Voedingsmiddel | één eetlepel |
---|---|
Aardappelmeel | 7 |
Bakpoeder | 7 |
Basterdsuiker, bruin | 8 |
Basterdsuiker, geel | 7 |
Basterdsuiker, wit | 6 |
Bloem | 10 |
Boter/margarine | 12 |
Cacaopoeder | 5 |
Custerdpoeder | 7 |
Gelatinepoeder | 4 |
Geraspte kaas | 15 |
Griesmeel | 9 |
Havervlokken | 6 |
Honing | 12 |
Jaml | 30 |
Koffie, gemalen | 3 |
Kokosmeel | 4 |
Krenten/rozijnen | 10 |
Kwark | 20 |
Maïzena | 5 |
Melk | 15 |
Olie | 10 |
Paneermeel | 10 |
Poedersuiker | 10 |
Poedergelatine | 1,5 (blaadje 2) |
Rijst, rauw | 15 |
Rijst, gaar | 12 |
Room | 10 |
Stroop | 28 |
Suiker | 10 |
Water | 17 |
Zout | 11 |
Zure room | 20 |
Hoeveel weegt | in gram |
---|---|
1 middelgrote aardappel | 100 |
1 middelgrote appel | 100 |
1 groot ei | 70 |
1 middelgroot ei | 50 |
1 klontje boter | 20 |
1 knoflookteentje | 5 |
1 knol of raap | 150 |
1 sjalotje | 10 |
1 wortel | 100 |
1 middelgrote tomaat | 100 |
1 middelgrote ui | 60 |
1 middelgrote wortel | 100 |
1 raap | 150 |
1 tomaat | 100 |
1 wortel | 100 |
1 aardappel | 90 |
1 ui | 70 |
1 teentje knoflook | 5 |
Hoeveel is | maat in ml |
---|---|
¼ theelepel | 1,25 |
½ theelepel | 2,5 |
1 theelepel | 5 |
2 theelepels | 10 |
1 eetlepel | 15 |
5 theelepels | 25 |
2 eetlepels | 30 |
3 eetlepels | 45 |
4 eetlepels | 60 |
5 eetlepels | 75 |
6 eetlepels | 90 |
Hoeveel is | maat in cc |
1 eetlepel | 15 |
1 dessertlepel | 10 |
1 theelepel | 5 |
1 waterglas | 250 |
1 wijnglas | 125 - 135 |
1 sherryglas | 80 |
1 likeurglas | 25 |
1 diep bord | 250 - 350 |
1 soepkop | 250 |
Hoeveel is | Andere aanduidingen |
1 snufje | hoeveelheid die je tussen duim en wijsvinger kunt houden |
1 mespuntje | is 3 tot 4 snufjes |
1 theelepel | tussen de 3 en 15 gram |
1 eetlepel | tussen de 8 en 30 gram |
1 borrelgas | 2 eetlepels of 20 ml |
1 wijnglas | 100 tot 125 ml |
1 kopje | in Engeland en Amerika zijn hier standaardmaten voor. In een kopje gaat ca. 125 tot 250 ml |
In Celsius | Fahrenheit | Aanduiding |
---|---|---|
110 C | 225 F | Lauw |
120 C | 250 F | Lauw |
140 C | 285 F | Lauwwarm |
150 C | 300 F | Lauwwarm |
160 C | 325 F | Warm |
170 C | 325 F | Warm |
180 C | 350 F | Warm |
190 C | 375 F | Matig heet |
200 C | 400 F | Heet |
220 C | 425 F | Heet |
230 C | 450 F | Zeer heet |
Ovenstand | Temperatuur |
---|---|
¼ | 110 C |
½ | 120 C |
1 | 140 C |
2 | 160 C |
3 | 180 C |
4 | 200 C |
5 | 220 C |
6 | 240 C |
7 | 260 C |
8 | 280 C |
9 - 10 | 285 - 300 |
Roger, 25-12-2016
Hoeveel gram is een kaneelstokje?
Thanks
Reactie infoteur, 26-12-2016
Beste Roger,
Dit zal van het fabricaat en de maat afhangen. Van Silvo b.v. is het gewicht 3 á 4 gram per stokje.
Mvg
Monique, 04-12-2012
Ik heb een vraagje over droge gist. Hoeveel gram is 1 afgestreken theelepel & 1 afgestreken eetlepel? Alvast bedankt voor uw antwoord.
Reactie infoteur, 04-12-2012
Beste Monique,
Heb momenteel geen droge gist in huis, maar met en digitale weegschaal is het goed af te meten.
Mvg
Marian, 28-10-2012
Ik kwam in een oud receptenboekje van mijn vader het gewicht "lood" tegen, het ging over een hoeveelheid boter. Hebben jullie enig idee hoeveel gram 1 lood is?
Reactie infoteur, 29-10-2012
Beste Marian,
Lood is een oude massa-eenheid: 1/32 x een pond.
De gewichtseenheid lood werd afgeschaft bij de invoering van het decimale stelsel.
Een lood was plusminus 15 gram; tegenwoordig vervangen door de eenheid van 10 gram.
Mvg
Harry, 22-05-2012
Er staat een fout in de graden bij celcius en fahrenheit tussen 120 C en 140 C. Hoe hoort dit te zijn?
Reactie infoteur, 22-05-2012
Moet 140 - 285 zijn Harry, bedankt voor de correctie>
Mvg
Jack, 29-01-2012
Gebruik sinds kort 's morgens 1 eetlepel kaneel + 1 eetlepel honing op de boterham wegens het blijkbaar positieve effect op cholesterol. Nu blijkt er in kaneel "coumarine" te zitten waarvan men vermoedt dat dit kankerverwekkend is. Per gram kaneelpoeder is dit 1,5-2 mg.
Men raadt af, preventief, niet meer te gebruiken dan 0.1 mg per kg lichaamsgewicht. Zou graag het gewicht weten van 1 eetlepel kaneelpoeder.
Reactie infoteur, 30-01-2012
Beste Jack,
Een afgestreken eetlepel kaneelpoeder is ongeveer 2 gram.
Mvg
Aty Blüm, 26-04-2010
Redactie kunt u mij zeggen hoeveel cc is 1 dl?
Hartelijk dank,
Aty
Reactie infoteur, 26-04-2010
Beste Aty,
1 dl. = 100 cc.
Mvg
Corrina, 16-06-2008
Hallo!
Goh wat ben ik blij met jullie! Ben alles al aan het afzoeken geweest, maar de overige sites waren behoorlijk beperkt.
Helaas mis ik bij jullie twee dingen. Zie mijn vragen hieronder.
Ik wil graag weten hoeveel een tl gedroogde kruiden weegt. (oregano, tijm, basilicum, peterselie e.d)
Tevens zou ik graag willen weten hoeveel een tl specerijen weegt. (peper, kerrie, nootmuskaat e.d.)
Zou je me hiermee kunnen helpen?
Alvast bedankt!
Groetjes Corrina:
Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Corrina, wat leuk dat je zo blij bent met dit artikel!
Ik heb het exacte gewicht van gedroogde kruiden/specerijen niet paraat. Maar ik denk dat je in de tabel wel stoffen kunt vinden die erop lijken en hier het gewicht van bekijken (b.v. bloem of paneermeel e.d.). Dit zal redelijk overeenkomen. Mocht ik de door jou gevraagde informatie nog vinden, zal ik het natuurlijk alsnog in de tabellen toevoegen.
Veel kook- en kruidplezier gewenst!
Groetjes van Sila (auteur artikel)
Brigitte, 06-04-2008
Kun je me zeggen hoeveel een TL droge gist weegt? Men maakt meestal vermelding van bv 5 gram.
Alvast bedankt,
groetjes
Brigitte
Reactie infoteur, 09-04-2008
@Brigitte, volgens mij klopt 5 gram inderdaad.
Kook ze!
Groetjes van Sila (auteur artikel)
Jerome, 06-03-2008
Als 1 theelepel 10 ml is hoe kan dan 2 theelepels 250 ml zijn?
Reactie infoteur, 07-03-2008
@ Jerome, je hebt helemaal gelijk, dat kan natuurlijk helemaal niet. Er stonden hele rare typefoutjes in. Zoals het er nu staat klopt het weer!
Bedankt voor de melding
Groeten van Sila (auteur artikel)