Is koffie een gezonde Softdrug?
Koffie is lekker. Is het ook gezond? Uiteraard zijn er veel onderzoeken naar gedaan. Onderzoekers concluderen tegengestelde feiten. Sommigen zeggen dat het goed is voor het hart maar andere onderzoekers zeggen dat het slecht is voor het hart. Er is in ieder geval een verschil tussen filterkoffie en ongefilterde koffie.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoudsopgave
De wetenschap is verdeeld
Koffie is waarschijnlijk helemaal niet zo heel slecht. Er zijn legio onderzoeken gedaan naar de gevolgen van koffie drinken voor de gezondheid. Sommige onderzoekers spreken elkaar weer tegen. In ieder geval is het wel zo dat het koffiefilter stoffen tegen houdt zodat ze niet gedronken worden. Bij het drinken van een filterloze
koffie tubruk worden deze stoffen wel opgedronken. Het is daarom geen slecht idee om niet teveel ongefilterde koffie te drinken. Koffie tubruk valt in dezelfde categorie ´ongefilterd´ als pruttelkoffie, Turkse koffie en espresso. Sommige onderzoekers hebben aanwijzingen dat filterkoffie minder snel tot hartkwalen leidt dan ongefilterde koffie.
Koffie is goed voor het hart
De meest recente onderzoeken, uit 2010, geven aan dat koffie juist goed is voor het hart. Mensen die 4 koppen per dag koffie drinken lopen een verminderde kans op hartkwalen. Ook verkleint het koffiedrinken de kans op kanker en diabetes. Toch moeten deze onderzoeken met een korrel zout worden genomen. Er is nooit onderzocht wat koffie doet in combinatie met andere producten die men nuttigt. Een kop koffie na een vegetarische maaltijd uit de natuurvoedingswinkel zal een hele andere uitwerking hebben dan een kop koffie na 2 slagroomtaartjes van de warme bakker. Gezondheidsonderzoeken zijn op zoek naar algemeen geldende feiten terwijl het heel goed mogelijk is dat iedereen persoonlijk anders reageert op de stoffen in koffie die bij sommige onderzoekers bekend staan als ziekteveroorzakers. De wetenschappers kunnen niet onderzoeken welke stof voor iedereen persoonlijk gezond of ongezond is. Daarom moet je uiteindelijk bij jezelf te rade gaan en signalen van je lichaam opvangen. Wie naar zijn lichaam luistert weet wanneer hij teveel koffie op heeft of te weinig.
Koffie is een Softdrug
Koffie is een softdrug met lichamelijk en geestelijk verslavende eigenschappen. Deze zijn echter niet zo heftig. Van een overdosis koffie word je wellicht hyperactief. Misschien laat je dingen uit je handen vallen. Heel gevaarlijk is het niet. Een stevige koffiedrinker, bijvoorbeeld 8 koppen per dag, zal lichte hoofdpijn krijgen als hij langer dan 24 uur geen koffie drinkt. Zover komt het zelden aangezien iedere koffiedrinker in zijn dagelijkse routine het nuttigen van koffie een vaste plek heeft gegeven. Toch geeft het te denken dat koffie de lichamelijke reactie van hoofdpijn oproept als het niet gedronken wordt. Wanneer je 8 of meer koppen per dag drinkt, kun je bij jezelf nagaan of je hoofdpijn krijgt als je 24 tot 48 uur geen koffie nuttigt. Zo kun je zien of je lichamelijk verslaafd bent. Als het niet lukt om 24 uur geen koffie te drinken terwijl je dat hebt voorgenomen, dan ben je geestelijk verslaafd.
Euforie en Gezelligheid
Van koffie is bekend dat je sneller moet plassen. In tegenstelling tot alcohol werkt het niet vochtafdrijvend. Je plast namelijk na alcoholconsumptie meer uit dan dat je drinkt. Met koffie is dat niet het geval maar je moet wel sneller naar de WC. Koffie werkt laxerend. Koffie heeft wel degelijk grote invloed op processen binnen het menselijk lichaam. Deze invloeden zijn lang niet zo heftig als bijvoorbeeld alcohol. Koffie is met recht een softdrug en alcohol een harddrug. Alhoewel sommige koffieleuten zwaar verslaafd lijken is er nog nooit iemand in coma geraakt door koffie. Een afkickkliniek zal niet snel een koffiejunk opnemen. Koffie is een lichte drug met een belangrijk sociaal element. Mensen vinden het gezellig om een klein beetje euforie op te pikken van het kopje koffie en ondertussen gezellig te praten.
Arbeidsproductiviteitsverhoging door koffie
Koffie op het werk is een sociaal gebeuren. De koffieautomaat neemt een belangrijke plek in op iedere werkstek. Een werkgever ontgaat het niet dat koffiedrinkers scherper zijn. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan waaruit blijkt dat koffie drinken de arbeidsproductiviteit verhoogt. Mensen maken iets minder foutjes waardoor er minder ongelukken gebeuren. Het productiviteitsverhogend effect is met name tijdens nachtdiensten waarneembaar. Koffie maakt mensen minder moe. Het lijkt hetzelfde effect te hebben als een
power nap, een kort hazeslaapje. Zoals gewoonlijk zeggen de meeste onderzoekers dat er meer onderzoek nodig is om tot harde conclusies te komen. Je kunt beginnen bij te onderzoeken naar wat het effect van koffie bij jou is.
Lees verder