InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Pastarecepten: Lasagne

Pastarecepten: Lasagne

Pastarecepten: Lasagne Lasagne, een pastagerecht waar vele recepten van bestaan. In dit artikel vindt u bijvoorbeeld het recept van lasagne met gehaktballetjes of groene lasagne van Ferrara. Alle recepten zijn voor vier personen.

Lasagne


Lasagne al vincisgrassi Lasagne met gehaktballetjes

Benodigdheden

  • 400 gr lasagnebladeren
  • 250 gr kalfsvlees
  • 250 gr kalfsgehakt
  • 100 gr kippenlevertjes
  • 60 gr boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 laurierblaadje
  • 100 gr gekookte ham
  • 1 eierdooier
  • 1/8 l droge witte wijn
  • ½ l tomatensaus
  • 4 eetlepels groene olijfolie
  • 225 gr mozzarellakaas
  • 3 hardgekookte eieren
  • 125 gr vers geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 dl bechamelsaus
  • zout en gemalen peper

Blancheer het kalfsvlees 5 minuten in kokend water. Verwijder de vliezen en hak het vlees fijn. Bak de kippenlevertjes met laurier in de helft van de boter en hak ze fijn. Verwijder de laurier. Kneed de kippenlevertjes, kalfsvlees, gehakt en gesnipperde ham met de eierdooier en peper en zout. Rol tot kleine gehaktballetjes, wentel ze door de bloem en bak ze in de olie met de rest van de boter. Overgiet met de wijn en laat indampen. Bedek de bodem van een vuurvaste schotel van ongeveer 35x25 cm met een laagje tomatensaus. Schik er een laag beetvaste gekookte lasagnebladeren op en bedek deze met plakjes mozzarella, plakjes ei, een paar gehaktballetjes, tomatensaus en wat parmezaan. Herhaal tot alle ingrediënten opgebruikt zijn. Overgiet met de bechamelsaus en bestrooi met Parmezaanse kaas. Bak 20 tot 25 minuten in de op 180˚C voorverwarmde oven.

Lasagne piccanti Lasagne met pikante saus

Benodigdheden

  • 300 gr lasagnedeegbladeren
  • 100 gr mager rookspek
  • 1 ui
  • ½ kg vleestomaten
  • 1 koffielepel gehakte salieblaadjes
  • 4 eetlepels groene olijfolie
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 koffielepel gedroogde marjolein
  • 2 eetlepels boter
  • 50 gr pecorinokaas
  • zout
  • chilipoeder

Bak de spekreepjes met de gehakte ui en salie mooi glazig in de olie. Roer er de gepelde, ontpitte en geplette tomaten door en laat 20 minuten sudderen tot de saus ingedikt is. Kruid met zout en chilipoeder en meng met de uitgelekte kappertjes, azijn en marjolein. Laat kort doorstoven. Kook de deegblaadjes beetgaar in kokend gezouten water en laat uitlekken. Beboter een ovenschotel en bedek de bodem met deegblaadjes. Schep daarop een laagje saus, bestrooi met wat pecorino en ga verder tot alles opgebruikt is. Bestrooi bovenop met kaas, bedruip met gesmolten boter en bak 10 tot 15 minuten in de op 180˚C voorverwarmde oven.

Lasagne verdi alla Ferrarese Groene lasagne met op de wijze van Ferrara

Benodigdheden

  • 300 gr groene lasagnebladeren
  • ½ l Bolognesesaus
  • ½ l bechamelsaus
  • 50 gr vers geraspte parmezaan
  • 50 gr boter

Kook de lasagnebladeren beetgaar in kokend gezouten water. Laat ze uitlekken. Beboter een ovenschotel van ongeveer 22x35 cm. Schep 2 eetlepels bechamel- en 2 eetlepels Bolognesesaus op de boden en roer ze door elkaar. Bedek met lasagnebladeren en schep daarop een laagje Bolognesesaus, een laagje bechamelsaus en bestrooi met parmezaan. Herhaal tot alle ingrediënten opgebruikt zijn. Bedruip met wat gesmolten boter en bak 15 minuten in de op 225˚C voorverwarmde oven.

Lasagne al sugo Lasagne met saus

Benodigdheden

  • 300 gr lasagnebladeren
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 selderijstengel
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 75 gr boter
  • 400 gr kalfsvlees
  • 5 eetlepels witte wijn
  • 400 gr gepelde tomaten uit blik
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 dl bouillon
  • 50 gr parmezaan
  • zout en versgemalen peper

Snij de gewassen groenten klein en fruit ze met de peterselie in de boter. Voeg het in fijne reepjes gesneden vlees toe, laat goudbruin kleuren en overgiet met de wijn. Laat op hoog vuur indampen. Roer er de gepureerde tomaten door en kruid met peper en zuit. Laat op een laag pitje nog 30 minuten sudderen. Roer de bloem met een beetje boter tot een gladde roux en roer door de saus. Laat nog een uur sudderen op een laag pitje en voeg geregeld wat bouillon toe als de saus te dik wordt. Kook de lasagne beetgaar in kokend gezouten water, laat uitlekken en schik een laagje in een beboterde ovenschotel. Bedek met saus en herhaal tot alles opgebruikt is. Bestrooi met geraspte kas en zet nog een paar minuten onder de hete gril.

Lasagne verdi al forno Groene lasagne in de oven

Benodigdheden

  • 300 gr groene lasagne
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 knoflookteentje
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 125 gr kalfsgehakt
  • 60 gr mager ontbijtspek
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 4 dl bechamelsaus
  • 60 gr parmezaan
  • 75 gr boter
  • zout, vers gemalen peper en muskaatnoot

Kook de lasagne beetgaar in kokend gezouten water en laat uitlekken op een schone vaatdoek. Snij de groenten en de knoflook fijn en fruit in de olie. Roer het gehakt erdoor en laat 10 minuten meestoven. Voeg er tot slot de in heet water losgeroerde tomatenpuree bij en laat 30 minuten sudderen. Kruid met peper en zout. Verwarm de bechamelsaus en meng met de helft van de parmezaan en muskaatnoot. Bedek de bodem van een beboterde ovenschotel met lasagnebladeren, schep er wat van beide sauzen op, bestrooi met parmezaan en leg er een paar klontjes boter op. Herhaal tot tot alles opgebruikt is. Bak 20 minuten in een op 225˚C voorverwarmde oven.

Lasagne agli spinaci Lasagne met spinazie

Benodigdheden

  • 300 gr lasagnebladeren
  • 1 kg bladspinazie
  • 1 knoflookteentje
  • 2 eetlepels groene olijfolie
  • 50 gr boter
  • 100 gr parmezaan
  • 1 dl verse room
  • zout, versgemalen peper en muskaatnoot

Hak de gewassen en uitgelekte spinazie fijn met de gepelde knoflook. Verhit de olijfolie met de boter en laat daarin de spinazie met de knoflook smelten. Kruid met peper, zout en muskaatnoot en overgiet met de room. Laat indikken en meng er de helft van de parmezaan door. Kook de lasagnebladeren beetgaar in kokend gezouten water. Beboter een vuurvaste schotel en leg daarin een laagje lasagnebladeren. Bedek met romige spinazie en herhaal tot alles opgebruikt is. Bestrooi bovenop met de rest van de parmezaan en bak 10 tot 15 minuten in een op 180˚c voorverwarmde oven.

Lasagne ai legumi Lasagne met groenten

Benodigdheden

  • 500 gr lasagnebladeren
  • 150 gr doperwten
  • 1 wortel
  • 150 gr prinsessenbonen
  • 2 prei
  • 1 selderijstengel
  • 4 vleestomaten
  • 50 gr boter
  • 3 eetlepels gehakte peterselie
  • 4 dl verse room
  • 50 gr geraspte parmezaan
  • zout en peper

Maak de groenten schoon en snij ze in stukken. Pel, ontpit en plet de tomaten. Laat alles onder deksel 15 minuten smoren op een laag pitje. Kruid met peper en zout, haal de deksel van de pan en laat nog 5 minuten doorstoven. Roer de helft van de room door de groentesaus en laat indikken. Beboter een ovenschotel en bedek de bodem met een laagje gekookte lasagnebladeren. Schep daarop een laag van de groentesaus en bestrooi met peterselie. Herhaal tot alle ingrediënten opgebruikt zijn. Eindig met de rest van de room en parmezaan. Bak 25 tot 30 minuten in een op 180˚C voorverwarmde oven.

Lasagne alla Bolognese Lasagne op de wijze van Bologna

Benodigdheden

  • 500 gr lasangebladeren
  • 300 gr rundgehakt
  • 1 dikke plak Parmaham
  • 50 gr gemengd gehakt
  • 4 vleestomaten
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 selderijstengel
  • 1 takje tijm
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 glas rode wijn
  • 1 glas bouillon
  • 2 eetlepels groene olijfolie
  • ¼ l bechamelsaus
  • 4 eetlepels verse room
  • 100 gr geraspte parmezaan
  • zout en peper

Hak de groenten, knoflook en ham fijn. Bak het gekat 5 minuten kruimig in olijfolie en meng met de groenten en ham. Kruid met peper en zout en laat 5 minuten stoven. Overgiet met wijn en bouillon en laat op een laag pitje 10 minuten sudderen. Voeg de gepelde, ontpitte en geplette tomaten erbij en met de tomatenpuree, peterselie en tijm. Laat op een laag pitje een uur sudderen en giet nu en dan wat bouillon bij. Roer de room erdoor en laat indikken. Beboter een ovenschotel en leg daarin lasagnebladeren. Bedek met gehaktsaus, een laag bechamelsaus en bestrooi met parmezaan. Herhaal tot alles opgebruikt is en eindig met parmezaan. Bak 25 tot 30 minuten in een op 180˚C voorverwarmde oven.
© 2007 - 2019 Jootje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bechamelsaus: Niet alleen voor lasagneBechamelsaus: Niet alleen voor lasagneIedereen kent bechamelsaus als onderdeel van lasagne. Veel mensen denken ook dat het heel moeilijk is om te maken en nog…
Vegetarische lasagne, lasagne recepten met vleesvervangersVegetarische lasagne, lasagne recepten met vleesvervangersNederlanders kiezen steeds vaker voor vleesvervangers. Veel buitenlandse gerechten krijgen een vegetarisch tintje. Lasag…
Een lasagne met zalm en courgettes van de italiaanse mamaLasagnegerechten zijn bij mij zeer favoriet om meerdere redenen. Het is lekker, makkelijk te bereiden en van te voren kl…
Pasta-soorten, gedroogde en verse pastaEr bestaan naar het schijnt meer dan 700 verschillende pastasoorten. Veel pastasoorten hebben meerdere namen, en worden…
Gehakt in de ovenGehakt in de ovenGehakt is een geliefd vleesproduct. Het is lekker, goedkoop en je kan er vele kanten mee uit! In de winter is het heerli…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Pastarecepten: Lasagne"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jootje
Laatste update: 06-11-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!