Hoe moet je een kaasschotel samenstellen?

Hoe moet je een kaasschotel samenstellen? Hoe moet je een kaasschotel samenstellen? Wij geven je alle tips voor een perfecte kaasschotel: welke soorten kazen je moet gebruiken, hoeveel verschillende kazen je moet hebben, welke wijn je bij een kaasschotel moet of kan serveren, en welke andere voedingsmiddelen je ook te eten moet aanbieden.

Hoeveel kazen voor een kaasschotel?

Niet iedereen heeft dezelfde smaak wat betreft kaas. Het is dan ook belangrijk dat je zoveel mogelijk diverse soorten en smaken samenbrengt zodat iedereen zijn gading kan vinden. Je hebt de keuze uit een kaasschotel met vier kazen of een kaasschotel met zes kazen.

Kaasschotel met vier kazen

  • 1 zachte kaas
  • 1 licht fruitige kaas
  • 1 fruitige kaas
  • 1 sterke of zeer fruitige kaas

Kaasschotel met zes kazen

  • 2 zachte kazen
  • 1 licht fruitige kaas
  • 2 fruitige kazen
  • 1 zeer fruitige kaas

Of

  • 1 zachte kaas
  • 2 licht fruitige kazen
  • 2 fruitige kazen
  • 1 sterke of zeer fruitige kaas

Voorbeelden van zachte, licht fruitige, fruitige en zeer fruitige kazen

Zachte kazen

  • Bleu de Bresse (koe)
  • Brie de Melun (vers) (koe)
  • Gorgonzola (koe)
  • Murol (koe)
  • Râclette (koe)
  • Reblochon (koe)
  • Saint Marcellin (koe)
  • Saint Paulin (koe)
  • Tomme de Savoie (koe)

Licht fruitige kazen

  • Bleu de Gex (koe)
  • Cantal (koe)
  • Carré de l’Est (koe)
  • Chaource (koe)
  • Edammer (licht tot heel fruitig) (koe)
  • Emmental (koe)
  • Levroux (geit)
  • Mimolette (koe)
  • Monsieur (koe)
  • Mozarella (koe)
  • Port Salut (koe)
  • Trappisten (koe)
  • Vacherin (koe)

Fruitige kazen

  • Beaufort (gruyère) (koe)
  • Boulette de Cambrai (koe)
  • Brie de Coulommiers (koe)
  • Camembert (koe)
  • Comté (gruyère) (koe)
  • Crottin de Chavignol (geit)
  • Fourme d’Ambert (koe)
  • Fribourg (gruyère) (koe)
  • Gouda (koe)
  • Laguiole (koe)
  • Levroux (koe)
  • Morbier (koe)
  • Olivet (koe)
  • Pont l’Evêque (koe)
  • Pouligny (geit)
  • Rollot (koe)
  • Roquefort (schaap)
  • Tête de Mort (koe)
  • Valençay (koe)

Zeer fruitige kazen

  • Bleu de Laqueille (koe)
  • Bleu de Salers (koe)
  • Brie de Melun (oud) (koe)
  • Broccio (schaap)
  • Chabichou (geit)
  • Edammer (van licht tot heel fruitig) (koe)
  • Epoisses (koe)
  • Gérardmer of Géromé (koe)
  • Langres (koe)
  • Limburgse (herve) (koe)
  • Livarot (koe)
  • Maroilles (koe)
  • Munster (koe)
  • Niolo (schaap)
  • Obloron (schaap)
  • Parmezaan (koe)
  • Picodon (geit)
  • Pithiviers (koe)
  • Remoudou (koe)

Wijn

Volgende wijnen zijn perfect voor een kaasschotel:
  • Bourgeuil
  • Beaujolais
  • Brouilly
  • Fleurie
  • Chinon
  • Sancerre
  • Saint-émillon
  • Chateauneuf du pape
  • Juliénas
  • Vosne-romanée
  • Mercurey
  • Moulin-à-vent
  • Pomerol
  • Haut-médoc
  • Rosés de Touraine

Tips voor een perfecte kaasschotel

  • Echte kaaskenners gebruiken nooit boter bij de kaas, desondanks dient boter apart op de kaasschotel aanwezig te zijn.
  • Andere voedingsmiddelen die je bij een kaasschotel kan serveren, zijn: druiven, noten, brood, geroosterde pijnboompitten, gedroogde vruchten, augurken, rauwkost.
  • Het is aan te bevelen verse kaas op een aparte schotel op te dienen.
  • Bewaar kaas nooit in hermetisch afgesloten dozen. Dit werkt bederf in de hand.
  • Voorzie minimum 250 gram kaas per persoon indien het om een hoofdschotel gaat. Indien u de kaasschotel als voorgerecht of nagerecht (dessert) opdient, mag je de porties halveren.
© 2008 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kaasschotel: De samenstelling en versnijdingwijzeKaasschotel: De samenstelling en versnijdingwijzeBij een goede kaasschotel is het juiste evenwicht tussen de verschillende kaassoorten van enorm belang.
Een kaasschotel serverenEen kaasschotel serverenKazen zijn er om lekker van te genieten, samen met een biertje of een fris wijntje. Nochtans opteren vele mensen voor ee…
Kaasschotel: Kaas en Bier, Kaas en WijnKaasschotel: Kaas en Bier, Kaas en WijnBij een kaasschotel kunt u wijn of bier schenken. Wat is de goede combinatie met een zachte kaas, kruidenkaas, blauwader…
Kaasschotel: Aankoop&bewaren van kaas, kaasplank&versieringKaasschotel: Aankoop&bewaren van kaas, kaasplank&versieringKaas is een levende stof en heeft hierdoor een beperkte houdbaarheid. Het is noodzakelijk op enkele punten te letten om…

Twee hartige gerechten met Franse kaasTwee hartige gerechten met Franse kaasEen verrassend nagerecht van Franse kaas en gedroogde pruimen die geweld zijn in een glaasje port. Makkelijk en snel te…
Umami: de vijfde smaakmijn kijk opUmami: de vijfde smaakIk las laatst met fascinatie een artikel in het Nederlands Tandartsenblad over klachten over smaak. Natuurlijk gaat dat…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.