Visgerechten uit de magnetron

Vis in de magnetron wordt niet alleen snel gaar maar behoudt zijn smaak en consistentie op onvergelijkbare wijze en verliest zijn natuurlijke uiterlijk niet. De bereiding is eenvoudig: het is voldoende de vis te wassen, boter of olie toe te voegen, de vis op een bord te leggen en af te dekken met keukenfolie. Er is weinig tijd nodig voor het gaar worden: op het maximum vermogen zijn 2-3 minuten voldoende voor een filet van 250 gram. Grote vis bereidt u met de functie microgolven en grill en visspiezen met de functie grill.

Nuttige wenken:
  • Maak kleine inkepingen in het vel bij het verwarmen of bereiden van hele vis, zodat de stoom naar buiten kan komen.
  • Bescherm de kop en de staart met stukken aluminiumfolie (let erop dat de folie de wanden niet raakt en zorg dat je de kop en de staart niet inpakt maar enkel los afdekt) om te vermijden dat de dunste delen te ver gekookt worden. Haal het aluminiumfolie halverwege de bereidingstijd weg.
  • Leg kleine vissen met de staart naar het midden van de plaat gericht.
  • De vis houdt de warmte die ontwikkeld wordt bij het bereiden lange tijd vast; de rusttijd is daarom erg belangrijk om de bereiding te voltooien. Deze tijd kunt u benutten om de sauzen waarmee de vis geserveerd wordt klaar te maken.




Zalmmoten

voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 4 moten zalm (200-250 g)
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1/2 dl water

Voor de garnering:

  • schijfjes citroen
  • plukjes peterselie.

Bereiding:

  1. De zalmmoten wassen en zouten
  2. Op een ronde of ovale schaal leggen, met de dikste delen aan de rand van de schaal.
  3. Overgieten met het citroensap en het water.
  4. Afdekken en 9-10 minuten bakken op 500 W. Garneren met schijfjes citroen en de peterselie.

Tip: Als u liever een minder sterke smaak heeft, kunt u de citroen vervangen door sinaasappel.
Serveren met gekookte aardappelen en een saus voor vis.



Gekookte vis

voor 4 personen

Ingrediënten

  • 4 vissen (200-300g per stuk)
  • 4 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels olie
  • zout
  • peper

Bereiding

  1. De vissen schoonmaken, wassen en in een ovenschaal leggen.
  2. Een sausje maken van het citroensap, olie, zout en peper.
  3. De vis hiermee bestrijken,
  4. De schaal afdekken en de vis gedurende 10-14 minuten op 750 W koken.
  5. Serveren met het kookvocht.

Tip: Leg de vis op een laag rauwe, in schijven gesneden aardappelen in plaats van rechtstreeks in de ovenschaal, voeg wat peterselie toe. Afgedekt laten koken gedurende 12 minuten op 750 W.



Gegratineerde visfilets

voor 4 personen

Ingrediënten:

400-600 g visfilets
snufje zout
1 ei
fijngehakte dille
krab, weekdieren of paddestoelen in stukjes
60 g geraspte kaas

Bereiding:

  1. De filets wassen, en over een ovenschaal verdelen, zout erover strooien.
  2. De béchamelsaus maken volgens het recept in het artikel "Sauzen uit de magnetron".
  3. Het ei door de saus mengen, en de saus op smaak brengen met de dille, krab, weekdieren en paddestoelen.
  4. De saus over de vis gieten en met geraspte kaas bestrooien.
  5. De schaal op het draaiplateau zetten en ongeveer 12 minuten bakken met de combinatie grill en microgolven op 350 W.


Gegratineerde mosselen

voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 500 g diepvriesmosselen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 5 theelepels paneermeel
  • 1 citroen

Bereiding:

  1. Het paneermeel mengen met de knoflook, olie, peterselie, zout en peper, totdat er een homogeen mengsel ontstaat.
  2. Wat van het mengsel op de mosselen doen.
  3. De mosselen op een bord leggen dat geschikt is voor de magnetron. Met de combinatiefunctie grill en microgolven 10- 12 minuten bakken.
  4. Serveren met partjes citroen



Haring in de pan

voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 600 g schoongemaakte haringen
  • 1 theelepel zout
  • 8-10 anjovisfilets
  • 30 g fijngehakte dille

Voor de garnering:

  • 1 dl zure room
  • 1 of 2 eetlepels paneermeel
  • 1 of 2 eetlepels boter

Bereiding:

  1. De koppen van de haringen verwijderen en over de lengte opensnijden, goed wassen en afdrogen. De haringen aan de binnenkant zouten.
  2. Op elke haring een anjovisfilet en wat dille leggen en de haringen oprollen.
  3. De opgerolde haringen in een schaal leggen, de zure room erover gieten en het paneermeel en boterflinters erover strooien.
  4. De schaal op het draaiplateau zetten en 10- 12 minuten bakken met de combinatie grill en microgolven op 650 W.



Vis in de oven

voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 1,5 kilo (hele) vis
  • 2 theelepels zout
  • 1 ei
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 2-3 eetlepels boter
  • 1 dl slagroom verdund met wat melk

Bereiding:

  1. Schubben en ingewanden van de vis verwijderen en de vis vervolgens zorgvuldig wassen, afdrogen en zout erover strooien, zowel aan de binnen als aan de buitenkant.
  2. De schaal beboteren met de helft van de boter.
  3. De vis in de schaal leggen.
  4. Het oppervlak van de vis met behulp van een kwast bestrijken met het losgeklopte ei, met wat paneermeel bestrooien en de overige boter in flinters over de vis verdelen.
  5. De schaal op het roteerbord zetten en de vis met de combinatiefunctie grill en microgolven op 650 W circa 15 minuten bakken.
  6. De vis twee of drie keer bevochtigen met het kookvocht tijdens de bereiding.
  7. Enkele minuten voor het einde de slagroom erover heen gieten.
  8. Controleer of de vis gaar is door een vork in de rug van de vis te steken, het vlees moet wit zijn.



Rolletjes van schol en kaas

voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 500 g diepvries schol
  • 1 kleine prei
  • 400 g gepelde tomaten
  • 1 theelepel zout
  • snufje peper
  • 50 g ricotta
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie

Bereiding:

  1. De prei in ringen snijden en in een ronde schaal doen samen met de tomaten, en de helft van het tomatensap toevoegen.
  2. Zout en peper over de filets strooien.
  3. De ricotta mengen met de peterselie en een klein beetje ervan op elke filet leggen; de filets oprollen.
  4. De rolletjes in een ronde schaal leggen. afgedekt bakken op 750 W gedurende 10- 12 minuten.



Forel met amandelen

voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 2 forellen
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 theelepel boter
  • 2 dl slagroom
  • 1 uitgeperst teentje knoflook

Voor de garnering:

  • 25- 30 g gesnipperde amandelen
  • 1 theelepel boter

Bereiding:

  1. De amandelen in een kleine schaal doen met de theelepel boter. Afgedekt roosteren op 750 W gedurende 1-2 minuten en 1 keer doorroeren.
  2. De vissen schoonmaken, wassen en met meel bestuiven na hen te hebben gezouten.
  3. Een schaal kiezen waarin de forellen passen, de boter afgedekt laten smelten in 30 seconden op 750 W.
  4. De forellen in de schaal leggen met de buik naar het midden van de schaal, afdekken en 4 minuten bakken op 650 W.
  5. De forellen omdraaien, de room gemengd met de knoflook en de helft van de amandelen erover heen gieten.
  6. Afdekken en nog 4- 6 minuten bakken op 650 W. Aan het einde van de bereidingstijd de vis op een serveerbord leggen en de saus erover heen gieten.
  7. Garneren met de resterende geroosterde amandelen.



Vismoten

voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 4 vismoten (naar keuze)
  • zout
  • peper

Bereiding:

  1. De vismoten wassen en zorgvuldig drogen.
  2. De moten in een geschikte schaal leggen met de dikste delen aan de rand van de schaal.
  3. 2 minuten laten bakken met de combinatiefunctie microgolven en grill op 750 W: de moten omdraaien en nog eens 2 minuten laten bakken.
  4. Met de grill-functie nog 3 minuten laten bakken.
  5. Afmaken met zout en peper.

Tip: Serveer de vis met citroensaus (zie het recept in het artikel "Sauzen uit de magnetron")
© 2007 - 2024 Biancab, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het makkelijk bereiden van gezonde visgerechtenHet makkelijk bereiden van gezonde visgerechtenHet bereiden van vis lijkt soms heel ingewikkeld. Dit valt in de praktijk gelukkig wel mee! Er bestaat voor elke manier…
Consumptie van vis in NederlandConsumptie van vis in NederlandIn 2011 werd er in Nederland zo'n 77 miljoen kilo vis gegeten, zowel op de markt als zelfgebakken thuis. Welke vissoorte…
De Noordzee ScholDe schol is een platvis die voorkomt in de Noordzee. De schol is een ondergewaardeerd product, terwijl het een relatief…
Lekkere visreceptenLekkere visreceptenVis wint terrein als je het vergelijkt met vlees als onderdeel van de warme maaltijd. Niet zo gek, want naast het feit d…

Vegetarische salami met sperziebonensalade en selderijsoepVegetarische salami met sperziebonensalade en selderijsoepGeniet van dit aparte recept uit vroeger tijden. Het is een goede variant op de echte salami. De hoofdingrediënten van d…
Aperitiefhapjes: LepelhapjesNaast de hapjes op toastjes of brood zijn er de lepelhapjes. Daarvoor worden mooie lepels aangeboden, waarbij de vulling…
Biancab (51 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.