Kaasschotel: Aankoop&bewaren van kaas, kaasplank&versiering
Kaas is een levende stof en heeft hierdoor een beperkte houdbaarheid. Het is noodzakelijk op enkele punten te letten om hun smaak en zuiverheid te kunnen behouden. Hoe dient een kaasplank eruit te zien? En wat doe ik met de versiering? Gebruik ik boter bij de kaasschotel? Lees het hier.
Aankoop & bewaren
- Een te hoge temperatuur versnelt de rijping, een te lage temperatuur remt het natuurlijk verloop van de rijping. Houd hiermee rekening mee als u de kazen eet. Nergens anders dan bij de kaashandelaar wordt de kaas onder beter condities gehouden.
- Vooral zachte kaas dient precies op het juiste moment van het rijpingsproces te worden gegeten, en dus pas vlak van tevoren te worden gekocht. Zachte kaas mag niet stevig aanvoelen. Is de kaas nog te stevig, laat hem dan nog een paar dagen rijpen op kamertemperatuur.
- Een te hoge vochtigheidsgraad van de omgeving veroorzaakt schimmelvorming. Een te lage vochtigheidsgraad droogt de kaas uit.
- De beste plaats om kaas te bewaren is de kelder: Fris, weinig verlicht en beschut tegen tocht, met een temperatuur van rond de 8˚C.
- Bewaart u de kaas in de koelkast, doe dit dan het beste in het groentebakje.
- Laat de kaas het liefst in de oorspronkelijke verpakking of verpak het in aluminiumfolie.
- De kazen dienen voor het gebruik ook tijdig uit de koelkast te worden genomen: Tenminste 30 minuten van te voren. Zachte kaas die pas uit de koelkast komt, mist zijn smeuïgheid, harde en halfharde kazen zijn stijf of korrelig. Gekoelde kaas heeft ook minder smaak en aroma dan een kaas op kamertemperatuur.
- Leg kazen met zachte zuivel altijd met de aangesneden kant naar boven.
- Hoe ouder de kaas is, hoe beter hij smelt. Tijdens de rijping breekt hij zijn eiwit af.
- Oude kaas verteert gemakkelijker dan jonge kaas door de afbraak van de eiwitten.
De Kaasschotel
Afgezien van de borden die gebruikt worden, is een
kaasplank gemakkelijk en mooi. Deze kaasplank kan groot of klein zijn, van hout, marmer of glas en het kan een ronde, vierkante of een rechthoekige vorm hebben. Kaas kunt u ook mooi serveren op
riet. Een nadeel hiervan is dat de kaas makkelijk in het riet plakt. Na elk gebruik dient het riet dus goed uitgeschuurd te worden. Belangrijk is dat de afmetingen van de plank overeen komen met het aantal kaassoorten die u wilt serveren. Voor het snijden van de kaas heeft u een goed scherp
kaasmes met een dun
lemmet nodig, waarmee u kunt snijden zonder kruimels te maken of de kaas te breken. Als u kaassoorten serveert die erg verschillend van aard zijn, zoals bijvoorbeeld een blauwschimmelkaas en verse geitenkaas, heeft u twee kaasmessen nodig. De smaak van de 2 kaassoorten mag niet vermengd worden.
Versiering
U kunt de plank of schotel verder versieren en afwerken met:
- druivenbladeren
- partjes appel en peer
- kleine trosjes witte en blauwe druiven
- exotisch fruit
- aardbeien
- radijsjes
- enzovoort
Een kleine uitgeholde meloen kan eventueel gevuld worden met een gekruide plattekaas.
De kazen die u voorziet als dessert bij en maaltijd, kunt u per persoon op dessertborden voorzien. Schik dan op de bordjes 3 tot 4 verschillende porties kaas, gesneden in puntvorm, kubusvorm of bakvorm.
Serveer er een beetje gemengde sla bij, aangerijkt met een lekkere
vinaigrette. Voorzie een eetlepel nootjes of hele of gehalveerde witte of blauwe druiven. De borden kunnen verder versierd worden met 2 tot 3 schijfjes appel of peer, eventueel bestrooid worden met enkele maanzaadjes. U kunt ook nog een koffielepeltje
perensiroop voorzien. Geef er een lekkere broodsoort bij.
De boter
Sommige vinden dat bij kaas boter geserveerd moet worden, omdat die de smaak van de kaas wat verzacht. Maar om deze reden willen andere niets van boter weten. Het is natuurlijk een feit dat kaas met een zachte of weinig uitgesproken smaak best niet nog eens extra verzacht wordt.
De ‘sterke’ en pikante kaassoorten, zoals blauwaderkazen, kazen met harde zuivel of droge geitenkaas, kunnen best met boter geserveerd worden. Het is belangrijk dat de boter gescheiden wordt van de kazen.
Het brood
Wilt u volop van de kaas genieten, vooral van kaas met zachte zuivel, neem er dan brood bij. Het is belangrijk dat u voor lekkere soorten en een ruim assortiment kiest:
- notenbrood
- kleine witte of bruine broodjes
- stokbrood
- rozijnenbrood
- roggebrood
- kruidenbrood
- enzovoort
Kaas met harde zuivel komt ook zonder brood tot zijn recht. Dit is ook de enige soort kaas waarbij een vork gebruikt wordt.