Vegetarische salami met sperziebonensalade en selderijsoep

Vegetarische salami met sperziebonensalade en selderijsoep Geniet van dit aparte recept uit vroeger tijden. Het is een goede variant op de echte salami. De hoofdingrediënten van de salade en de soep zijn sperziebonen en bleekselderij, groenten die inmiddels als oer-Hollands mogen worden beschouwd. Er komt geen vlees aan te pas. Bij uitstek een vegetarische maaltijd. De bereiding ervan is heel eenvoudig. Bewaar deze gezonde vegetarische salami in de koelkast: smaakt koud ook heerlijk op de boterham. Of eet de salami bij een sperziebonensalade. Gebruik hiervoor de gewone, groene sperzieboon, dus niet de gele. Bij deze salade voor op het brood past een romige bleekselderijsoep.

Inhoud


Sperziebonen

De sperzieboon (Phaseolus vulgaris) is het hele jaar door verkrijgbaar, ook vers. Het is sinds jaar en dag een karakteristiek Nederlandse (en Europese) groente, hoewel de sperzieboon van oorsprong uit Zuid-Amerika komt. Deze peulvrucht, ook wel prinsessenboon of slaboon genoemd, is tevens een van de meest geconsumeerde groenten.

Sperziebonen / Bron: Unsplash, PixabaySperziebonen / Bron: Unsplash, Pixabay
Koelkast
Bewaar de caloriearme, vezelrijke sperziebonen op een koele plaats, zoals in de groentebak van de koelkast, en hooguit enkele dagen. Gebruik voor dit recept de gewone verse (groene) sperziebonen. Verwijder de puntjes en snijd de sperziebonen daarna in twee of drie stukken. Kook ze ongeveer 15 minuten of tot ze beetgaar zijn.

Bleekselderij

Van bleekselderij (Apium graveolens) kunnen de bladstelen gegeten worden, eventueel rauw. De bladeren zijn daarentegen alleen te consumeren als men ze kookt. Deze groente is eveneens het hele jaar door verkrijgbaar, hoewel hij volgens sommigen 's winters het lekkerst is. Ideaal voor sauzen, soepen en salades.

Vitaminen
Deze oude medicinale groente (o.a. vochtafdrijvend en bloeddrukverlagend) bevat veel essentiële vitaminen en kalium (goed voor het hart). Bleekselderij heeft bleekgroene tot gele stengels die tegenwoordig nog het meest in salades worden verwerkt.

Vegetarische salami

Heerlijk op brood, zowel warm als koud. Kies voor goede olijfolie, liefst de eerste persing. Het maakt de salami nog lekkerder. Helemaal zoals echte salami smaakt deze vegetarische variant niet, maar het komt dankzij de kruiden aardig in de buurt. Naar smaak kunt u zelf variëren met de kruiden. Doe de vegetarische salami op het brood of snijd de salami in stukjes en meng ze door de sperziebonensalade.

Ingrediënten

  • 10 eieren
  • 3/4 liter water
  • 1 kopje koffiemelk
  • 1/8 liter olijfolie
  • 500 gram paneermeel, verkruimelde beschuit of oud brood.
  • 2 eetlepels gemengde vlees- of barbecuekruiden
  • 1 eetlepel marmite
  • 2 theelepels mosterdpoeder of -zaad
  • 1 uitgeperst teentje knoflook

Bereiding

Meng de ingrediënten, bijvoorbeeld met de mixer. Bak de salami in een ingevette cakevorm bij 180 °C tot het gerecht gaar is. Doe ter controle de breinaaldproef.

Sperziebonensalade

Sperziebonen zijn nogal neutraal van smaak. Gekruid zijn ze het lekkerst.

Ingrediënten

  • 450 gram gekookte sperziebonen
  • 200 gram vegetarische salami (naar eigen smaak)
  • 50 gram rode uien
  • 2 eieren

Dressing

  • 1 eetlepel wijnazijn
  • 1 eetlepel citroensap
  • 7 eetlepels olijfolie
  • peper en zout
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel fijngehakte verse oregano

Bereiding
Snijd de uien in ringen. Kook de eieren tot ze hard zijn en snijd ze in stukjes. Snijd de vegetarische salami in blokjes. Maak een sausje van azijn, olie, citroensap, peper, zout, knoflook en kruiden. Schep de uien en de vegetarische salami door de sperziebonen. Voeg de dressing toe. Garneer dit vetarme gerecht met de stukjes ei.

Bleekselderij / Bron: MabelAmber, PixabayBleekselderij / Bron: MabelAmber, Pixabay

Romige bleekselderijsoep

Bleekselderij is een karakteristiek ingrediënt in met name Italiaanse tomatensauzen.

Ingrediënten

(voor 4 personen)

  • 450 g fijngehakte bleekselderij
  • 50 g boter
  • 100 g fijngesneden ui
  • 1 eetlepel volkorenmeel
  • 900 ml melk
  • peper (versgemalen)
  • zout
  • paprikapoeder
  • 150 ml slagroom

Bereiding

  • Smelt de boter in een koekenpan op een zacht vuur. Stoof de fijngehakte ui en selderij 15 minuten. Vergeet niet af en toe te roeren. De groenten mogelijk namelijk niet bruin worden, noch aanzetten. Door de groenten te stoven blijft de smaak ervan beter behouden dan bij fruiten. Strooi er daarna het meel over. Vervolgens goed roeren.
  • Haal de pan van het vuur. Voeg al roerend langzaam de melk toe. Breng het mengsel al roerend aan de kook tot de soep dik wordt.
  • Breng de soep op smaak met (versgemalen) peper en zout.
  • Houd de soep au bain marie aan de kook. Laat de soep ongeveer een kwartier zachtjes sudderen (deksel op de pan).
  • Doe de soep in de keukenmachine tot die romig is.
  • Eventueel prakt u de bleekselderij met een vork, daarna door de keukenzeef halen (erdoorheen wrijven) en weer bj de soep voegen.
  • Breng de soep opnieuw even aan de kook. Voeg naar voorkeur nogmaals wat peper en zout toe.
  • Serveer deze heerlijke soep in voorverwarmde kommen of borden.
  • Garneer met een beetje paprikapoeder.

Lees verder

© 2007 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lentesalades: appel salade en abrikozen saladeLentesalades: appel salade en abrikozen saladeHet is weer bijna lente en daarbij denk ik vooral aan fruit en frisse salades. Hier twee recepten voor lekkere salades m…
Drie keer smullen van winterpeenDe winterpeen is het hele jaar door volop verkijgbaar en is lang houdbaar mits hij koel wordt bewaard. Omdat hij in eige…
Recept Arubaanse soepDit originele Arubaanse recept voor soep, gemaakt met lamsvlees heb ik van de Arubaanse oma van mijn man geleerd. Heerli…
Exotische soep recepten met kokosmelkExotische soep recepten met kokosmelkPindakaassoep en bananensoep lijken een beetje bizar, maar eenmaal je ze hebt geproefd, zullen ze ongetwijfeld tot je fa…

Pastarecepten: LasagnePastarecepten: LasagneLasagne, een pastagerecht waar vele recepten van bestaan. In dit artikel vindt u bijvoorbeeld het recept van lasagne met…
Visgerechten uit de magnetronVis in de magnetron wordt niet alleen snel gaar maar behoudt zijn smaak en consistentie op onvergelijkbare wijze en verl…
Bronnen en referenties
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 13-04-2022
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.