Recept voor Indische spekkoek
Spekkoek is een Indische cake/koek die in Nederlands-Indië is uitgevonden. Spekkoek, voor sommige ook wel bekend als spekcake, bestaat uit meerdere laagjes in totaal 2 kleuren, namelijk om en om. Het is niet eenvoudig om spekkoek te maken, deze recepten zullen je daarbij helpen! Het eerste recept gebruik ik zelf altijd. Met het tweede recept heb ik geen ervaring, maar het is het proberen waard!
Recept spekkoek 1
Benodigdheden
- Boter – 350 gram
- Eieren – 10 stuks
- Poedersuiker – 250 gr.
- Vanille suiker – 4 theelepels
- Bloem – 180 gram
- Koffieroom – 2 eetlepels
- Zout – ½ theelepel
- Kaneel – 10 grote theelepels
- Nootmuskaat – 4 grote theelepels
- Kruidnagelpoeder – 4 grote theelepels
- Cardamom – 4 grote theelepels
Bereiding
De kruiden zijn over het algemeen in iedere supermarkt verkrijgbaar. Mocht dit niet zo zijn bij jouw supermarkt, kun je ook altijd even bij een Indonesische Toko langs.
Zeef de poedersuiker. Roer vervolgens de boter, de vanillesuiker en de poedersuiker glad. Splits de eieren en gebruik een kom voor het eiwit en een kom voor het eigeel. Klop het eiwit met een mixer stijf (circa 10 minuten). Klopt het eigeel totdat deze schuimig wordt (circa 3 tot 5 minuten). Mix het botermengsel en de bloem (gezeefd), het zout, het koffieroom en de dooiers tot een geheel (circa 5 tot 10 minuten). Pak vervolgens een grote lepel en schip het mengsel op een luchtige manier door het eiwit. Dat houdt in dat je beter veel kunt scheppen in plaats van hard roeren. Verdeel het mengsel over twee kommen. Aan de ene kom worden alle kruiden toegevoegd (kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en cardamom). Meng deze goed en pak alvast een springvorm (ongeveer met een doorsnede van 20 cm). Smeer deze in met boter. Schep een dun laagje van het lichtkleurige beslag in de bakvorm. Plaats deze in de oven en zet de grill op de hoogste stand. Haal het na (circa) 5 minuten eruit, laat het een aantal minuten afkoelen en breng het donkere laagje aan. Plaats deze wederom in de oven voor (circa) 5 minuten. Herhaal deze handelingen totdat er geen beslag meer is.
Tip: Plaats de bakvorm na zo’n 5 laagjes op een lager rooster.
Tip 2: Spekkoek is heerlijk met een bolletje kaneelijs!
Recept spekkoek 2
Benodigdheden
- Boter - 500 gr.
- Witte basterdsuiker - 500 gr.
- Bloem - 250 gr.
- Eieren - 10 stuks
- Anijspoeder - 5 theelepels
- Kaneel - 10 theelepels
- Nootmuskaat - 4 theelepels
- Kardemom - 4 theelepels
- Kruidnagelpoeder - 5 theelepels
Bereiding
Als eerste is het nodig om de boter zacht te mixen. Splits vervolgens de eieren en voeg het eigeel aan het boter toe. Doe de basterdsuiker hierbij en meng het voor 8 a 10 minuten. Klopt het eiwit vervolgens en voeg de gezeefde bloem hieraan toe. Wanneer het beslag gemixed is is het nodig om deze in twee delen te verdelen. De ene helft wordt blank en de andere bruin. Dit gebeurt door het toevoegen van de kruiden. Verwarm de oven voor op zo'n 275 graden. Smeer een bakvorm in met wat boter. Zet nu de oven op de laagste stand (125 graden) en vul de bakvorm met het lichte beslag en doe deze in de oven voor circa 4 minuten. Zet de oven naar omhoog en bak, laag voor laag, bruin en wit om en om. Iedere laag moet ongeveer 3 minuten worden gebakken. Wanneer de bakvorm vol is moet het bovenvuur uitgedraaid worden en moet het ondervuur weer aan worden gedraaid. Laat de spekkoek nog even rustig voor 5 minuten op de laagste stand (125 graden).
Eet smakelijk!