Zelf karamel en toffees maken
Karamel en toffee, veel mensen zijn er gek op. Naturel, met chocolade of met nootjes, de één is nog lekkerder dan de ander. Maar wat is er nou leuker dan zelf karamels of toffees maken? De zoete lekkernijen zijn op een eenvoudige manier te bereiden en ook voor kinderen is het echt een feest om zelf snoepjes te maken!
Karamel en toffee
Karamel ontstaat door verhitting van suiker. Eerst wordt het lichtbruin en naarmate men het langer verhit wordt het donkerder. Door simpele toevoegingen van o.a water, room, boter en nootjes of chocolade kan men al heerlijke karamels en toffees maken.
Karamel wordt gebruikt in veel producten zoals pudding, vla, taart, ijs, koekjes en als vulling voor
snoepjes.
Tevens wordt karamel gebruikt als kleurstof en smaakversterker zoals bijvoorbeeld in cola en jenever.
Zelf karamel en toffee maken
Het maken van
karamels en
toffees vergt geduld en het lukt soms niet in één keer. Pas op dat de suikeroplossing niet te extreem en te lang verhit verhit wordt, het kan hierdoor bitter worden.
Als de suikeroplossing aanbrandt, kost het erg veel moeite om de pan weer schoon te krijgen. Pas daar dus voor op.
Toffee
Benodigdheden
- 450 gram kristalsuiker
- 250 gram boter (geen margarine)
- 4 eetlepels melk
- 4 eetlepels azijn
- 4 eetlepels kandij siroop
- 1 zakje vanillesuiker
- Pollepel of spatel
- Grote pan met dikke bodem
- Bakblik of vorm voorzien van ingevet bakpapier
Bereidingswijze
- Doe de boter in een pan en plaats het op matig vuur, laat de boter een beetje smelten.
- Voeg vervolgens alle ingrediënten toe en blijf roeren tot alle suiker goed is opgelost.
- Zet het vuur hoger en laat de suikermassa doorkoken tot het een mooie goudbruine kleur krijgt. Let op: wel af en toe roeren!
- Giet vervolgens het hete suikermengsel in een ingevette vorm.
- Als het deels gestold is kan men alvast met een mesje "breeklijntjes" maken.
- Laat het geheel afkoelen voor men de toffee uit de vorm haalt.
Variaties
- Voor chocoladetoffees kan men aan bovenstaand recept 150 gram gehakte chocolade toevoegen.
- Voor toffees met nootjes zoals bijvoorbeeld walnoot, amandelen hazelnoot, voegt men ± 150 gram noten in fijn gehakte vorm toe.
- Het is ook mogelijk om de toffees in gesmolten chocolade (puur, melk of wit) te dompelen en eventueel te bestrooien met fijngehakte nootjes of kokos. Doe dit wel voordat het chocolade gestold is, anders vallen de nootjes er weer af.
Karamel
Benodigdheden
- 500 gram suiker
- 300 ml room (vetpercentage 40%)
- 175 ml water
- 75 gram boter (geen margarine)
- 50 gram (blanke) stroop
- 1 zakje vanillesuiker
- Pollepel of spatel
- Grote pan met dikke bodem
- Bakblik of vorm voorzien van ingevet bakpapier
Bereidingswijze
- Doe water en suiker samen in een pan en kook het mengsel tot deze een lichtbruine kleur krijgt en laat het even rustig door koken.
- Voeg vervolgens, al roerend, stroop, boter, room en vanillesuiker rustig toe.
- Laat het karamelmengsel, onder af en toe roeren, rustig doorkoken tot het wat is ingedikt.
- Giet vervolgens het hete mengsel in een reeds ingevette vorm.
- Rustig laten afkoelen.
Variaties
Net als bij toffees is het ook bij karamels mogelijk om chocolade (± 150 gram) of nootjes (±150 gram) toe te voegen, het zij tijdens of na het produceren van de karamels.
Toffee appels
Een heerlijke traktatie voor kinderen en volwassen: Toffee appels.
Zeer eenvoudig te maken door een stevige, goed gewassen,
appel op een stokje te prikken en onder te dompelen in warme, nog vloeibare, toffeemengsel. Ook hierbij is een chocolade, spikkel of noten dip erg lekke, hier kan men eindeloos mee combineren.
Voor het stokje kan men het beste een lollystokje of ijsstokje gebruiken.
Laten afkoelen en smullen maar!
Probeer het ook eens met banaan, aardbei of ander fruit.
Let op
Zelf
snoep maken is leuk voor jong en oud.
Laat kinderen echter nooit zonder toezicht kokkerellen, het suikermengsel wordt kokendheet en koelt erg langzaam af. Bij contact met de huid kunnen hierdoor lelijke brandwonden ontstaan.