Broccoli in het gerecht
Broccoli is een van de oudste koolsoorten. Daarnaast is brocci lekker en gezond. Toch zijn er nog genoeg mensen die niet of nauwelijks broccoli eten, dit terwijl er meer dan voldoende mogelijkheden zijn om broccoli in de recepten te verwerken. Enkele voorbeelden waar ook naar smaak op gevarieerd kan worden.
Salade broccoli met paprika en tonijn
Ingrediënten
- 150 gram broccoli
- 100 gram uitgelekte tonijn op waterbasis
- ½ rode paprika
- enkele lente-uitjes
- enkele sherry tomaatjes
- 1 eetlepel citroensap
- zout en peper
Bereiding
Kook de broccoli stronkjes met een klein beetje zout en laat ze na het koken goed uitlekken.
Maak de ui en de paprika klein en halveer de sherry tomaatjes. Voeg nu alles bij elkaar en voeg nog wat peper en zout naar smaak toe. Schep het goed door en voeg als laatste de uitgelekte tonijn toe. Serveer met enkele stukjes volkoren stokbrood.
Diner broccoli met vis
Ingrediënten
- 800 gram broccoli
- 250 gram rivierkreeftjes (mag ook kleine garnalen zijn of stukjes krab)
- 1,5 eetlepel limoensap
- olijfolie
- 2 dl droge witte wijn
- peper en zout
Bereiding
Kook de broccoli in kleine stronken (niet te lang) en mix de rivierkreeftjes met het limoensap. Laat dit even staan, zodat het goed in kan trekken.
Doe nu de broccoli in een wok met wat olijfolie en roerbak deze voor enkele minuten. Voeg wat peper en zout naar smaak toe en giet de wijn erbij. Laat dit enkele minuten pruttelen en voeg als laatste de rivierkreeftjes met sap erbij. Mix het geheel goed en laat dit nog zo’n 2 minuten staan. Serveer desgewenst met een kruimige aardappel.
Soep broccoli met kaas
Ingrediënten
- 250 gram broccoli
- 4 dl halfvolle melk
- 150 gram pittige kaas (eventueel pittige komijnekaas)
- 1/2 eetlepel grove mosterd
- 1 tablet bouillon (kruiden of naturel)
- aroma
Bereiding
Maak van de broccoli kleine stronkjes en kook deze in de melk. Zo’n 7 tot 8 minuten en voeg het bouillontablet erbij. Maak nu een gladde massa van het geheel met de staafmixer of in de blender. De massa weer in de pan doen en op middenvuur de kaas laten smelten in de substantie. Voeg de mosterd al roerend toe en wat aroma naar smaak. Serveer met donkerbruin Italiaans brood.