IJskoffie maken: Leuke recepten voor zelf maken ijskoffie
IJskoffie drinken op een terras is heerlijk maar ook behoorlijk duur. Hetzelfde geldt voor het kopen van kant-en-klare ijskoffie in de supermarkt. Je kunt natuurlijk ook zelf heel goedkoop ijskoffie maken en dat is minstens zo lekker en nog leuk ook. Wat zijn de beste recepten voor het zelf maken van ijskoffie? Vind hier eenvoudige recepten en variatie tips voor moccachino met een vleugje chocolade en ijscappucino!
Hieronder tref je een paar leuke en gemakkelijke recepten aan om zelf ijskoffie te maken. Alle recepten zijn berekend op ijskoffie voor twee personen, dus pas waar nodig de hoeveelheden van de verschillende ingrediënten aan.
Eenvoudige ijskoffie voor dummies
Ingrediënten
Voor deze eenvoudige en toch lekkere ijskoffie heb je de volgende ingrediënten nodig:
- Twee eenheden espresso instant koffie (af te meten met een lepel, of regelrecht uit het zakje)
- Twee theelepels suiker
- Twee koffieglazen half gevuld met ijsblokjes
- Een afsluitbare pot
- Drie eetlepels warm water
- 300 ml koude melk
Bereiding
Doe de espresso instant koffie, de suiker en het warme water in de afsluitbare pot. Sluit deze en schudt totdat de inhoud schuimig wordt. Schenk de inhoud in de glazen met ijsblokjes en vul de glazen met melk. Klaar is de ijskoffie. Wanneer je behoefte hebt aan meer suiker in de koffie, kun je die naar eigen smaak toevoegen.
Basisrecept voor het zelf bereiden van ijskoffie
Voor dit basisrecept voor het maken van ijskoffie heb je de volgende ingrediënten nodig:
Ingrediënten
- Twee koppen vers gezette koffie of espresso (mag Senseo koffie zijn)
- Een theelepel vanille extract
- 1/4 kopje witte suiker
- 1/4 kopje kokend water
- 2 koppen of glazen gemalen ijs (ijsblokjes vermalen in de blender)
- 1/2 kopje slagroom
Bereiding
Doe de koffie in de koelkast, totdat die is afgekoeld. Roer het vanille extract en de suiker door het kokende water, totdat deze volledig zijn opgelost. Zet het mengsel in de koelkast, totdat het is afgekoeld (circa 30 minuten). Verdeel de koffie over de glazen en voeg de room toe en roer die door de koffie heen. Voeg naar smaak het suiker-vanille mengsel toe.
Variatie tip voor speciale ijskoffie: Frappucino ofwel ijscappucino
Voor deze variatie tip om zelf ijscapucino, ook wel frappucino genoemd, te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:
Ingrediënten
- Half pakje instant pudding
- Grote kop sterke koffie of espresso
- Voldoende ijsblokjes om twee glazen half mee te vullen
- Zes eetlepels melk of koffiemelk
- Kaneel of cacao voor over de frappucino
- Slagroom
Bereiding
Doe de puddingmix, het ijs, de koffie en de melk in de blender en mix dit tot het een glad mengsel is geworden. Giet het mengsel in de glazen. Klop slagroom en spuit die op de bovenkant van de koffieglazen. Maak af door de slagroom te bestrooien met cacao poeder of kaneel.
Variatie tip voor speciale ijskoffie: Moccachino ofwel chocolade ijskoffie
Voor deze variatie tip om zelf ijskoffie met chocolade smaak te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:
Ingrediënten
- 2 halve glazen niet al te vette melk
- 1 glas heet water
- 3 schepjes instant koffie of espresso
- Een halve eetlepel ongezoete cacao
- Een eetlepel bruine suiker
- 2 tot 3 drupjes vanille essence
- 2 eetlepels verse room
- Een klein vleugje kaneel
Bereiding
Doe de instant koffie, de cacao, kaneel en bruine suiker bij het hete water en mix dit mengsel tot het glad is en alle ingrediënten zijn opgelost. Koel het mengsel in de koelkast. Voeg koude melk toe en schud. Zet het geheel voor een uur in de diepvries. Voeg net voor het serveren wat vanille essence en de room toe en meng dit door het mengsel. Serveer in grote glazen.