Koffievariaties: tips voor lekkere koffie
Koffie is lekker. Variëren in koffiesmaken kan een aangename verrassing zijn voor de koffieliefhebber. Er gaat natuurlijk niets boven een good old vertrouwd kopje koffie. Maar wat als je nu op fietsvakantie bent en je hebt noodgedwongen het koffiezetapparaat moeten thuislaten? Hoe voorkom je dat koffie snel oud wordt in een thermoskan? Zijn er kruiden die de smaak van koffie kunnen veraangenamen? Kortom: leer nog meer van koffie genieten door het hanteren van enkele tips.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoudsopgave
Koffie met kaneel
Wanneer je vaak filterkoffie drinkt dan kan het lekker zijn om een klein beetje
kaneel in het filter te doen. Een mespuntje is genoeg en geeft de koffiesmaak een aangename variatie. Koffie is de laatste tijd heel duur geworden. Sommige mensen moeten uit budgetoverwegingen overstappen op goedkopere koffie die minder goed smaakt. Wanneer je kwalitatief mindere koffie mengt met kaneel, is de smaak een stuk anders en veel lekkerder! Een tipje kaneel boven op het koffiepoeder haalt het bittere uit de koffiesmaak.
Koffie met cacao
Bovenop de koffie die je in het filterzakje doet kun je een theelepel
cacao doen. Hierdoor verfijnt de koffiesmaak zich. Net als bij kaneel geldt dat goedkopere koffie er lekkerder door gaat smaken. Je kunt zelfs je bezoek positief verrassen door kaneel en cacao te mengen. Je gebruikt niet meer dan een mespuntje kaneel en cacao zodat de koffiesmaak overheerst, maar de kruiden de scherpe kantjes van de koffiesmaak af nemen. Het is de kunst om onmerkbaar weinig kaneel en cacao in de koffie te doen, maar wel te zorgen voor een heerlijk kopje koffie. Zo zal het bezoek wellicht zeer geïnteresseerd raken wat voor unieke koffievariëteit je hebt gezet.
Granenkoffie
Wanneer je vindt dat je teveel koffie drinkt kun je granenkoffie proberen. Het is te koop op de ecologische afdeling van de supermarkt en in ecologische voedingwinkels. Granenkoffie is een oploskoffie die kwa smaak weinig onderdoet voor de gewone oploskoffie. Granenkoffie is gemaakt met
cichorei, mout,
gerst en
rogge. Cichorei is een kruid dat vroeger Duitse koffie werd genoemd. Granenkoffie is in de loop der jaren erg lekker geworden; het is een prima vervanger voor gewone koffie.
Warme melk met oploskoffie
Oploskoffie is over het algemeen een stuk minder lekker dan filterkoffie. Het heeft echter een voordeel; je kunt er prima café au lait of koffie verkeerd mee maken. Vooral tijdens de
wandelvakantie of
fietsvakantie is dit een uitkomst. Je neemt meestal geen filter mee met losse koffie en zakjes omdat dat teveel plaats inneemt. Het is teveel gedoe in de tent om filterkoffie te zetten. Melk koken is heel simpel. Het gaat sneller dan water koken omdat het kookpunt van melk lager is. Ondertussen zet je de bekers klaar waar je naar eigen smaak oploskoffie in doet. Je giet de melk in de bekers, even roeren en klaar! De smaak is nauwelijks van een koffie verkeerd uit het restaurant te onderscheiden. Wanneer je met fietsvakantie bent dan heb je waarschijnlijk een éénpittertje mee. Met een pak melk en oploskoffie maak je binnen twee minuten een heerlijke koffie verkeerd.
Koffie in thermoskan
Als je veel bezoek hebt dan is het handig om ruim op tijd een thermoskan koffie te zetten. Zeker wanneer je met de auto op pad gaat is een thermoskan koffie een aanrader voor onderweg. Nadeel is echter dat de koffie oud kan worden wat een vervelende, scherpe smaak geeft. Dit kun je voorkomen door een kwart mespuntje
zout in het koffiefilter te doen, bovenop de koffie. Zout voorkomt dat de koffie snel oud wordt. Gebruik beslist niet teveel zout want de koffie moet er niet naar gaan smaken; niemand mag een zoutsmaak merken! Je kunt bij twijfel eerst het zelf een keertje uitproberen door hete koffie in een thermoskan te doen en pas anderhalf uur later op te drinken.
Lees verder