InfoNu.nl > Eten en Drinken > Bereiding > Zelf karamel en toffees maken

Zelf karamel en toffees maken

Zelf karamel en toffees maken Karamel en toffee, veel mensen zijn er gek op. Naturel, met chocolade of met nootjes, de één is nog lekkerder dan de ander. Maar wat is er nou leuker dan zelf karamels of toffees maken? De zoete lekkernijen zijn op een eenvoudige manier te bereiden en ook voor kinderen is het echt een feest om zelf snoepjes te maken!

Karamel en toffee

Karamel ontstaat door verhitting van suiker. Eerst wordt het lichtbruin en naarmate men het langer verhit wordt het donkerder. Door simpele toevoegingen van o.a water, room, boter en nootjes of chocolade kan men al heerlijke karamels en toffees maken.
Karamel wordt gebruikt in veel producten zoals pudding, vla, taart, ijs, koekjes en als vulling voor snoepjes.
Tevens wordt karamel gebruikt als kleurstof en smaakversterker zoals bijvoorbeeld in cola en jenever.

Zelf karamel en toffee maken

Het maken van karamels en toffees vergt geduld en het lukt soms niet in één keer. Pas op dat de suikeroplossing niet te extreem en te lang verhit verhit wordt, het kan hierdoor bitter worden.
Als de suikeroplossing aanbrandt, kost het erg veel moeite om de pan weer schoon te krijgen. Pas daar dus voor op.

Toffee

Benodigdheden

  • 450 gram kristalsuiker
  • 250 gram boter (geen margarine)
  • 4 eetlepels melk
  • 4 eetlepels azijn
  • 4 eetlepels kandij siroop
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Pollepel of spatel
  • Grote pan met dikke bodem
  • Bakblik of vorm voorzien van ingevet bakpapier

Bereidingswijze

  • Doe de boter in een pan en plaats het op matig vuur, laat de boter een beetje smelten.
  • Voeg vervolgens alle ingrediënten toe en blijf roeren tot alle suiker goed is opgelost.
  • Zet het vuur hoger en laat de suikermassa doorkoken tot het een mooie goudbruine kleur krijgt. Let op: wel af en toe roeren!
  • Giet vervolgens het hete suikermengsel in een ingevette vorm.
  • Als het deels gestold is kan men alvast met een mesje "breeklijntjes" maken.
  • Laat het geheel afkoelen voor men de toffee uit de vorm haalt.

Variaties

  • Voor chocoladetoffees kan men aan bovenstaand recept 150 gram gehakte chocolade toevoegen.
  • Voor toffees met nootjes zoals bijvoorbeeld walnoot, amandelen hazelnoot, voegt men ± 150 gram noten in fijn gehakte vorm toe.
  • Het is ook mogelijk om de toffees in gesmolten chocolade (puur, melk of wit) te dompelen en eventueel te bestrooien met fijngehakte nootjes of kokos. Doe dit wel voordat het chocolade gestold is, anders vallen de nootjes er weer af.

Karamel

Benodigdheden

  • 500 gram suiker
  • 300 ml room (vetpercentage 40%)
  • 175 ml water
  • 75 gram boter (geen margarine)
  • 50 gram (blanke) stroop
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Pollepel of spatel
  • Grote pan met dikke bodem
  • Bakblik of vorm voorzien van ingevet bakpapier

Bereidingswijze

  • Doe water en suiker samen in een pan en kook het mengsel tot deze een lichtbruine kleur krijgt en laat het even rustig door koken.
  • Voeg vervolgens, al roerend, stroop, boter, room en vanillesuiker rustig toe.
  • Laat het karamelmengsel, onder af en toe roeren, rustig doorkoken tot het wat is ingedikt.
  • Giet vervolgens het hete mengsel in een reeds ingevette vorm.
  • Rustig laten afkoelen.

Variaties

Net als bij toffees is het ook bij karamels mogelijk om chocolade (± 150 gram) of nootjes (±150 gram) toe te voegen, het zij tijdens of na het produceren van de karamels.

Toffee appels

Een heerlijke traktatie voor kinderen en volwassen: Toffee appels.
Zeer eenvoudig te maken door een stevige, goed gewassen, appel op een stokje te prikken en onder te dompelen in warme, nog vloeibare, toffeemengsel. Ook hierbij is een chocolade, spikkel of noten dip erg lekke, hier kan men eindeloos mee combineren.
Voor het stokje kan men het beste een lollystokje of ijsstokje gebruiken.
Laten afkoelen en smullen maar!
Probeer het ook eens met banaan, aardbei of ander fruit.

Let op

Zelf snoep maken is leuk voor jong en oud.
Laat kinderen echter nooit zonder toezicht kokkerellen, het suikermengsel wordt kokendheet en koelt erg langzaam af. Bij contact met de huid kunnen hierdoor lelijke brandwonden ontstaan.

Lees verder

© 2010 - 2019 El-ja, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Karamelsensatie: Twee recepten met karamelKaramelsensatie: Twee recepten met karamelKaramel zie je veel terug verschillende zoete lekkernijen. Veel snoepgoed bevat bijvoorbeeld karamel, maar ook veel koek…
Zelf appelsap makenZelf appelsap makenDit is een recept om zelf appelsap te maken zonder sapcentrifuge. Kook simpelweg de geschilde appels en binnen drie uur…
Apple caramel cheesecake pie, de heilige graal der taartenDe combinatie van appel en karamel is zo'n vanzelfsprekend gelukkig huwelijk tussen twee zo geliefde smaken dat we ze in…
Maak zelf een croquemboucheMaak zelf een croquemboucheDe naam croquembouche doet waarschijnlijk niet gelijk een belletje rinkelen. Maar het woord 'soesjes' wel. Een croquembo…
Sorbetijs  appelSorbetijs appelVelen denken dat sorbetijs alleen met zacht fruit kan, maar de smaak appel is een erg goede smaak voor sorbetijs. Appels…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Zelf karamel en toffees maken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: El-ja
Laatste update: 24-08-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Special: Snoepgoed maken
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!