InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Bara: de Surinaamse snack

Bara: de Surinaamse snack

De bara is een Surinaams/Hindoestaanse snack. Deze is gemaakt van deeg en specerijen en is het lekkerst met een hete saus. De bara ontbreekt op geen enkel feestje in een Surinaamse sfeer. Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • 2 teentjes fijngemalen knoflook
  • 1 theelepel Masala
  • 100 gram meel van oerdie erwten (oerdie besan)
  • olie (om de bara's te bakken)
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels jeera (gemalen komijn)
  • 3 deelblokjes gehakte diepvries spinazie
  • 250-290 ml. water
  • 3 1/2 gram zout

Voorbereiding

  • Gebruik een grote kom/teil waarin je alle ingrediënten (behalve de olie) doet.
  • Kneed alles tot een zachte en luchtige deeg.
  • Leg een folie of schone theedoek over de kom en laat het deeg 2 uur rijzen (voor een beter resultaat het deeg één nacht van tevoren klaarzetten en laten rijzen)
  • Van het deeg, met vochtige handen, balletjes vormen ter grootte van een groot ei en daarna plat drukken (doorsnee circa 10 cm, maar mag ook groter of kleiner, in welk geval de grootte van de balletjes aangepast moet worden); vervolgens een gat in het midden drukken.
  • Olie verhitten en de bara daarin aan beide zijden enkele minuten goudbruin bakken.

Serveertip

Maak een sambal van tomatenketchup:
  • Doe een scheut ketchup in een kommetje
  • Maal een verse peper (bijvoorbeeld een madame Jeanet) helemaal fijn
  • Roer de peper goed door de ketchup heen

Ingrediënten kopen

Enkele van de genoemde ingrediënten kun je niet in de gewone supermarkt vinden. Hiervoor zul je een tropische winkel moeten opzoeken.
© 2007 - 2019 J1enter, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Verse sambal: de smaakmaker in de oosterse keukenVerse sambal: de smaakmaker in de oosterse keukenSambal is de lekkermaker in veel Aziatische gerechten. De lekkerste sambal is overigens vers gemaakt. En dat kan iederee…
Het verschil tussen tahoe en tempehTahoe en tempeh zijn beide van soja gemaakt. Beide komen uit Zuid-Oost Azië. Dat zijn eigenlijk de enige overeenkomsten.…
Roti: Het traditionele receptAls je denkt aan Surinaams/ Hindoestaans eten, dan denk je aan roti. Een roti (uit te spreken alsof het met dubbel- t is…
Roti met aardappelvullingRoti met aardappelvullingAls je denkt aan Surinaams/ Hindoestaans eten, dan denk je aan roti. Een roti (uit te spreken alsof het met dubbel- t is…
Surinaamse keuken: Hoe maak ik bami?Surinaamse keuken: Hoe maak ik bami?De Surinaamse keuken is erg veelzijdig en steeds meer gerechten zijn bekend onder de Nederlanders. Zo is bami een Surina…

Reageer op het artikel "Bara: de Surinaamse snack"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Fara, 10-09-2011 20:27 #2
De bara vindt zijn oorsprong in India onder de naam vada. De vada's daar worden gemaakt van 100% erwtenmeel en of urdimeel. Er komt geen bloem aan te pas.

Baboe, 11-09-2010 17:12 #1
Liever geen diepvries spinazie gebruiken, dat is niet lekker! Het beste haalt men tayerbladeren en die snijdt men heel fijn, door het deeg mengen nadat de andere ingrediënten zijn toegevoegd. Overigens hoeft men helemaal geen spinazie of tayerbladen te gebruiken want het is meer voor de sier dan voor de smaak hoor!

Infoteur: J1enter
Laatste update: 16-01-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Reacties: 2
Schrijf mee!