Welke wijn bij welk gerecht?

Welke wijn bij welk gerecht? Welke wijn moet je kiezen bij een gerecht of voorgerecht? Een diner of lekker etentje en alcohol gaan prima samen. De juiste wijn bij een diner is een kwestie van smaak. Er bestaan wel regels (wijnetiquette) voor de volgorde en afstemming op het gerecht. Zo vraagt een kruidige schotel om pittige wijn, een licht gerecht om fijne wijn. En het nagerecht? Welke volgorde, welke wijn of alcohol? Mousserende, rode of witte wijn? Lees meer over de juiste wijn of drankkeuze bij een bepaald gerecht...

Welke wijn?


Basisrichtlijn om de geschikte wijn bij een gerecht te kiezen

Welke wijn je kiest als je een dineetje geeft, hangt natuurlijk af van je persoonlijke smaak. Of van de voorkeur van je gasten aan tafel, als je deze tenminste weet. Toch zijn er wel bepaalde ‘regels’ en etiquettes voor. Het is belangrijk dat de wijn en het gerecht dat je serveert, goed met elkaar in harmonie zijn. Dan zullen de beide smaken - van de wijn en het gerecht - elkaar versterken.

De volgorde van de wijnen bij een meergangendiner

Wanneer je een uitgebreid etentje of meergangendiner geeft - waarbij je meerdere wijnen wilt serveren - is het goed om in grote lijnen het volgende te onthouden:
  • Eenvoudige wijn komt voor betere wijn
  • Jonge wijn komt voor oudere wijn
  • Droge wijn komt voor zoete wijn
  • Witte wijn komt voor rode wijn

Combinatie van de wijn en het gerecht

Voor de juiste combinatie van wijnen met het gerecht c.q. gerechten zijn een paar algemene regels of globale richtlijnen te geven.

Let wel: het blijft natuurlijk altijd een kwestie van persoonlijke smaak. Als jij een bepaalde wijn niet lekker vindt, kun je beter een andere wijnsoort kiezen, ook al past deze ‘officieel’ niet bij het betreffende gerecht.

Richtlijn voor de juiste wijnkeuze bij een meergangendiner

Voorgerecht en wijn

Drink bij voorgerechten droge, niet te zware witte wijnen
  • Elzaswijnen
  • Moezelwijnen

Wijn en alcohol bij soepen

Wijn of alcohol, geschikt in combinatie met soep
  • Lichte witte wijn
  • Lichte rode wijn

Andere geschikte alcoholische dranken
  • Madeira
  • Sherry

Vis, schaal- en schelpdieren

Een ‘vis moet zwemmen’  klinkt je vast bekend in de oren. Maar waarin? Schenk bij visgerechten, zeebanket, schaal- en schelpdieren (krab, kreeft)
  • Droge witte wijn of
  • Licht mousserende wijn (niet te zoet)

Kip, varkensvlees en kalfsvlees

Serveer bij gerechten van deze drie vleessoorten
  • Stevige witte wijn. Denk b.v. aan bourgogne
  • Lichte rode wijn. Zoals b.v. beaujolais
  • Pittige rosé

Wild vlees en gevogelte

Bij gerechten met rood vlees, wild of gevogelte
  • Stevige, mooie rode wijn, b.v. bourgogne
  • Of een mooie rode bordeaux

Kaas, kaasgerechten en kaasfondue

Schenk bij de wat ‘zwaardere’ kaasgerechten bij voorkeur
  • Dezelfde rode wijn als bij het voorgerecht
  • Bij milde kaas: een vriendelijke lichte wijn
  • Bij pittige kaas: een stoere wijn
  • Bij oude kaas smaakt port heel goed

Dessert, zoet nagerecht of fruit

Als je bij het nagerecht c.q. dessert aangekomen bent en nog enigszins helder, serveer dan afsluitend een fris toetje
  • Een ijskoud geserveerde witte dessertwijn, b.v. Sauternes

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isVrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isDe effecten van een glaasje wijn op het lichaam van vrouwen zijn volgens wetenschappelijk onderzoek zo gek nog niet. Wat…
Wijnkennis: de absolute 'basics'Wijnkennis: de absolute 'basics'Wijn. Een fijne drank, die echter ook heel intimiderend kan zijn. Hoezo? Stel, je bent beginner in de 'wijnkennis.' Je z…

Wijnproeven, hoe werkt hetWijnproeven, hoe werkt hetWijn proeven is het zintuiglijk waarnemen van de kleuren en de smaak in de opbouw en in de afdronk. Daarna gaat iedere p…
Bier een alcoholhoudende drankBier een alcoholhoudende drankBier is een alcoholhoudende drank gemaakt van water, mout, hop en gist. Bier is een van de populairste dranken en het wo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Buijsman, G. Gerechten en Dranken. Spectrum
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 24-12-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.