Hoe moet je een kaasschotel samenstellen?
Hoe moet je een kaasschotel samenstellen? Wij geven je alle tips voor een perfecte kaasschotel: welke soorten kazen je moet gebruiken, hoeveel verschillende kazen je moet hebben, welke wijn je bij een kaasschotel moet of kan serveren, en welke andere voedingsmiddelen je ook te eten moet aanbieden.
Hoeveel kazen voor een kaasschotel?
Niet iedereen heeft dezelfde smaak wat betreft kaas. Het is dan ook belangrijk dat je zoveel mogelijk diverse soorten en smaken samenbrengt zodat iedereen zijn gading kan vinden. Je hebt de keuze uit een kaasschotel met vier kazen of een kaasschotel met zes kazen.
Kaasschotel met vier kazen
- 1 zachte kaas
- 1 licht fruitige kaas
- 1 fruitige kaas
- 1 sterke of zeer fruitige kaas
Kaasschotel met zes kazen
- 2 zachte kazen
- 1 licht fruitige kaas
- 2 fruitige kazen
- 1 zeer fruitige kaas
Of
- 1 zachte kaas
- 2 licht fruitige kazen
- 2 fruitige kazen
- 1 sterke of zeer fruitige kaas
Voorbeelden van zachte, licht fruitige, fruitige en zeer fruitige kazen
Zachte kazen
- Bleu de Bresse (koe)
- Brie de Melun (vers) (koe)
- Gorgonzola (koe)
- Murol (koe)
- Râclette (koe)
- Reblochon (koe)
- Saint Marcellin (koe)
- Saint Paulin (koe)
- Tomme de Savoie (koe)
Licht fruitige kazen
- Bleu de Gex (koe)
- Cantal (koe)
- Carré de l’Est (koe)
- Chaource (koe)
- Edammer (licht tot heel fruitig) (koe)
- Emmental (koe)
- Levroux (geit)
- Mimolette (koe)
- Monsieur (koe)
- Mozarella (koe)
- Port Salut (koe)
- Trappisten (koe)
- Vacherin (koe)
Fruitige kazen
- Beaufort (gruyère) (koe)
- Boulette de Cambrai (koe)
- Brie de Coulommiers (koe)
- Camembert (koe)
- Comté (gruyère) (koe)
- Crottin de Chavignol (geit)
- Fourme d’Ambert (koe)
- Fribourg (gruyère) (koe)
- Gouda (koe)
- Laguiole (koe)
- Levroux (koe)
- Morbier (koe)
- Olivet (koe)
- Pont l’Evêque (koe)
- Pouligny (geit)
- Rollot (koe)
- Roquefort (schaap)
- Tête de Mort (koe)
- Valençay (koe)
Zeer fruitige kazen
- Bleu de Laqueille (koe)
- Bleu de Salers (koe)
- Brie de Melun (oud) (koe)
- Broccio (schaap)
- Chabichou (geit)
- Edammer (van licht tot heel fruitig) (koe)
- Epoisses (koe)
- Gérardmer of Géromé (koe)
- Langres (koe)
- Limburgse (herve) (koe)
- Livarot (koe)
- Maroilles (koe)
- Munster (koe)
- Niolo (schaap)
- Obloron (schaap)
- Parmezaan (koe)
- Picodon (geit)
- Pithiviers (koe)
- Remoudou (koe)
Wijn
Volgende wijnen zijn perfect voor een kaasschotel:
- Bourgeuil
- Beaujolais
- Brouilly
- Fleurie
- Chinon
- Sancerre
- Saint-émillon
- Chateauneuf du pape
- Juliénas
- Vosne-romanée
- Mercurey
- Moulin-à-vent
- Pomerol
- Haut-médoc
- Rosés de Touraine
Tips voor een perfecte kaasschotel
- Echte kaaskenners gebruiken nooit boter bij de kaas, desondanks dient boter apart op de kaasschotel aanwezig te zijn.
- Andere voedingsmiddelen die je bij een kaasschotel kan serveren, zijn: druiven, noten, brood, geroosterde pijnboompitten, gedroogde vruchten, augurken, rauwkost.
- Het is aan te bevelen verse kaas op een aparte schotel op te dienen.
- Bewaar kaas nooit in hermetisch afgesloten dozen. Dit werkt bederf in de hand.
- Voorzie minimum 250 gram kaas per persoon indien het om een hoofdschotel gaat. Indien u de kaasschotel als voorgerecht of nagerecht (dessert) opdient, mag je de porties halveren.