Lekkere zelfgemaakte jam: vitamientjes voor de wintermaanden

Lekkere zelfgemaakte jam: vitamientjes voor de wintermaanden "Nog een paar bakjes aardbeien om confituur van te maken?" "Neen hoor, 'k zou niet weten hoe ik dat moet doen!". Deze conversatie, opgevangen in de supermarkt, laat veronderstellen dat veel mensen geen lekkere confituur meer kunnen maken, of er geen tijd in willen steken. Toch is het heel eenvoudig en op een paar uurtjes tijd heb je een lekkere voorraad extra wintervitamientjes aangelegd. Veel goedkoper en veel gezonder dan de kant en klare confituur uit de supermarkt! Zelf confituur maken neemt niet veel tijd in beslag, zeker niet als u speciale jamsuiker toevoegt. Dit mengsel uit geconcentreerde pectines uit vruchten zorgt er voor dat uw confituur snel en gemakkelijk opstijft. Op minder dan een uurtje is uw confituur dus klaar. Zelfgemaakte confituur heeft één groot voordeel: u weet wat er in zit! Alleen pure, mooie vruchten en suiker. Voor mensen die niet houden van de stukjes fruit in de confituur, is er altijd de mogelijkheid om gelei te maken.

Enkele tips voor u er aan begint

  • Zet uw confituurpotjes klaar voor u aan de confituur begint. Hiervoor reinigt u de glazen potten met heet water en laat u ze even onderstenboven uitdruppen alvorens u ze afdroogt met een schone vaatdoek.
  • Koop rijp fruit, maar wel van goede kwaliteit. Als u restjes koopt om goedkoop te blijven, zal u bedrogen uitkomen. U zal immers heel veel rotte en slechte plekken moeten weggooien en dus meer moeten kopen om aan het juiste gewicht te raken.
  • Het fruit altijd eerst in stukken snijden. Hoe fijner u de confituur wilt, hoe kleiner u de stukken moet maken.
  • Gebruik speciale suikerjam op basis van de pectines van vruchten om uw confituur sneller te doen opstijven.
  • Vul de potjes altijd tot bovenaan, zo kan er geen lucht bij komen. Wanneer ze koud worden, zal het deksel op een bepaald moment "pop" zeggen. Het deksel zit nu goed vast en er kan zeker geen lucht meer bij.
  • Wanneer de confituur in de potten zit, kan u ze best 5 à 10 minuten omdraaien, zodanig dat ze vacuüm worden.
  • Eenmaal de potjes geopend, moet u de confituur in de koelkast bewaren.
  • U zal zien dat zelfgemaakte confituur lang goed blijft, zelfs lang nadat het potje werd geopend. U zal dus minder moeten weggooien.

Aardbeien-, frambozen- of braambessenjam

De klassieker. Gelukzakken kunnen het fruit uit hun moestuin halen, anderen moeten er voor naar de winkel of naar de markt. Braambessen zijn heel duur in de winkel. Heb je een paar kids, neem ze dan mee naar het bos of naar de duinen, aangekleed met lange broek en trui met lange mouwen. Een paar uurtjes plukken "en famille" en je hebt zo braambessen om een paar potten confituur te maken. Wel geen al te beste kleren aandoen: braambessenvlekken zijn hardnekkig! Het basisrecept voor deze soort confituur / jam is het volgende:

Ingrediënten voor 7 tot 10 potten

  • 1,6 kg fruit
  • 1, 6 kg suiker
  • een zakje speciale jamsuiker

Bereiding

  • Ontdoe het fruit van steeltjes en plekken.
  • Snijd grote vruchten in stukken. Hoe fijner u de confituur wilt, hoe kleiner u de stukjes moet maken.
  • Doe het fruit in een grote kookpan of in een speciale confituurpan.
  • Breng aan de kook, roer geregeld met een houten lepel.
  • Meng twee soeplepels suiker met het zakje speciale jamsuiker en voeg dit mengsel toe aan de vruchten.
  • Laat drie minuten koken onder voortdurend roeren en voeg dan de rest van de suiker toe.
  • Breng terug aan de kook en roer voortdurend.
  • Op het einde van de kooktijd, schept u de laatste onzuiverheden van de vruchten.
  • Vul de confituurpotjes met een pollepel. Sluit ze af. Uw confituur zal na enkele dagen de juiste dikte krijgen.

Kersenconfituur

Eveneens een klassieker, maar iets anders dan aardbeien of frambozen, omdat er veel gewicht verloren gaat wanneer u ze ontpit hebt. U gaat te werk als hiervoor. Het enige verschil is dat u 1,5 kg. kersen koopt, en dat u na het ontpitten 1,1 kg overhoudt. Voeg 1,3 kg suiker toe. Werk af zoals hierboven beschreven.

Perenconfituur

Prima om eind augustus, begin september te maken. Dan zijn er peren in overvloed.

Ingrediënten voor 7 tot 10 potten

  • 1,5 kg peren
  • 1,2 kg suiker
  • 1 zakje speciale jamsuiker

Bereiding

  • Schil de peren, snij ze in twee en ontpit ze.
  • Snij daarna de peren in fijne stukjes.
  • Doe het fruit in een koopkpan of speciale confituurpan en laat 15 minuten stoven met 10 cl water.
  • Plet het vruchtvlees met een stamper of een vork in het kookvocht.
  • Meng twee soeplepels suiker met het zakje speciale jamsuiker.
  • Roer deze mengeling door de gestoofde peertjes.
  • Laat drie minuten koken en voeg dan de rest van de suiker toe.
  • Terug aan de kook brengen en nog eens drie minuten goed laten doorkoken. Roeren met een houten lepel.
  • Vul de potjes met een pollepel. Sluit ze af. Uw confituur zal enkele dagen later de gewenste dikte hebben.

Ananasconfituur

Een echte zomerse confituur.

Ingrediënten voor 7 à 10 potten

  • Koop ongeveer 1,6 kg. lekker ruikende, goed rijpe ananas.
  • 1 kg suiker
  • 1 zakje speciale jamsuiker

Bereiding

  • Haal de pel van de ananas.
  • Snijd de ananas in schijven. Haal het middenste stuk er uit. Snijd de rest in blokjes.
  • Laat het vruchtvlees stoven in 1/2 liter water in een kookpan of in een koperen confituurpan.
  • Haal de mixer door de bereiding.
  • Meng twee soeplepels suiker met het zakje speciale jamsuiker. Voeg dit bij het vruchtvlees.
  • Laat drie minuten koken, al roerend met een houten lepel.
  • Voeg de rest van de suiker toe.
  • Laat nog drie minuten koken.
  • Vul de potjes met een pollepel. Sluit ze af. Uw confituur zal enkele dagen later de gewenste dikte bereikt hebben.

Meloenconfituur

Ook een zomertopper. Lekker zoet en zonnig.

Ingrediënten voor 7 à 10 potten

  • 2,3 kg fruit
  • 1,3 kg suiker
  • 1 zakje speciale jamsuiker

Bereiding

  • Voor deze confituur kan u alle meloensoorten gebruiken. De zoete Galiameloen, de Cavallon, zelfs watermeloen komt in aanmerking. Of je kan een mix van meloensoorten maken.
  • Haal de schil van de meloenen, snijd ze in twee, haal de pitten er uit en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  • U houdt ongeveer 1 kg fruit over. Laat het stoven met 10 cl water gedurende ongeveer 20 minuten. Roer voortdurend met een houten lepel.
  • Meng twee soeplepels suiker met de speciale jamsuiker. Voeg dit bij de vruchtenpuree.
  • Laat drie minuten koken onder voortdurend roeren.
  • Voeg de rest van de suiker toe, laat nog drie minuten koken.
  • Doe de confituur in de potjes met een pollepel. Sluit de potjes af. Uw confituur zal enkele dagen later de gewenste dikte bereikt hebben
  • Wil u een extra toets aan uw meloenconfituur geven? Voeg op het einde van de kooktijd een handjevol muntblaadjes toe. Het zoete van de meloen en het frisse van de munt geven een heel aparte smaak aan uw confituur

Wat te doen als uw confituur mislukt is?

Uw confituur is te lopend

Meng twee soeplepels suiker met een zakje speciale jamsuiker. Giet dit mengsel in 10 cl water en breng aan de kook. Giet uw confituur terug in de confituurpan en breng aan de kook. Wanneer uw confituur kookt, voegt u suiker en water bij. Twee minuten goed laten doorkoken. Confituur met de pollepel in de confiuurpotjes gieten. Afsluiten. Klaar!

Uw confituur is te dik

Meng het sap van één citroen, twee soeplepels suiker en een zakje speciale jamsuiker. Giet het mengsel in 25 cl water en breng aan de kook. Giet de confituur terug in de confituurpan en breng ze aan de kook. Giet het mengsel bij de confituur, meng het geheel goed en laat drie minuten goed doorkoken. Giet de confituur in de potjes met een pollepel. Sluit de potjes goed af. Gered!

Smakelijk!
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jam, gelei, marmelade en stroop maken, en confijtenJam, gelei, marmelade en stroop maken, en confijtenHet inmaken van levensmiddelen doet men om ze lange tijd te kunnen bewaren. Vroeger, toen in ons land niet het hele jaar…
Gelei, zomer in een potje zonder stukkenGelei, zomer in een potje zonder stukkenEr zijn mensen die niet houden van confituur, van die stukjes fruit op de boterham. Geen paniek, dan is er nog altijd ge…
Confituur maken van fruit en groenten met een herfsttintjeConfituur maken van fruit en groenten met een herfsttintjeWie dacht dat confituur maken een typische zomerse bezigheid was, heeft het mis. Ook in de herfstmaanden kan je heerlijk…
Confituur maken in de nazomer van zoete vruchten en bessenConfituur maken in de nazomer van zoete vruchten en bessenSommige fruitsoorten zijn op zijn lekkerst in de nazomer. Zo zijn er meloenen, pruimen, druiven, perziken en kweeperen.…

Zelf karamel en toffees makenZelf karamel en toffees makenKaramel en toffee, veel mensen zijn er gek op. Naturel, met chocolade of met nootjes, de één is nog lekkerder dan de and…
Koken voor beginners, eieren!Koken voor beginners, eieren!Vraag in het rond wat de gemiddelde man nog niet eens kan in de keuken, en dan is het antwoord: 'Hij kan nog niet eens e…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 16-04-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.