Hoe maak je latte macchiato, cappuccino en koffie verkeerd?

Hoe maak je latte macchiato, cappuccino en koffie verkeerd? Latte macchiato, cappuccino en koffie verkeerd zijn allen koffievarianten die worden bereid met het gebruik van melk. In de horeca kom je veel mooie varianten tegen waarin laagjes in de koffie zitten of figuren in het melkschuim, zoals hartjes of appels. Hier zijn barista's voor opgeleid. Barista of niet, iedereen kan met de juiste benodigdheden een (basis) cappuccino, latte macchiato of koffie verkeerd maken. Leer wat je nodig hebt en hoe je te werk gaat, en geniet van een heerlijke zelfgemaakte koffie.

Latte Macchiato

Bron: Wieganddesign, PixabayBron: Wieganddesign, Pixabay

Benodigdheden

  • Volle melk
  • Melkschuimer
  • Espressobonen
  • Een groot glas
  • Koffiemachine

Bereidingswijze

Schuim een flinke hoeveelheid volle melk op. Zorg ook dat de melk goed warm is, maar niet kokend. Draai de opgeschuimde melk wat rond zodat het schuim mooi glad lijkt. Vul het glas voor ongeveer drievierde met de warme opgeschuimde melk. Laat het even staan totdat een duidelijke scheiding is te zien tussen de melk en het schuim. Maak met de espressobonen in de koffiemachine een espresso en giet deze langzaam bij de warme melk. De espresso zal een laag vormen tussen de melk en het melkschuim. Het is belangrijk om de espresso langzaam in het glas te gieten, omdat de espresso anders mengt met de melk en er zo geen laagjeseffect ontstaat.

Cappuccino

Bron: StockSnap, PixabayBron: StockSnap, Pixabay

Benodigdheden

  • Volle melk
  • Melkschuimer
  • Espressobonen
  • Een koffiekop
  • Koffiemachine
  • Eventueel een beetje kaneel of cacaopoeder

Bereidingswijze

Schuim eerst een flinke hoeveelheid volle melk op. Zorg ook dat de melk goed warm is, maar niet kokend. Maak dan met de espressobonen in de koffiemachine een espresso, en doe deze in een normale maat koffiekop. Draai de kan met de opgeschuimde melk nog wat rond totdat het schuim mooi glad lijkt. Vul het koffiekopje met de espresso daarin vervolgens met de warme opgeschuimde melk. Je weet dat het schuim goed is wanneer het schuim een beetje terugdeinst wanneer je er met een lepeltje doorheen gaat. Volgens de traditionele bereidingswijze hoort er geen kaneel of cacaopoeder op gestrooid te worden, maar vaak wordt dit wel gedaan in Nederland.

Koffie verkeerd (ook wel café au lait)

Bron: Shixugang, PixabayBron: Shixugang, Pixabay

Benodigdheden

  • Volle melk
  • Melkverwarmer
  • Koffiebonen
  • Een koffiekop
  • Koffiemachine

Bereidingswijze

Verwarm een flinke hoeveelheid volle melk. Deze moet goed warm worden, maar niet kokend heet. Maak met koffiebonen een normale koffie in de koffiemachine. Zorg dat de koffie niet het hele kopje vult, ongeveer de helft moet gevuld zijn. Giet dan de warme melk in tot het kopje vol zit.
© 2011 - 2024 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vier lekkere koffiereceptenVier lekkere koffiereceptenWe kunnen geen restaurant of lunchroom meer binnenlopen zonder bijzondere koffiesmaken op de kaart te zien staan. Je kun…
Koffie: de Flat WhiteDe Nederlandse consument lijkt steeds kritischer te worden als het gaat om: het kopje koffie. Waar jarenlang de ouderwet…
Koffie-recepten: een lekker bakkie!Koffie-recepten: een lekker bakkie!Koffie drinken hoort erbij in onze maatschappij. Of je nu huisvrouw bent, op kantoor werkt of ergens anders, allemaal ge…
Espresso, cappuccino, lungo en de rest: wat is het verschil?Espresso, cappuccino, lungo en de rest: wat is het verschil?In de meeste huishoudens vind je een koffiezetapparaat. Maar de afgelopen jaren zijn de espressomachines steeds populair…

Zelf kruidenthee makenZelf kruidenthee makenKruiden plukken, drogen en vermalen om thee te zetten is iets wat mensen verleerd hebben. Een eeuw geleden was dit nog h…
Wortelsap voor je gezondheidWortelsap voor je gezondheidAllemaal kennen we de oranje wortels. Wortels die we koken, wortels die we rauw eten en die we voeren aan dieren. Maar v…
Bronnen en referenties
Shiny (132 artikelen)
Laatste update: 04-12-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.