Een kaasschotel serveren

Een kaasschotel serveren Kazen zijn er om lekker van te genieten, samen met een biertje of een fris wijntje. Nochtans opteren vele mensen voor een klassieke warme maaltijd als er gasten over de vloer komen. Niets is echter zo lekker en stijlvol als een piekfijn verzorgde kaasschotel. Je kan deze kaasschotel of kaasplank serveren als hoofdgerecht of als dessert. Bij de kaasmaaltijd past uiteraard ook wat aangepast brood en vers fruit. Overdrijven met teveel kazen hoef je niet te doen. Zorg voor een afwisseling van zachte, halfharde of harde kazen. De presentatie van je kazen op de kaasplank verdient de nodige aandacht en streelt uiteraard de ogen van je gasten.

Waarom een kaasschotel serveren?

Indien je een etentje voor vrienden of familie wil organiseren, dan kan je ook denken aan een kaasschotel. Een kaasschotel serveren kan je perfect op voorhand voorbereiden en je hoeft niet altijd in de keuken te gaan staan. Het grote voordeel is dat je tijdens het bezoek je volle aandacht kan schenken aan je gasten. Geen stress over aangebrand vlees of je vleessaus die wat lopend is. Uiteindelijk bestaat er niet veel chiquer dan een lekkere én zorgvuldig uitgewerkte kaastafel.

De selectie van de beste kazen

Bij de keuze van de kazen doe je er goed aan om een gevarieerde keuze te maken. Denk er ook aan dat je kazen neemt die allemaal verschillend smaken. Vermijd de eentonigheid in smaak en ga voor een stevige combinatie van verschillende karakters en structuren. De gemiddelde kaasplank bevat tussen de 6 à 8 verschillende kaassoorten. Een mogelijkheid kan zijn om een combinatie samen te stellen van zachte kazen zoals Brie of Herve kaas. Daarnaast kan je kiezen voor een portie Chimay of Passendale die je als halfharde kazen kan beschouwen. Voor de liefhebbers neem je er best ook wat harde kazen bij zoals Oud Brugge. Een schimmelkaas of geitenkaas maakt de kaasschotel dan volledig. Indien je hier te weinig van afweet, dan kan je je laten adviseren door een kaaskenner of de verantwoordelijke van de zuivelafdeling in de supermarkt.

De hoeveelheid kaas per persoon

Overdrijf niet als u kazen gaat kopen. Een overaanbod van kazen op je schotel zou ongepast zijn, maar uiteraard moet je er ook voor zorgen dat je niets tekort komt. Indien je kaas als hoofdgerecht gaat serveren, dan voorzie je best ongeveer 250 gram per persoon. Als afsluiter van de maaltijd of dessert voorzie je wat minder: ongeveer 100 gram per persoon.

Bier of wijn bij de kazen

Uiteraard kan je bij de overheerlijke kazen, wijn of bier gaan serveren. Laat alvast de keuze aan je gasten welke voorkeur zij genieten. Het ene is niet beter dan het andere. Het is de voorkeur van ieder apart die de doorslag geeft. Kies alvast een wijn met voldoende zuren en weinig tannines. Een “witte Chardonnay” of een rood wijntje zoals een “Pinot Noir” uit de Bourgogne streek zijn alvast uitstekende keuzes. Indien je gasten kiezen voor bier, dan kan je opteren voor een Postel bier of een trappistenbier. Het trappistenbier kan je dan combineren met de bijgaande kaas. Een voorbeeld hiervan is een Chimay trappistenbier gecombineerd met een stukje Chimay kaas.

Brood en fruit bij de kazen

Naast de verschillende kazen kan je brood serveren. Lekkere broodsoorten die perfect samengaan met kazen zijn roggebrood, notenbrood, vijgenbrood, granenbrood of rozijnenbrood.
Ook vers fruit zoals kiwi’s, druiven, vijgen, mandarijnen of noten passen perfect bij de kazen en maken de kaasplank volledig en stijlvol.

Vijf tips bij het serveren van een kaasschotel

  • De verschillende kazen presenteer je best op een schotel van hout of steen. Leg naast elke kaassoort een ander snijmes om de smaken van de verschillende kazen niet te mengen. Het is aangewezen om een eerste schijfje van de kaas al af te snijden.
  • Teveel kazen op de kaasplank zijn onoverzichtelijk. Voorzie vlagjes en schrijf daar de juiste namen van de kazen op. Op kaasplanken in leisteen kan je eventueel met krijt de juiste kaasnaam schrijven.
  • Haal de kazen ongeveer 1 uur vooraf uit de verpakking zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen voor een optimale smaak.
  • Indien je de kaasplank nog wat extra wil versieren, dan kan je ook kiezen voor kerstomaatjes, olijven of droge worst.
  • Als je kaas over hebt na de maaltijd, dan bewaar je de kaas in de koelkast in de originele verpakking of vershoudfolie.
© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe moet je een kaasschotel samenstellen?Hoe moet je een kaasschotel samenstellen?Hoe moet je een kaasschotel samenstellen? Wij geven je alle tips voor een perfecte kaasschotel: welke soorten kazen je m…
Kaasschotel: De samenstelling en versnijdingwijzeKaasschotel: De samenstelling en versnijdingwijzeBij een goede kaasschotel is het juiste evenwicht tussen de verschillende kaassoorten van enorm belang.
Kaasschotel: Kaas en Bier, Kaas en WijnKaasschotel: Kaas en Bier, Kaas en WijnBij een kaasschotel kunt u wijn of bier schenken. Wat is de goede combinatie met een zachte kaas, kruidenkaas, blauwader…
Kaasschotel: Aankoop&bewaren van kaas, kaasplank&versieringKaasschotel: Aankoop&bewaren van kaas, kaasplank&versieringKaas is een levende stof en heeft hierdoor een beperkte houdbaarheid. Het is noodzakelijk op enkele punten te letten om…

Oliebollen – lekker maar je krijgt er rimpels vanOliebollen – lekker maar je krijgt er rimpels vanOliebollen zijn lekker en horen bij de traditionele oudejaarsviering. Schalen vol gaan er doorheen en we lusten er wel p…
René Pluijm – kookgek en culinaire nomadeRené Pluijm – kookgek en culinaire nomadeRené Pluijm kreeg de liefde voor eten met de paplepel ingegoten. Zijn moeder hield van lekker koken en bracht die liefde…
Bronnen en referenties
  • Lekkervanbijons.be, http://www.lekkervanbijons.be/recept/kaasschotel, 27 december 2014
  • Colruyt.be, http://www.colruyt.be/colruyt/static/culinair/idk-dossierkaas-nl.shtml, 27 december 2014
  • Makro.be, http://www.makro.be/public/kaasschotel, 27 december 2014
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.