Recept lekkere Babi Pangang zelf handig maken

Recept lekkere Babi Pangang zelf handig maken Lekker Chinees-Indisch eten, wij Nederlanders zijn er dol op! Het komt dan ook geregeld voor dat we iets bij het lokale restaurant vandaan halen. Het kan echter zijn dat je zelf bepaalt wat er in je voedsel zit of dat een nabij gelegen Chinees al aardig ver rijden is. Het is aanleiding om zelf te gaan kokkerellen. Maar hoe maak je eigenlijk zelf een heerlijke Babi Pangang klaar zonder dat het echt veel moet kosten en wel goed smaakt?

Recept lekkere Babi Pangang


Keuze vlees

Voor een goede Babi Pangang is de vleeskeus uitermate belangrijk. Neem je mager vlees dan zal het een zeer droog resultaat geven, omdat het wordt gesudderd en in de oven nagedroogd. Door gebruik te maken van varkensvlees met vet erin kan het langer worden gesudderd, waarbij het extra mals wordt en de smaak optimaal is. Omdat er altijd iets vettigheid achterblijft zal het vlees een heerlijke smaak hebben en daarnaast zacht zijn. Denk aan het vlees zoals je dat bij een schouderkarbonade krijgt. Neem vergelijkbaar vlees zodat je een heerlijk zacht resultaat kunt bereiken.

Gember als smaakmaker

De typische smaak aan het vlees komt door toegevoegd gember. Het heeft een scherpe maar aangename geur, waardoor het vlees en de saus een heerlijke smaak krijgt. Het komt oorspronkelijk uit China alwaar het reeds 3.000 jaar wordt toegepast als smaakmaker, maar ook als geneeskrachtig kruid. Het is vermoedelijk door Marco Polo naar Europa vervoerd, waarna het wereldwijd een zeer populair ingrediënt is geworden. Binnen dit Chinees-Indische gerecht heeft het een belangrijke basis aangezien er normaal gesproken Djahé (gedroogde gember), verse gember en gembersiroop wordt toegepast.

Geen dure merkpotjes kopen

In veel recepten voor deze maaltijd tref je bepaalde merknamen aan, waarbij die producten worden gepromoot. Denk aan Djahé en moet worden toegevoegd aan de marinade om zo het vlees een bepaalde smaak te geven. Uiteraard kun je daar een paar theelepels van toevoegen, maar met verse gember bereik je hetzelfde resultaat. Ook de gembersiroop heb je strikt genomen niet nodig. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan door een relatief goedkope gemberstronk te kopen, waarmee je de belangrijkste smaakmaker in huis haalt. Hoe maak je het verder gemakkelijk klaar?

De marinade

Bron: Http://geinformeerd.infoteur.nlBron: Http://geinformeerd.infoteur.nl
Voordat het werkelijke koken begint moet je het vlees in eerste instantie goed marineren. De smaakstoffen van gember, knoflook en ketjap moeten daarbij goed in het vlees trekken en daar moet tijd voor worden genomen. Snijdt de ui in kleine snippers en voeg daar 3 uitgeperste teentjes knoflook aan toe. Vul dit aan met circa 5 centimeter geraspte gember, 5 eetlepels ketjap (indien de ketjap meer stroperig is moet je minder gebruiken), 2,5 eetlepels olie en 1-2 eetlepels citroensap. Snijdt het vlees in plakken van circa 1 cm dik en snijdt het vervolgens in reepjes van een 1/2 cm. Nadat je de marinade hebt gemixt met het vlees laat je het minimaal anderhalf uur trekken. In de tussentijd kun je dus even wat anders doen.

Sudderen

Als het vlees lang genoeg is gemarineerd kun je het mengsel compleet in de braadpan doen, waarna je het eerst aan beide kanten even laat aanbraden. Doe er daarna kokend water bij zodat het geheel onder water staat. Laat dit circa een uur pruttelen. Omdat het vlees in reepjes is gesneden wordt het vlees snel gaar en gaat het vrij snel zeer zacht worden. Zorg ervoor dat je af en toe er even door roert. Sudder het zolang tot voorgenoemde ingrediënten slechts als een moes herkenbaar zijn en het vocht compleet is verdwenen. Schep het nog een keer door elkaar zodat alle moes aan het vlees blijft plakken, waarna je het in een ovenschaal doet.

Bruin korstje

Zorg ervoor dat je de oven eerst even laat voorverwarmen op 200 graden. Doe de ovenschaal erin en laat het 10 tot 15 minuten bakken. Het is de bedoeling dat de toplaag van het vlees bruin gaat kleuren. Je kunt het vlees ook halverwege even compleet omdraaien, zodat het aan twee kanten krokant wordt. Voordeel is eveneens dat vetten uit het vlees gaan en in de baklaag terechtkomen. Mogelijk kan hierbij een klein roostertje handig zijn zodat vetten van het vlees worden gescheiden. Zo krijg je heerlijke droge maar zeer mals vlees, waarbij alle smaakmakers in en om het vlees bruingebakken zitten.

Het maken van de saus

Bron: Http://geinformeerd.infoteur.nlBron: Http://geinformeerd.infoteur.nl
Op een kilo vlees kun je gerust aardig wat saus gebruiken. Bak eerste 2-3 cm geraspte gember met 4 geperste teentjes knoflook aan, waarna je 2 eetlepels citroensap, 4 eetlepels tomatenpuree, 4 eetlepels ketchup, 4 eetlepels basterdsuiker of bruine suiker en 4 dl water eraan toevoegt. Voeg daarnaast sambal naar eigen smaak toe. Begin met een 1/2 theelepel en verhoog de hoeveelheid tot het voldoende is voor je eigen smaak. Is het eenmaal warm voeg dan opgeloste maizena eraan toe, zodat het al roerende een gebonden saus wordt. Let wel als variant kun je ook meer groente aan de saus toevoegen. Bak dan met de gember en knoflook ook eerst ui en paprika (en andere toevoegingen) mee, zodat de saus aanvullende inhoud krijgt.

Serveren van Babi Pangang

Neem een groot bord en deponeer eerst iets rijst, nasi of bami. Leg daarna het bruin geworden vlees erbij en doe er rijkelijk de rode saus overheen. Bij de Babi Pangang kun je uiteraard zoetzure atjar serveren, echter dat kan ook kosten verhogend werken. Een zoetzure augurk kan soms net zo lekker zijn.
© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Babi Pangang, Indonesisch kokenBabi Pangang, Indonesisch kokenMet varkensvlees kunt u zelf Babi Pangang of Babi Ketjap maken. Als u van heet houdt zit er ook een recept voor een zeer…
Wokgerechten met varkensvlees (filet en varkenshaas)Hieronder vindt u twee heerlijke recepten voor wokgerechten met varkensvlees. U kunt het wokgerecht eten met een bord ri…
Thaise gebakken rijst noodles soja saus met vlees Pad SieuwSieuw betekent soja saus in het Thais.Thaise gebakken rijsnoodles Pad Sieuw met sojaaus zijn erg lekker, maar er is wel…
Gemarineerde biefstukBiefstuk is natuurlijk al lekker met alleen een beetje zout en peper, maar voor de liefhebbers van gemarineerd vlees: Ge…

Vis bakken en de visbereidingVis bakken en de visbereidingGebakken vis is een populair product. Aangezien vis een duur product is, moet dit wel goed bereid worden. De bereiding v…
Verschillende kooktechniekenVerschillende kooktechniekenEr zijn vrij veel kooktechnieken die kunnen worden toegepast op eten. Hierbij wordt rauw voedsel veranderd en worden er…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: http://geinformeerd.infoteur.nl
  • http://www.smulweb.nl/recepten/1079814/Babi-pangang
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gember
  • Afbeelding bron 1: http://geinformeerd.infoteur.nl
  • Afbeelding bron 2: http://geinformeerd.infoteur.nl
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.