InfoNu.nl > Eten en Drinken > Diversen > Kaasschotel: De samenstelling en versnijdingwijze

Kaasschotel: De samenstelling en versnijdingwijze

Kaasschotel: De samenstelling en versnijdingwijze Bij een goede kaasschotel is het juiste evenwicht tussen de verschillende kaassoorten van enorm belang. Heeft u bezoek en wilt u uw gasten graag een kaasschotel voorzetten? Om het uw gasten gemakkelijk te maken bij het kiezen van een kaassoort naar hun smaak, kunt u elke kaassoort voorzien van de naam. Dit kan een aansporing zijn om eens iets anders te proeven dan de overbekende kaassoorten. Een evenwichtige kaasschotel is samengesteld uit kaassoorten die tot verschillende smaakgamma’s en texturen behoren:
  • zachte frisse soorten
  • soorten met een weinig uitgesproken smaak
  • soorten met een uitgesproken smaak
  • soorten met een sterke smaak

Hoeveel en welke kaas voorzie ik?

Een kaasschotel moet niet noodzakelijk uit twaalf kazen bestaan.
Het is beter een goed gekozen kaas van de juiste rijpheid in elke smaak te serveren, dan een stuk of acht kazen die in smaak te veel op elkaar lijken. In de regel voorziet men tenminste vier tot vijf verschillende kaassoorten. Er zijn kazen die het hele jaar door geschikt zijn voor een kaasschotel. Dat neemt niet weg dat sommige kazen in een bepaalde periode beter smaken. U kunt altijd raad vragen aan de kaashandelaar. Hij/ zij weet welke kazen bij elkaar passen.

Voor een kaasschotel als dessert rekent u 100 tot 120 gram per persoon. Voor een echte kaasmaaltijd rekent u ongeveer 200 tot 250 gram per persoon

Bij een kaasmaaltijd voor 8 personen rekent u dus:
  • 400 tot 500 gram zachte kazen – ongeveer 3 soorten
  • 400 tot 500 gram kaas met middelsterke smaak
  • 400 tot 500 gram kaas met uitgesproken smaak
  • 400 tot 500 gram kaas met sterke smaak
U kunt kiezen voor:
  • witte schimmelkaas
  • rode schimmelkaas
  • blauwe schimmelkaas
  • geitenkaas
  • een kaas met een totaal andere smaak

Garnituur bij de kaasschotel

Rauwkost

Rauwkost met of zonder dressing is erg geschikt om het verhemelte te verfrissen tussen twee hapjes kaas door: Bijvoorbeeld groen- en blauwgeaderde kazen met komkommers, selderij, radijsjes en halfoude geitenkaas met venkel.

Groene kruiden

Bijvoorbeeld verse kaassoorten met peterselie, bieslook en kervel.

Aromaten

Zoals komijnzaadjes, mosterd, paprikapoeder.

Augurken, uitjes en zoetzuur

Dit geeft een nog fijnere smaak aan blauwaderkazen en droge geitenkazen.

Partjes zure appel

Knoflook en sjalotten bij verse geitenkaas.
Gehakte noten bij zachte schimmelkazen.
Rozijnen bij zachte kazen.

Op een apart schoteltje kunt u bijvoorbeeld perensiroop schenken. Dit smaakt lekker bij een aantal kaassoorten.

Bij een kaasmaaltijd is het aan te raden te beginnen met de kaas met de zachte smaak, en dan geleidelijk op te klimmen naar de sterkste smaak. Dan komt elke soort tot zijn recht

Hoe versnijd ik de kaas?

De manier waarop u de kaas snijdt, is van groot belang! Bij een kaasschotel eist iedere kaassoort een speciale versnijdingwijze, zodat de overblijvende kaas optimaal bewaard blijft. Daar komt nog bij dat het van elementaire beleefdheid getuigt, als u voor de volgende gast iets meer dan alleen de korst overlaat.

Hoe ga ik te werk?

Als een taart voor ronde of vierkante kazen
In tweeën voor kleine geitenkaasjes
In punten voor porties brie
In fijne plakjes voor cilindervormige kazen; maak eventueel nog eens driehoekige porties
Bij piramiden zijn er twee mogelijkheden, naargelang van de grootte van de kaasvorm: hetzij in acht porties, hetzij in vier porties.
In schuine sneden voor porties blauwgeaderde kaas.
© 2008 - 2019 Jootje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe moet je een kaasschotel samenstellen?Hoe moet je een kaasschotel samenstellen?Hoe moet je een kaasschotel samenstellen? Wij geven je alle tips voor een perfecte kaasschotel: welke soorten kazen je m…
Kaasschotel: Aankoop&bewaren van kaas, kaasplank&versieringKaasschotel: Aankoop&bewaren van kaas, kaasplank&versieringKaas is een levende stof en heeft hierdoor een beperkte houdbaarheid. Het is noodzakelijk op enkele punten te letten om…
Zoet fruit dessertsZoet fruit dessertsFruit is bij uitstek lekker om de maaltijd mee af te sluiten. Zoet, gezocht en heerlijk zijn de kernwoorden voor een des…
Flaugnarde aux fraises, het aardbeienzusje van clafoutisFlaugnarde aux fraises is het zusje van clafoutis, een Frans dessert dat wordt bereid met vers zomerfruit en dat u doet…
Een Spaanse maaltijd met gazpacho, paella en tapasEen Spaanse maaltijd met gazpacho, paella en tapasOp warme dagen in de zomer is het heel lekker om Spaans te koken. De gazpacho kan 's morgens al worden klaargemaakt. Met…
Bronnen en referenties
  • Plattelandsvrouwen België

Reageer op het artikel "Kaasschotel: De samenstelling en versnijdingwijze"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jootje
Laatste update: 08-10-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!