Makkelijke, gezonde, lekkere en goedkope toetjes
Er komen vrienden eten die je eens wilt verrassen met je kookkunsten, of je hebt zin je partner eens te verwennen met een bijzonder dessert. Je hebt echter geen zin om veel geld uit te geven of de hele dag in de keuken te staan. Een lekker zelfgemaakt toetje hoeft niet veel werk of geld te kosten en er is voor ieder wat wils, van gezond fruit tot zoete chocolade, van rijstepap tot ijskoffie.
IJs
Bijna Iedereen lust wel ijs. Een goede keuze dus voor een gevarieerd publiek. Van sorbets tot ijskoffie, met ijs kun je van alles.
Sorbets
Leuk je ijs op met vrolijke decoraties.
Wat heb je nodig?
- Sorbet ijs
- Verschillende soorten decoratie
Afhankelijk van het aantal mensen dat mee-eet koop je bakken met verschillende smaken sorbet ijs. Zet deze bakken op tafel, zodat de gasten het ijs zelf in hun bakje kunnen doen. Koop een bus slagroom en wat decoratie. Iedereen kan nu de sorbet maken die hij of zij zelf lekker vindt. En geloof me, iedereen vindt het leuk om zijn of haar eigen ijsje te versieren!
Ideeën voor decoratie
- Gekleurde hagelslag
- Nootjes
- Verscheidene taartdecoraties
- Marshmellows
- Smarties
- Chocolade/Aardebeiensaus
- Parapluutjes
Ijskoffie
De lekkerste ijskoffie maak je zelf.
Wat heb je nodig?
- Vanille roomijs
- Kopje koffie
- Koffielikeur
- Rietje
Begin met het zetten van een kopje zwarte koffie. Schep het roomijs in een grotere beker, ong. twee bolletjes per beker. Giet de koffie over de bolletjes ijs. Voeg er een scheutje koffielikeur bij en drink op met een rietje.
Danoontje ijsje
Danoontjes zijn heus niet alleen voor kinderen.
Wat heb je nodig?
- Danoontjes
- Lepels of ijsstokjes
Maak een gaatje in de bovenkant van de verpakking van de Danoontjes en steek daar een omgekeerde lepel in. Zet de Danoontjes in de vriezer en na ong. zes uur heb je een heerlijk zoet yoghurt ijsje.
Gezonde toetjes
Bij het woord 'toetje' denken mensen vaak aan suiker en veel calorieën. Er zijn echter genoeg toetjes die ook geschikt zijn voor mensen die letten op hun lijn.
Appelmoes
Warme, zelfgemaakte appelmoes is een stuk lekkerder dan de waterige variant uit het potje. Appelmoes is ook helemaal niet moeilijk te maken en heerlijk voor na de maaltijd.
Wat heb je nodig?
- Appels, ong. 1 kg voor vier personen. Goudreinet en Jonagold zijn geschikte appels om appelmoes van te maken, omdat ze smeuig en niet te zoet zijn.
- Kaneel
- Evt. suiker
Schil de appels en snijd ze in blokjes. Vul een pan met een laagje water en breng dit aan de kook, doe de appels in de pan. Laat de appels vervolgens ong. een half uur zachtjes pruttelen, tot de appels kapot zijn en tot moes zijn geworden. afhankelijk van hoe glad je de appelmoes wilt kun je de appels langer of korter koken. Vergeet niet om af en toe met een houten lepel in de pan te roeren. Als de moes de gewenste structuur en dikte heeft voeg je wat kaneel toe. Als je houdt van heel zoete appelmoes kun je daarna evt. nog wat suiker toevoegen, maar meestal is dit niet eens nodig.
Yoghurt met vers fruit
Dit is misschien wel een van de makkelijkste toetjes die er zijn, maar ó zo lekker.
Wat heb je nodig?
- Yoghurt
- Verschillende soorten vers fruit, denk bijvoorbeeld aan: Aarbeien, blauwe bessen, meloen, appel, banaan, frambozen, perziken.
- Rozijnen
- Muesli
Schil het fruit en snijd het in kleine stukjes. Doe de yoghurt in kommen en doe het fruit erbij. Voeg vervolgens naar smaak rozijnen en muesli toe. Vergeet de rozijnen voor gebruik niet te wassen.
Gebakken ananas met Griekse yoghurt en honing
De combinatie van de zoete, warme ananas met de romige smaak van Griekse yoghurt is een genot voor de tong.
Wat heb je nodig?
- (Verse) ananas
- Griekse yoghurt
- Honing
- Evt. walnoten
Maak de ananas schoon en bak deze een paar minuten om en om in een koekenpan zonder boter lichtjes bruin. Verdeel de yoghurt over schaaltjes. Snijd de ananas in blokjes en doe deze in de yoghurt. Voeg aan elk schaaltje een schepje honing en evt. een handje walnoten toe.
Milkshake van vers fruit
Milkshakes hoeven niet ongezond te zijn. Met yoghurt en vers fruit maak je zelf de lekkerste gezonde milkshakes. Je kunt zelf kiezen welk fruit je er in stopt. Als voorbeeld heb ik gekozen voor aardbeien en blauwe bessen.
Wat heb je nodig?
- Aardbeien
- blauwe bessen
- Yoghurt
Leg de aardbeien en de blauwe bessen een dag van te voren in de vriezer, zodat deze bevriezen. Vul de helft van de blender met het bevoren fruit en voeg wat yoghurt toe. Zet de blender aan tot al het fruit glad is en zich met de yoghurt vermengd heeft. Proef tussendoor of je evt. meer yoghurt toe moet voegen. Schenk in een groot glas en drink op met een rietje.
Bijzonder lekkere toetjes voor speciale gelegenheden
Deze toetjes hebben qua bereiding misschien meer voeten in de aarde, maar gegarandeerd dat iedereen er van zal smullen.
Warme rijstepap
Naar grootmoeders recept.
Wat heb je nodig?
- Gebroken witte rijst/Dessertrijst ong. 50 gram per persoon
- Melk, een halve liter per 100 gram rijst
- Roomboter
- Bruine suiker
Breng de rijst aan de kook, voeg evt. een mespuntje zout toe. Doe de rijst bij de melk en breng opnieuw aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst nog circa 15 minuten zachtjes pruttelen. Roer regelmatig in de pan, want rijstepap brandt snel aan.
Verdeel de rijst over schaaltjes. Doe er een klontje boter en een schepje suiker in en je Oudhollandse toetje is gereed.
Appel perziken crumble met vla
Dit gerecht moet even in de oven en is een aanrader voor winterse dagen.
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
- Appels en perziken, van beide ong. een halve per persoon
- 100 gram bloem
- 75 gram boter
- 50 gram suiker
- Verkruimelde noten, keuze uit: hazelnoten, walnoten of pistache noten
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil het fruit en snijd het in partjes. Vet de wanden van een ovenschaal in met boter en verdeel het fruit over de bodem van de schaal. Kneed in een kom de bloem en de boter door elkaar en voeg de suiker en de noten toe. Verdeel het kruimelmengsel over het fruit zodra het kruimelig genoeg is, op zo'n manier dat het fruit volledig verborgen is. Vervolgens moet de schaal ong. een half uur in de oven, tot het kruimeldeeg hard geworden is.
Serveer met vla. Evt. kun je de vla vervangen voor custard of een bolletje vanille-ijs.
Chocolade fondue
Chocolade fondue is een ideale keuze als dessert na een romantisch diner, maar ook gezellig met de hele familie.
Wat heb je nodig?
- Chocolade, ong. een halve reep per persoon
- Fruit, bijv.: aardbeien, bananen of druiven
- Marshmellows
- Lange vingers
Smelt de chocolade au bain marie in een pannetje. Schenk de chocolade in een fonduepannetje en houd de chocolade vloeibaar door deze op een theelichtje te plaatsen.
Als je geen fonduevorken hebt om het fruit in de chocolade te dopen kun je ook gewoon kleine vorkjes gebruiken.
Zoals je ziet heb je niet veel ingrediënten of ervaring in het koken nodig om je gasten of jezelf op een positieve manier te verrassen. Toetjes hoeven niet ongezond te zijn en met een beetje fantasie kun je met weinig middelen al een fantastisch dessert bereiden. Eet smakelijk!