed roeren of kneden. Laat de suiker hierna minimaal twaalf uur rusten in een afgesloten pot of zak voor het beste resultaat.

Op sommige kleurstoffen staat de melding dat deze stoffen de activiteit of oplettendheid van kinderen negatief kunnen beïnvloeden. Dit staat er niet zonder reden, dus deze synthetische kleurstoffen kan je beter zoveel mogelijk mijden. Sommige supermarkten (Albert Heijn) hebben in 2015 alle producten die deze kleurstoffen bevatten uit de schappen genomen.

Hoe maak je gekleurd glazuur?

Gekleurd glazuur maak je van gekleurde kristalsuiker. Wanneer je de suiker hebt gekleurd zoals hierboven beschreven, kan je deze gebruiken om gekleurd glazuur van te maken. Doe hiervoor de suiker ongeveer dertig seconden op maximaal vermogen in de blender. Hierbij ontstaat een gekleurd poedersuiker. Meng tien eetlepels poedersuiker met drie eetlepels water. Goed roeren totdat een glazuurpapje ontstaat. Dit glazuurpapje direct gebruiken op je taart, cake of koekjes.

Wat kan je doen met gekleurde suiker en gekleurd glazuur?

De gekleurde suiker en het gekleurd glazuur kan je gebruiken om cupcakes, taarten en koekjes mee te versieren. Dit eventueel in combinatie met gekleurde marsepein, botercrème en royal icing. Het resultaat van versieren met gekleurde suiker is altijd het mooist wanneer je twee verschillende kleuren door elkaar mengt. Dit verschil in kleur geeft iets extra's aan je suikerversiering.

Bron: HomeMaker, PixabayBron: HomeMaker, Pixabay

Simpel idee met gekleurde suiker

Snijd een kleine cake in dobbelstenen van ongeveer drie bij drie centimeter. Gebruik als plakmiddel gesmolten chocolade, vloeibare icing of glazuur. Bestrooi de cake dobbelsteentjes daarna royaal met gekleurde suiker. Originele en vrolijk uitziende traktatie voor een kinderverjaardag.

Glazuur en fondant maken van marshmallows

Wanneer je heel snel een roze glazuur nodig hebt, neem je een zak roze marshmallows. Je zet deze in een magnetronbestendige schaal in de magnetron. Besprenkel met een beetje water. Zet de magnetron ongeveer 50 seconden op vol vermogen. De marshmallows zijn nu zacht en je kan ze tot een glad papje roeren. Daarna direct gebruiken op je taart, koekjes of cupcakes en hard laten worden.
Wanneer je de marshmallows wil gebruiken als fondant voeg je poedersuiker toe aan het marshmallowpapje, net zolang tot het papje niet meer plakkerig is. Op honderd gram marshmallows heb je ongeveer dertig gram poedersuiker nodig.
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je fondant of glazuur voor op een taart?Wat is nu leuker dan een mooie persoonlijke taart te bakken voor iemand die jarig is, gaat trouwen, een diploma heeft ge…
Cupcakes versieren: alles over glazuurCupcakes zijn helemaal in! Ze zijn lekker, makkelijk te maken en aan het versieren kun je ook erg veel plezier beleven.…
Creatief met glazuurCreatief met glazuurWie zelf cakejes, koekjes of taart maakt, is al heel creatief bezig. Maar het leukste is om deze ook nog eens te versier…
Unieke traktatiesBent u of is uw kind bijna jarig? En wilt u een lekkere maar ook een unieke traktatie maken om uit te delen? Dan zit u b…

Eieren koken: hoe doe je dat?Eieren koken: hoe doe je dat?Eieren bestaan in verschillende soorten en maten. Ze bevatten allerlei belangrijke voedingsstoffen. Als u eieren gaat ko…
Zuurkool: de groente die scheurbuik voorkwamZuurkool is een typische wintergroente. De groente die is ingelegd, komt overigens uit China. Dat en meer weetjes over z…
Bronnen en referenties
  • http://www.vrouwtjedeeg.nl/over_ons
  • http://www.smulweb.nl/recepten/1383614/Chcolate-pecan-marshmallow-cake
  • Afbeelding bron 1: HomeMaker, Pixabay
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.