Welke wijn bij welk gerecht?
Welke wijn moet je kiezen bij een gerecht of voorgerecht? Een diner of lekker etentje en alcohol gaan prima samen. De juiste wijn bij een diner is een kwestie van smaak. Er bestaan wel regels (wijnetiquette) voor de volgorde en afstemming op het gerecht. Zo vraagt een kruidige schotel om pittige wijn, een licht gerecht om fijne wijn. En het nagerecht? Welke volgorde, welke wijn of alcohol? Mousserende, rode of witte wijn? Lees meer over de juiste wijn of drankkeuze bij een bepaald gerecht...
Welke wijn?
Basisrichtlijn om de geschikte wijn bij een gerecht te kiezen
Welke wijn je kiest als je een dineetje geeft, hangt natuurlijk af van je persoonlijke smaak. Of van de voorkeur van je gasten aan tafel, als je deze tenminste weet. Toch zijn er wel bepaalde ‘regels’ en etiquettes voor. Het is belangrijk dat de wijn en het gerecht dat je serveert, goed met elkaar in harmonie zijn. Dan zullen de beide smaken - van de wijn en het gerecht - elkaar versterken.
De volgorde van de wijnen bij een meergangendiner
Wanneer je een uitgebreid etentje of meergangendiner geeft - waarbij je meerdere wijnen wilt serveren - is het goed om in grote lijnen het volgende te onthouden:
- Eenvoudige wijn komt voor betere wijn
- Jonge wijn komt voor oudere wijn
- Droge wijn komt voor zoete wijn
- Witte wijn komt voor rode wijn
Combinatie van de wijn en het gerecht
Voor de juiste combinatie van wijnen met het gerecht c.q. gerechten zijn een paar algemene regels of globale richtlijnen te geven.
Let wel: het blijft natuurlijk altijd een kwestie van persoonlijke smaak. Als jij een bepaalde wijn niet lekker vindt, kun je beter een andere wijnsoort kiezen, ook al past deze ‘officieel’ niet bij het betreffende gerecht.
Richtlijn voor de juiste wijnkeuze bij een meergangendiner
Voorgerecht en wijn
Drink bij voorgerechten droge, niet te zware witte wijnen
Wijn en alcohol bij soepen
Wijn of alcohol, geschikt in combinatie met soep
- Lichte witte wijn
- Lichte rode wijn
Andere geschikte alcoholische dranken
Vis, schaal- en schelpdieren
Een ‘vis moet zwemmen’ klinkt je vast bekend in de oren. Maar waarin? Schenk bij visgerechten, zeebanket, schaal- en schelpdieren (krab, kreeft)
- Droge witte wijn of
- Licht mousserende wijn (niet te zoet)
Kip, varkensvlees en kalfsvlees
Serveer bij gerechten van deze drie vleessoorten
- Stevige witte wijn. Denk b.v. aan bourgogne
- Lichte rode wijn. Zoals b.v. beaujolais
- Pittige rosé
Wild vlees en gevogelte
Bij gerechten met rood vlees, wild of gevogelte
- Stevige, mooie rode wijn, b.v. bourgogne
- Of een mooie rode bordeaux
Kaas, kaasgerechten en kaasfondue
Schenk bij de wat ‘zwaardere’ kaasgerechten bij voorkeur
- Dezelfde rode wijn als bij het voorgerecht
- Bij milde kaas: een vriendelijke lichte wijn
- Bij pittige kaas: een stoere wijn
- Bij oude kaas smaakt port heel goed
Dessert, zoet nagerecht of fruit
Als je bij het nagerecht c.q. dessert aangekomen bent en nog enigszins helder, serveer dan afsluitend een fris toetje
- Een ijskoud geserveerde witte dessertwijn, b.v. Sauternes
Lees verder