Maak je eigen drinken klaar, 10 recepten

Zelf drinken maken wordt steeds populairder. Het begrip ´je eigen eten klaar maken´ is wijd verbreid. Veel mensen vergeten echter dat je ook je eigen drinken kan klaarmaken. Er zijn allerlei eenvoudige manieren om dranken te bereiden die stukken lekkerder en gezonder zijn dan de dranken uit de supermarkt. De westerse mens is geneigd om te denken dat je nu eenmaal het beste drinken uit een supermarkt kan halen. Wie er zo over denkt is in feite gehersenspoeld door de supermarktmarketing. Het is veel natuurlijker voor mensen om je eigen drinken te maken. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

IJskoffie / Bron: Kenny Louie, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)IJskoffie / Bron: Kenny Louie, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Inhoud:


Waarom zelf drinken maken?

Koffie en thee kopen we nog net niet in een pak. Alhoewel? Er zijn mensen die ijsthee en ijskoffie uit een pak drinken. Hierin zitten allerlei toevoegingen die je zelf nooit zou gebruiken. Bovendien is de supermarktsmaak de smaak van de grote gemene deler, een soort smaakgemiddelde. De supermarkt verkoopt geen producten die afgesteld zijn op individuele smaak van mensen, Wie iets unieks wilt drinken, moet dat zelf maken.

1. Citroendrank

Een limonade wordt traditioneel gemaakt van limoenen en citroenen; daar komt ons woord limonade vandaan. De westerse mens is wat verwend geworden en in het westen wordt noch maar zelden een echte, verse citroendrank geschonken terwijl in allerlei tropische gebieden zoals Indonesië en Mexico deze drank onverminderd populair is. Een citroenlimonade wordt traditioneel gemaakt door een citroen uit te persen en dit te mengen met water. Vanaf dat suiker zijn intrede heeft gedaan in de wereld is deze drank gezoet met suiker. In Venezuela wordt nog altijd een citroendrank gezoet met suikerrietsap, wat veel gezonder is dan suiker. Een zelf gemaakte citroenlimonade kun je ook voorzien van een blaadje stevia of honing om het wat zoeter te maken. Zonder suiker is de citroenimonade heel goed drinkbaar. Citroendrank zonder suiker is waarschijnlijk de beste dorstlesser op aarde.

2. Sinaasappeldrank

Oo dezelfde manier zoals je een citroenlimonade maakt kun je een sinaasappellimonade maken. Je perst een sinaasappel uit en vermengd het verkregen sap met koel water. Dit water kan uit de ijskast komen. Op zich is het vooral ´s zomers erg slim om een fles koud water koel te zetten. Dat is al een eenvoudige zelfgemaakte drank op zich.

3. Rijstmelk

Rijstmelk is gezond en niet moeilijk om te maken. Gebruik alleen zilvervliesrijst want witte rijst zoals basmatirijst is niet gezond. Het duurt wel enige tijd. De meeste mensen die rijstmelk maken zorgen dat ze er een drietal dagen van kunnen drinken. Je gebruikt vier delen water op een deel rijst. Je kookt de rijst, enige minuten langer dan de voorgeschreven kooktijd. Vervolgens giet je het niet af! Je laat de pan met rijst en water afkoelen. Als het is afgekoeld doe je het in een blender. Je kunt vervolgens wachten tot de rijst naar onderen is gezonken maar je kunt het geheel ook zeven. Je krijgt de mooiste substantie als je het door een kaasdoek zeeft. Deze melk is drie dagen houdbaar.

Chocolademelk / Bron: Kimberlykv, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Chocolademelk / Bron: Kimberlykv, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Zelf drinken maken levert verse en gezonde producten op.
.

4. Amandelmelk

Amandelmelk maak je door amandelen 24 uur te weken. Vervolgens doe je de amandelen in een blender. Gebruik vier delen water op een deel amandelen. Dit mengsel laat je goed doorblenderen, minimaal 15 minuten. Als het geheel goed is gemixet moet je het enkel nog zeven. Hiervoor gebruik je een kaasdoek. Het vocht vang je op en klaar is je amandelmelk. Je kunt dit puur opdrinken, door de koffie doen, door de thee doen, gebruiken als basis voor pap en sauzen en je kunt er ijs van maken. Wat je overhoudt is amandelboter of amandelkaas. Je kunt deze amandelboter gebruiken als veganistisch substituut voor roomkaas. Je kunt het ook op je brood smeren.

5. Chocolademelk

Hierboven zie je twee recepten om zelf melk te maken. Je kunt deze zelf gemaakte melk gebruiken om chocolademelk te maken. Warm de meng op. In een beker doe je cacao, stevia, vanille en kaneel. Je gebruikt een klein beetje koude melk om dit mengsel in je beker tot glad te kloppen. Vrervolgens doe je de warme amandelmelk of rijstmelk ion je kopje en roer je het nog even goed door. Drink smakelijk!

IJsthee / Bron: Kanko - Nagasaki, Japan, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)IJsthee / Bron: Kanko - Nagasaki, Japan, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

6. IJsthee

IJsthee uit de supermarkt is vaak erg zoet. Je kunt zelf een ijsthee maken en deze zo zoet maken als je zelf wilt. Je maakt simpelweg een hete thee, laat deze afkoelen en als het koel genoeg is doe je het in de ijskast. Niet alle ijsthee smaakt even lekker. Een lekkere theesoort om ijsthee te maken is citroengras. Een andere manier is het toevoegen van wat vruchtensap aan een lichte zwarte thee. Een thee van gember en munt is erg lekker als ijsthee. Als je een paar blaadjes stevia bij et hete water doet, wordt de ijsthee lekker zoet. Als je a la minute een verse ijsthee wilt maken kun je een hete sterke thee mengen met ijsblokjes en dit eventjes in de blender doen. Het geheel wordt snel ijskoud.

7. Water met een smaakje

Je kunt een kan water serveren met wat blaadjes mint om een water met een smaakje te verkrijgen. In plaats van mint kun je ook een schijfje citroen gebruiken of een plak watermeloen in het water doen. Water smaak geven met verse producten wordt steeds populairder. Je ziet vanaf het begin van de 21e eeuw vaak een kan water met een smaakje in een lobby van een hotel.

8. IJskoffie

IJskoffie maak je door eerst een sterke koffie te zetten. Hierboven heb je de recepten gelezen om amandelmelk of rijstmelk te maken. Kook deze melk samen met een vleugje vanille en cacao. Vervolgens laat je alles afkoelen. Dat kan bijvoorbeeld door er ijsblokjes door te doen en het geheel in een blender te doen. Zo maak je een verse ijskoffie. Als je geen blender hebt maar wel veel tijd en geduld kun je het geheel in een koelkast laten afkoelen. Dat is echter niet zo lekker als een verse ijskoffie uit de blender.

9. Groentensap

Zelf een groentensap maken is eenvoudig als je beschikt over een slow juicer. Je snijdt de groenten naar eigen keus in grote stukken en vangt onderaan de machine het sap op. Dit sap is van vergelijkbare kwaliteit als sap dat in een fles wordt verkocht in een biologische winkel, waar driekwart liter sap al te koop is vanaf drie euro. Zelf groentensap maken is erg eenvoudig en stukken goedkoper. In plaats van groentensappen kun je fruitsappen maken met mango´s, appels, peren, ananas en allerlei andere fruitsoorten. Gebruik echter geen fruit waar veel pitten in zitten; dat vindt de slow juicer niet leuk.

10. Smoothies

Een smoothie maak je eenvoudig door en blender te gebruiken. Je voegt genseden fruit toe aan een blender en een kleine hoeveelheid water. Deze smoothies moet je zo vers mogelijk opdrinken. Als je van een koude smoothie houdt, kun je ijsblokjes gebruiken. Op internet zijn duizenden recepten van smoothies te vinden maar je kunt ook gewoon zelf experimenteren met je favoriete vruchten.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verse ijsthee, zelf makenVerse ijsthee, zelf makenIJsthee is zon drankje dat zeker tijdens de warme zomerdagen en -avonden gretig gedronken wordt. Het is verfrissend, do…
Ik maak het zelf: siroopLlimonadesiroop kan je in allerlei variaties kopen in de winkel. Maar weet je dat je het ook heel gemakkelijk zelf kan m…
Zelf ijsthee maken: de 3 techniekenZelf ijsthee maken: de 3 techniekenIJsthee maken kan op 3 verschillende manieren. In dit artikel wordt uitgelegd wat deze technieken zijn en wat de voor- e…

Walking dinner recepten: makkelijke kleine hapjesWalking dinner recepten: makkelijke kleine hapjesEen walking dinner is een leuke wijze om verschillende mensen te leren kennen tijdens het eten. Het eten bestaat uit kle…
Heerlijke, zelfgemaakte gerechten met pastaHeerlijke, zelfgemaakte gerechten met pastaEr is meer in het leven dan spaghetti met bolognesesaus uit een potje of lasagne uit de supermarkt. Met eenvoudige ingre…
Bronnen en referenties
  • Zelf maken van smoothies, citroenlimonade, groentensap, e.d.
  • http://vegetarian.lovetoknow.com/How_to_Make_Rice_Milk
  • Hete chocolademelk: "Champurrado" by kimberlykv - http://www.flickr.com/photos/kimberlykv/3163342855/
  • Afbeelding bron 1: Kenny Louie, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Kimberlykv, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Kanko - Nagasaki, Japan, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 10-05-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.