Surinaamse keuken: Hoe maak ik bami?

Surinaamse keuken: Hoe maak ik bami? De Surinaamse keuken is erg veelzijdig en steeds meer gerechten zijn bekend onder de Nederlanders. Zo is bami een Surinaams gerecht dat in de smaak valt bij veel Nederlanders. Surinaamse bami is eigenlijk een basic gerecht, maar dit gerecht kun je lekkerder maken door er bijgerechten bij te serveren. Bami wordt vaak gegeten met kip en rauwkost. Ook wordt er sambal, zoetzure komkommers en gebakken uitjes bij gegeten. Je kunt zelfs een gebakken of gekookt ei ernaast serveren als je dat lekker vindt. Vanaf nu maak jij in ieder geval de lekkerste bami met kip klaar.

Recept Surinaamse bami voor vier personen

Benodigdheden
Spaghetti koken / Bron: JESHOOTS, PixabaySpaghetti koken / Bron: JESHOOTS, Pixabay
  • 500 gram dunne spaghetti
  • Maggiblok
  • Halve ui
  • 1 of 2 teentjes knoflook
  • Zout
  • Twee eetlepels zonnebloemolie
  • Laos (toko)
  • Piment (toko)
  • Laurierblad (toko)
  • Twee eetlepels zoute ketjap (toko)
  • Twee eetlepels zoete ketjap (toko)
  • Pakje bami kruiden (toko)
  • Verse Surinaamse peterselie (toko)
  • Madam Jeanette of adjuma peper

Bereidingswijze

Kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking. Voeg wat zout toe voor de smaak en olie, zodat de spaghetti niet aan elkaar gaat plakken. Wanneer de spaghetti kookt kun je ondertussen de bami kruiden in een eetlepel heet water laten wellen. Snipper verder de uien en de knoflook snijd je fijn. Je kunt kiezen voor twee teentjes knoflook als je een liefhebber bent.

Zet vervolgens een grote wokpan op het vuur, verhit de pan en voeg daarna drie eetlepels olie toe. Bak de uien eerst glazig, voeg daarna de knoflook toe en bak het kort mee. De nasikruiden, laos, laurierblad en paar balletjes piment kunnen daarna worden meegebakken. Kruimel ook een maggiblokje in de pan en voeg eventueel peper toe. Je kunt ervoor kiezen om de peper met een vijzel fijn te malen of de peper in kleine stukjes te snijden. Let op: een adjuma peper is over het algemeen heter dan een Madam Jeanette peper.

Als de bami gaar is, giet je het af in een vergiet en spoel je de bami met koud water. Daarna schep je de bami in de wokpan en meng je alles goed door regelmatig flink om te scheppen, zodat de kruiden de bami bedekken. De bami breng je verder op smaak door de zoete en zoute ketjap toe te voegen. Schep daarna ook regelmatig om, zodat de bami evenredig bruin is. Bestrooi de bami met een beetje zout. Als laatste voeg je wat fijngesneden Surinaamse peterselie toe.

Recept Surinaamse ovenkip voor vier personen

Benodigdheden
Surinaamse ovenkip / Bron: RitaE, PixabaySurinaamse ovenkip / Bron: RitaE, Pixabay
  • Vier tot acht kippenbouten (afhankelijk van grootte)
  • Maggiblokje
  • Twee knoflooktenen (fijngeperst)
  • Twee eetlepels zonnebloemolie
  • Zoute ketjap
  • Zoete ketjap
  • Roasted red pork kruiden (toko)
  • Madam Jeanette, adjuma peper of sambal

Bereidingswijze

Indien je grote kippenbouten hebt, hak je de kippenbouten kleiner. Leg de kip vervolgens in een ovenschaal en marineer de kip met de olie, geperste knoflook, één verkruimelde maggiblokje, zoute ketjap, zoete ketjap en de red pork kruiden (de helft van het pakje). Voeg peper naar wens toe, je kunt zelf kiezen of je fijngestampte peper neemt of sambal. Meng de kruiden goed met de kip, zodat de kip geheel bedekt is met de marinade. Doe de kip dan in de koelkast en laat de marinade minimaal een uur intrekken.

Wanneer je de kip uit de koelkast haalt, doe je de andere helft van de red pork kruiden op de kip. Dan gaat de kip in de oven op 200 graden. De kip bak je een halfuur op 200 graden. Draai na 15 minuten de kip een keer om. Vervolgens verlaag je de temperatuur naar 180 graden en laat je de kip nog 15 tot 20 minuten garen. Je kunt de kip van tijd tot tijd keren tot de kip er bruin uitziet en gaar is.

Bijgerechten voor de bami

Je maakt je bami helemaal af door de volgende bijgerechten te serveren. Het is niet nodig alle bijgerechten te serveren als je een snel gerecht op tafel wilt hebben, dus je kunt een keuze maken welke bijgerechten je erbij serveert.

Rauwkost

Rauwkost is heel simpel: Kies voor ijsbergsla en gesneden tomaten en bestrooi dit met wat zout. Het is ook fris om er wat radijsjes bij te doen.

Zoetzure komkommers

Voor het zuurgoed snijd je een komkommer door de helft en vervolgens in kleine plakjes. Maak in een kommetje met witte azijn, water, suiker, zwarte peper, zout en eventueel gesneden pepertjes een sausje. Het zure sausje wordt nog lekkerder als je piment en laurierblad eraan toevoegt. Aan het zure sausje voeg je de komkommers toe. Je kunt ook rode of witte uien toevoegen aan het azijn. Laat de komkommer en uien een paar uur intrekken.

Sambal

Sambal is pittig en hiervan neem je een theelepel naast je bami, zodat je telkens een beetje sambal kunt uitsmeren over de bami. Uiteraard is het lekkerder om de sambal zelf te maken, maar als je weinig tijd hebt, is het niet erg om de sambal te kopen. Sambal kun je tegenwoordig kant en klaar in veel toko’s kopen. Om een simpele sambal te maken kun je Madam Jeanette peper met een half teentje knoflook fijnstampen met een vijzel. Dit mengseltje meng je goed met fijngestampte geroosterde tomaten. De tomaten kun je in aluminium folie roosteren op het fornuis, zodat het een rokerig smaakje krijgt.

Gebakken uitjes

De gebakken uitjes kun je kopen bij de toko of in de supermarkt. Gebakken uitjes hebben een zoete smaak en geven het gerecht een crunch. Je kunt ook ervoor kiezen om wat gebakken uitjes tijdens het bereiden van de bami erdoorheen te doen, zodat ze zacht worden.

Gekookt of gebakken ei

Je kunt een eitje koken voor naast de bami. Heerlijk met wat zout en peper. Of je kunt een omelet bakken en de omelet in kleine reepjes snijden. Je kunt de omelet pittig maken door wat sambal en gebakken uitjes toe te voegen.

Saté

Het is ook lekker om saté als bijgerecht bij de bami te eten. Saté kun je kant en klaar kopen in de supermarkt of bij toko’s, maar het is natuurlijk lekkerder om saté zelf te maken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Isabella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf bami makenGraag zou ik mijn favoriete bami gerecht met u willen delen. Op kooksites dwalen verschillende recepten van bami rond, e…
Low budget recepten met visLow budget recepten met visWe willen allemaal bezuinigen, maar we willen ook gezond en gevarieerd eten. Het liefst willen we ons eten zo snel mogel…
Hete kip uit Oma's keukenWie van lekker pittig eten houdt, moet beslist dit kipgerecht eens klaarmaken. Het is ontzettend eenvoudig, kost weinig…
Indische rijsttafel: vegetarische recepten en bijgerechtenIndische rijsttafel: vegetarische recepten en bijgerechtenDe Indische keuken is een fantastische keuken om aan uw fantasie gehoor te geven. Voor de liefhebbers van de Indische ke…

Frambozen chiffontaart, smul van een luchtige zomerse taart!De frambozen chiffontaart kenmerkt zich door de luchtige puddingachtige vulling die wel wat aan bavarois doet denken. De…
Vijgen, vijgenjam, vijgensiroopVijgen, vijgenjam, vijgensiroopMet vijgen creëer je meteen een zuiderse sfeer aan tafel. Vijgenbomen zijn van oorsprong afkomstig uit het Middellandse…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Goodness4u, Pixabay
  • Eigen kookervaring
  • http://www.dekooktips.com/recepten/bami.htm
  • Afbeelding bron 1: JESHOOTS, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: RitaE, Pixabay
Isabella (73 artikelen)
Laatste update: 28-10-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.