Hoe maak ik romige kaneelkoffie (cinnamon coffee)?
Kaneel kennen we als smaakmaker in voornamelijk zoete gerechten bij appeltaart, stoofperen of carrot cake. Maar kaneel kan ook worden gebruikt in de koffie. Kaneelkoffie of 'cinnamon coffee' kan een welkome afwisseling zijn in je koffieroutine. Hiervoor heb je naast de standaard benodigdheden voor je kopje koffie ook nog kaneel, slagroom en eventueel een kaneelstokje nodig.
Kaneel?
Ja, kaneel wordt tegenwoordig ook in de koffie gebruikt. We kennen de smaakmaker vooral als ingrediënt gebruikt in zoete gerechten. Bijvoorbeeld bij appels, stoofpeertjes en vaak in (appel)gebak. Vooral vroeger werd het veel in snoep gebruikt, met als overduidelijk voorbeeld de kaneelstok. Maar sinds de twintigste eeuw wordt kaneel ook wel eens gebruikt in thee of koffie. Er zijn verschillende theesmaken, vaak herfst- of wintervarianten, waarin kaneel is toegevoegd. Ook zit er kaneel in de Chai Latte-theevariant.
Kaneelkoffie
Langzaamaan komen er steeds meer verschillende koffiesoorten, en zo ook is de kaneelkoffie nu steeds vaker te vinden op kaarten in cafés en restaurants. Deze wordt soms ook aangeduid met de Engelstalige benaming 'cinnamon coffee'. De beste 'creamy cinnamon coffee' of romige kaneelkoffie maak je gemakkelijk thuis door toevoegen van onder andere kaneel aan jouw standaard kopje koffie.
Benodigdheden kaneelkoffie
- Koffiebonen
- Koffiezetapparaat
- Slagroom
- Gemalen kaneel
- Normale maat koffiekop
- Kaneelstokje (eventueel)
Bereidingswijze
Stap 1
Zet het koffiezetapparaat aan. Je hoeft geen speciale soort koffie voor de bereiding van kaneelkoffie te gebruiken, je gebruikt dus gewoon de variant koffie die je gewend bent.
Stap 2
Pak je koffiekop, en doe hier wat kaneel onderin. Van kaneel moet er plusminus een theelepel gebruikt worden.
Stap 3
Wanneer de koffie klaar is, doe je het in het kopje. Schenk het niet al te zacht in. Zo wordt de koffie wat vermengd met het kaneel wat zich onderin het kopje bevindt. Roer het eventueel nog met een lepel wanneer het kaneel zich niet goed mengt met de koffie. Zorg daarnaast dat het kopje niet te vol zit, zodat er ook nog slagroom in past.
Stap 4
Doe slagroom bovenop de koffie die je net hebt ingeschonken. Voor de 'finishing touch' strooi je nog wat kaneel over de top van het slagroom. En je romige kaneelkoffie is klaar!
Eventuele toevoegingen...
- Wat je nog kunt toevoegen aan de kaneelkoffie is een kaneelstokje, het ziet er sierlijk uit en is ook erg toepasselijk.
- Wanneer je geen slagroom in huis hebt kun je er ook voor kiezen om melkschuim te gebruik in plaats van slagroom. Iets minder romig, maar het blijft lekker! Voor het maken van melkschuim heb je wel een (koffieautomaat met) melkschuimer nodig. Volle melk is voor de smaak het beste.