InfoNu.nl > Eten en Drinken > Diversen > Kaasschotel: Kaas en Bier, Kaas en Wijn

Kaasschotel: Kaas en Bier, Kaas en Wijn

Kaasschotel: Kaas en Bier, Kaas en Wijn Bij een kaasschotel kunt u wijn of bier schenken. Wat is de goede combinatie met een zachte kaas, kruidenkaas, blauwaderkaas, verse kaas of een andere kaas?

Kaas en Wijn

Al eeuwen lang vormen kaas en wijn een geslaagde combinatie. Het zijn beide natuurproducten. Net als bij andere gerechten is het zo, dat de smaken van de kaas en de wijn elkaar in balans moeten houden. Zo zal een lichte ranzige kaas vragen om een frisse witte wijn en een aromatische kaas om een krachtige rode wijn.

Geslaagde kaas- en wijncombinaties

Kaas met zachte zuivel
Zachte kaassoorten horen bij een luchtige verfijnde wijn, zoals Beaujolais, Bergerac, Bourgueil, Bordeaux, Mâcon, Corbières.
Kazen met gewassen kort en uitgesproken smaak horen bij een volle wijn met rijk bouquet, zoals Bourgogne, Cahors, Pomerol, Saint-Emilion, Côtes du Rhônes, Languedoc. Geitenkazen en kazen met een natuurlijke korst vragen een wijn afkomstig uit dezelfde streek of een heel droge, fruitige witte wijn.

Kaas met halfharde zuivel
Dit vraagt een lichte, zachte en toch droge wijn.
Wit: Muscadet, Pouilly, Mâcon
Rosé: Côtes de Provence, Rosé d’Anjou
Rood: Corbières, Beaujoulais

Kaas met harde zuivel
Deze kazen vragen om een droge, fruitige wijn, zoals een Elzasser, een Sancerre of zelfs een droge rosé.

Blauwaderkaas
Vraagt om een volle rode wijn, zoals Bourgogne, Pomperol, Saint-Emilion.

Verse kaas
Verse kaas vraagt om een rode of witte wijn die droog en nerveus is. De wijn uit de streek van herkomst past er uitstekend bij.

Bij een jonge kaas kunt u ook een cider geven. Fransen vinden dit erg lekker. Probeer het zelf ook eens!

Kaas en Bier

Ook bier en kaas gaan heel goed samen. Deze combinatie is al vrij oud. Bij een goed geschonken glas bier werd immers een schaaltje met kaasblokjes aangeboden. Tal van gastronomen zijn gedurende de voorbije jaren aan het testen en proeven gegaan om schitterende kaas-bier combinaties te ontdekken. Kaas is aanvullend. De kaas is ondergeschikt aan het glas bier. In andere gevallen is kaas omwille van zijn meer zoutige smaak complementair aan het bier, dat in zijn smakenspectrum zuur, zoet en bitter kent. Kaas neemt een autonome plaats in. Kazen met bieren op een geschikte wijze combineren is niet zo gemakkelijk als wel eens wordt vermoed. In vele gevallen zijn de smaak en het aroma van de kaas te weinig uitgesproken. Het bier spoelt dan de kaas weg en laat niets achter. Anders wordt het als de natuursmaak van de kaas is bijgewerkt door tal van toevoegsels, bijvoorbeeld peperbolletjes, kruiden enzovoort. In dat geval wordt het een lastige opgave een bier te vinden dat de kruidige smaak overleeft.

Zowel heel vette als zeer zachte kazen gaan zelden goed samen met bieren. Kazen met een zurig accent doen het ook niet zo goed. Kazen met hard zuivel en sterk gezouten kazen geven vaak de beste resultaten. Zout is namelijk de enige smaak die niet in bier voorkomt.

Geslaagde kaas- en biercombinaties

Plattekaas
  • met vruchten als kersen en druiven: Frambozenbier
  • met bieslook: Abbaye de la Moinette
  • met peterselie: Arabier
  • met radijs: Orval, Vieille Villers
  • met suiker: Jupiler en Maes

Kruidenkaas
Met bieren als Brunehaut en Bonne Espérance

Kazen met gewassen korst
Saisonbieren als Saison Régal, Double Enghein en Quenast 1900, fruitige en zware bieren.

Trappistkazen
Met Maredsous, Verboden Vrucht, Hoegaarden Grand Cru, Westmalle Tripel

Zachte verse hervekazen
Zoals een Crâmeux doux met zachte, zoetzure smaak: Laat zich uitstekend combineren met Brigand, Toison d’Or, Stimulo tripel en Cuvée St.-Amand

Kazen met wit bebloemde korst
Zoals Maredret, smedig, pikant en iets zoet: Past goed samen met Gildebier en Grimbergen van het vat

Aperitiefkazen
Zoals Damme, met een vrij uitgesproken zoutaccent: Voelt zich goed in het gezelschap van Rodenbachtypes zoals Rodenbach Grand Cru, Bourgogne de Flandre en Bacchus

Harde kaas met witgrijze korstflora
Zoals Beauvoorde: Is goed op dronk met een Stropken Grand Cru, een Rochefort en een Trappist van Westvleteren

Halfharde kazen
Zoals Echte Loo: Laten zich goed combineren met Toison d’Or Triple en La Chouffle

Kazen met zacht zuivel uit rauwe melk bereid
Zoals Wijnendale: Smaken goed met Orval en De Koninck
© 2008 - 2017 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe moet je een kaasschotel samenstellen?Hoe moet je een kaasschotel samenstellen?Hoe moet je een kaasschotel samenstellen? Wij geven je alle tips voor een perfecte kaasschotel: welke soorten kazen je m…
Kaasschotel: De samenstelling en versnijdingwijzeKaasschotel: De samenstelling en versnijdingwijzeBij een goede kaasschotel is het juiste evenwicht tussen de verschillende kaassoorten van enorm belang.
Variëren met linzenLekkere gerechten met linzen, of je er nou soep of een maaltijd van maakt, met linzen zet je weer eens wat anders op taf…
Broccoli in het gerechtBroccoli in het gerechtBroccoli is een van de oudste koolsoorten. Daarnaast is brocci lekker en gezond. Toch zijn er nog genoeg mensen die niet…
Voor iedere gelegenheid een SherryVoor iedere gelegenheid een SherryEr zijn een aantal verschillende soorten Vinos de Jerez. Ik zal over allemaal kort iets vertellen in de onderstaande stu…
Bronnen en referenties
  • Plattelandsvrouwen België

Reageer op het artikel "Kaasschotel: Kaas en Bier, Kaas en Wijn"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Jootje
Laatste update: 08-10-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!