Recept overheerlijke dikke snert van erwten en taro
Wij Nederlanders houden van lekkere dikke snert tijdens de koude wintermaanden. Snert heeft als basis spliterwten en knolselderij, welke niet overal verkrijgbaar zijn. De spliterwt is namelijk een typisch Nederlands product. Het kan zijn dat u erwten aanvullend moet behandelen en/ of andere ingredienten als alternatief moet gebruiken om een lekkere snert te krijgen. Wat als u aan de andere kant van de wereld woont, hoe kunt u dan een grote pan met lekkere dikke snert op tafel zetten?
Dikke taro snert
Wat heeft u nodig voor taro snert?
Een goede snert heeft goede inhoud nodig! Oftewel er dienen een aantal basisingrediënten te worden toegepast om een lekkere soep te verkrijgen. Meest belangrijk zijn daarbij spliterwten, knolselderij en prei. Op basis daarvan zijn er vele recepten beschikbaar, waarmee lekkere snert kan worden gemaakt. Onderstaand recept geeft een relatief simpele maar zeer smakelijke vullende soep, welke u overal ter wereld kunt maken. De maaltijdsoep is voldoende voor vier personen.
IngrediëntenBasis ingrediënten voor stevige snert /
Bron: Http://geinformeerd.infoteur.nl
- 1 knolselderij of 1 taro;
- 2 middelgrote aardappelen;
- 300-500 gram speklappen;
- 300-500 gram karbonade of andere vet varkensvlees;
- 500 gram spliterwten of groene erwten;
- 2 wortelen;
- 2-3 prei ook wel Japanse ui genoemd;
- bleekselderij;
- 1 grote ui;
- 3 liter water met 5 bouillonblokjes;
- peper, zout, aromat, maggi.
Hoeveel vlees u toepast hangt van uw persoonlijke voorkeur af. Kies bijvoorbeeld het vlees dat vandaag in de aanbieding is. Het vlees moet altijd witte vetstrepen hebben, omdat het de soep extra smaak geeft.
Handige vervangers
Sommige ingrediënten zijn niet altijd of overal beschikbaar. Denk aan verschillende jaargetijden, maar ook de locatie waar men woont. Spliterwten wordt in ons land gebruikt om snert te maken. In andere landen en delen van de wereld is het vaak niet te verkrijgen, behoudens in de dure speciaalzaak. Koop een zak ingevroren groene erwten (green peas) en ontdooi deze in water. Maak een klein sneetje in de schil en pers zo de twee erwtdelen eruit. Deze manier van werken neemt veel tijd in beslag. Om 500 gram erwten te veranderen in spliterwten moet u rekenen op een uur werk. Let wel de schil kunt u weggooien, maar kunt u ook als groente meekoken. De erwtdelen moeten simpelweg uit de schil zijn gehaald. Ook knolselderij is niet overal beschikbaar. U kunt het vervangen door twee extra aardappelen of zoek een lokale knol als vervanger. In dit voorbeeld is gebruik gemaakt van taro.
Wat is Taro?
De Taro is een groene plant met een vrij grote wortel. De gehele plant kan worden gegeten, waarbij men de meeste voedingswaarde aan de wortel onttrekt. Het is een langwerpige in een punt eindigende aardappel en heeft een vergelijkbare smaak. Indien men de Taro opensnijdt dan is het wit van kleur met vele rose tot rode puntjes erin. Het komt voornamelijk voor in India, Afrika en Zuid-Oost Azie. In Europa werd het voornamelijk door de Romeinen gegeten, echter wordt tegenwoordig minder vaak gebruikt. Dit omdat de gewone aardappel de Taro als het ware heeft vervangen.
Voorbereiding
Doe in een grote pan 3 liter water en voeg 5 bouillonblokjes toe. Breng het aan de kook en voeg de spliterwten eraan toe. Snijd het
vlees in relatief grote hapklare brokken en voeg het toe. Verwijder bij voorkeur vooraf het eventueel aanwezige zwoerd. Laat dit geheel minimaal 45 minuten koken en roer af en toe door de inhoud van de pan. In de tussentijd kunt u de verdere voorbereidingen doen. Snijd de ui en prei in halve ringen. De knolselderij of taro en aardappelen moet u in kleine blokjes van circa 1 centimeter snijden en de wortel in kleinere blokjes. Snijd ook de bleekselderij in kleine mootjes en voeg het geheel na 45 minuten koken toe.
Spliterwten met vlees 45 min koken /
Bron: Http://geinformeerd.infoteur.nlKlein gesneden groenten /
Bron: Http://geinformeerd.infoteur.nlTaro en aardappel in kleine blokjes /
Bron: Http://geinformeerd.infoteur.nl
Laten indikken
De soep moet daarna zeker nog anderhalf uur pruttelen. Het enige wat u hierbij moet doen is roeren. Omdat de inhoud relatief zwaar is zal het geleidelijk aan naar de bodem zakken. Roert u niet dan brandt het aan en moet u altijd voorkomen! De binding van de soep ontstaat, doordat de aardappelen, knolselderij of taro in de soep oplossen en daarmee extra inhoud geven. Roer om de vijf minuten even door de soep en u verkrijgt een prachtige snert. Proef even de soep en voeg maggi, aromat, zout en peper naar uw persoonlijke smaak toe. Om een teveel aan vocht te verwijderen laat u het de laatste minuten indikken. In dat geval laat u het al roerende pruttelen zonder de deksel erop. Maakt u gebruik van karbonade verwijder dan het bot, voordat u gaat serveren.
Alle ingrediënten na 45 min /
Bron: Http://geinformeerd.infoteur.nlPruttelen, harde delen zijn opgelost /
Bron: Http://geinformeerd.infoteur.nlSnert laten indikken na 2 uur 15 min /
Bron: Http://geinformeerd.infoteur.nl
Serveer tips
Lekkere gevulde dikke snert: eet smakelijk! /
Bron: Http://geinformeerd.infoteur.nlSnert kan met verschillende aanvullingen worden opgediend. Denk aan lekker roggebrood met roomboter en daarop een speklap. Ook is rookworst een graag geziene toevoeging. Verder past stokbrood met boter en of geraspte kaas er goed bij. Een wijntje of bokbiertje kan het geheel aanvullen. Toch is de basissnert, zoals hiervoor beschreven erg smakelijk en kan dus afzonderlijk van andere toevoegingen worden genuttigd. Ook u kunt in het verre buitenland van heerlijke snert genieten door voorgaand recept toe te passen.