Drie keer smullen van winterpeen
De winterpeen is het hele jaar door volop verkijgbaar en is lang houdbaar mits hij koel wordt bewaard. Omdat hij in eigen land verbouwd wordt, is hij gunstig geprijst en voor de bewuste eter zal het een pluspunt zijn dat ook de biologische winterpeen goed verkijgbaar is. Met de winterpeen kunt u alle kanten op: rauw, gekookt, gebakken, gestoofd, in een ovenschotel of in de soep. Kortom, de winterpeen is een ideale groente om in huis te hebben. Verwerk hem in een wortelstamppot of maak een salade van geraspte winterpeen met rozijnen, noten en een lepel mayonaise. Wilt u eens wat anders? Misschien dat onderstaande recepten u dan kunnen inspireren! Eet smakelijk!
Recept 1: Lauwwarme maaltijdsalade met winterpeen, sperziebonen en croutons
Deze salade is eenvoudig en snel te bereiden en bevat alles voor een gezonde maaltijd. Het is een ideale manier om een restje oud brood op te maken. Door de groenten kort te bakken gaan er bij de bereiding weinig voedingsstoffen verloren en bovendien blijven de groenten zo lekker stevig en knapperig. Een lichte maaltijd met winterpeen en sperziebonen in de hoofdrol!
Bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten voor 4 personen:
- 500 g sperziebonen, in stukjes van 1 cm
- 4 winterpenen, geschild en in blokjes van 1 cm
- 2 rode uien, gesnipperd
- 200 g feta, in blokjes
- 250 g cherrytomaten, gehalveerd
- 6 (witte) boterhammen, in blokjes
- 2 el balsamicoazijn
- 6 el extra vierge olijfolie
- olie om in te bakken
Bereiding:
- Verhit een scheutje olie in een wok of hapjespan en bak hierin de boontjes en de penen ongeveer 5 minuten op hoog vuur.
- Voeg de rode ui toe en bak even mee tot de ui glazig is. De boontjes en penen moeten gaar zijn, maar nog wel een stevige beet hebben.
- Bak ondertussen in een koekenpan in een flinke scheut olie de blokjes brood rondom goudbruin en knapperig.
- Voeg de cherrytomaten, fetablokjes en de broodcroutons toe aan de groenten. Warm even door en haal dan van het vuur.
- Roer er de balsamicoazijn en goede extra vierge olijfolie door en eventueel naar smaak een beetje peper.
Tip
Het gerecht bevat al veel zout vanwege de feta, dus wees voorzichtig met het toevoegen van extra zout.
Recept 2: Romige winterpeen met koolraap
Dit is een heerlijk romig bijgerecht dat eenvoudig te bereiden is. Als u een kilo wortelen en een hele koolraap koopt, houdt u bovendien genoeg groenten over om een smakelijke soep van te maken voor de volgende dag (zie recept 3). Maak deze soep terwijl u dit bijgerecht klaarmaakt, dan heeft u de volgende dag weinig werk aan het avondeten!
Bereidingstijd: 25 minuten
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kleine ui, gesnipperd
- een halve koolraap, geschild en in blokjes
- 3 winterpenen, geschild en in blokjes
- 1 rode paprika, in blokjes
- 2 el mascarpone
- 1 el verse tijmblaadjes of 1 tl gedroogde tijm
- olie om in te bakken
Bereiding:
- Verhit een scheut olie in een wok of hapjespan.
- Voeg de gesnipperde ui en de blokjes winterpeen, koolraap en paprika toe. Bak alles ongeveer 15 minuten op hoog vuur. Roer regelmatig om om aanbranden te voorkomen. Hoe kleiner de blokjes winterpeen en koolraap, hoe eerder de groenten gaar zijn.
- Voeg eventueel een paar eetlepels water toe om de groenten wat sneller gaar te stoven als u wat grotere blokjes hebt gesneden.
- Draai het vuur lager als de groenten beetgaar zijn en voeg de mascarpone toe. Laat al roerend smelten en voeg als laatste de tijm toe.
Tip
Voeg chilipeper of chilipoeder toe voor extra pit.
Lekker erbij
Dit groentegerecht smaakt erg goed bij aardappelpuree of gebakken aardappelen en een stukje vlees.
Recept 3: Wortelsoep met een snelle couscoussalade
De soep uit dit recept kan een dag of zelfs een paar dagen van tevoren gemaakt worden. Laat de soep in een bak met koud water snel afkoelen en zet hem dan in de koelkast, dan blijft hij een aantal dagen goed. U hoeft de soep dan alleen even op te warmen een kwartier voordat u aan tafel wilt. Ondertussen bereidt u een eenvoudige couscoussalade, die klaar is tegen de tijd dat de soep warm is. Omdat de soep al veel groenten bevat, heeft de couscoussalade niet veel meer nodig. Zo heeft u weinig werk en kunt u snel aan tafel voor een lekkere maaltijd!
Bereidingstijd: 25 minuten
Ingrediënten voor 4 personen:
- 250 g couscous
- 75 g rucola
- 200 g falafel
- flinke hand rozijnen
- 5 el extra vierge olijfolie
- 2 el witte wijnazijn
- olie om in te bakken
Voor de soep:
- ongeveer 5 wortelen, geschild en in blokjes
- een halve koolraap, geschild en in blokjes
- 1 ui, gesnipperd
- 2 l groentebouillon, van tablet
- olie om in te bakken
Bereiding:
- Begin met de soep. Verhit in een grote kookpan een flinke scheut olie en bak daarin de ui, winterpeen en koolraap 5-10 minuten.
- Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat het geheel ongeveer 20 minuten koken totdat de groenten gaar zijn.
- Pureer met een staafmixer tot een gladde soep.
- Maak de couscoussalade terwijl de soep staat te pruttelen.
- Doe de couscous in een kom en giet er zoveel kokend water op dat de couscous helemaal onder staat. Laat 5 minuten wellen.
- Verhit ondertussen een scheutje olie in een koekenpan en bak de falafel in 4 minuten goudbruin. Snijd de falafel in stukjes.
- Breng de couscous op smaak met goede extra vierge olie, azijn, peper en zout.
- Voeg de rucola, falafelstukjes en rozijnen toe en schep alles om.
- Serveer de couscous in een grote kom en giet de wortelsoep in mooie mokken waaruit de soep gedronken kan worden.
Tip
Voor wat meer kleur kunt u eventueel nog stukjes tomaat aan de salade toevoegen.