InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > De Oostenrijkse keuken: Nagerechten

De Oostenrijkse keuken: Nagerechten

Diverse nagerechten uit Oostenrijk. Bakdeeg, slotenmakerjongens, aardappeldeeg, knödels en Weense wasmeisjes.

Oostenrijkse nagerechten


De recepten zijn voor 4 personen.

Backteig Bakdeeg

Ingrediënten

  • 1/4l wijn, bier of melk
  • 250 gr meel
  • 3 eetlepels olie
  • 3 eieren
  • 30 gr suiker
  • zout

Roer de wijn, bier of melk met meel glad. Voeg zout, olie en eierdooiers toe. Laat het rusten. Klop het eiwit met suiker op en schep erdoor heen. Laat het voor gebruik rusten.

Schlosserbuben Slotenmakerjongens

Ingrediënten

  • melk/ wijndeeg (zie bakdeeg)
  • ½ l water
  • 100 gr kristalsuiker
  • 24 gedroogde pruimen
  • 200 gr marsepein
  • 100 gr geraspte chocolade
  • 50 gr poedersuiker
  • kaneelstokje
  • kruidnagel
  • citroensap
  • bakboter

Verhit het water met kristalsuiker, kaneelstokje, kruidnagel en citroensap. Gaar de pruimen erin en laat het een nacht trekken op kamertemperatuur. Druk elke keer 2 pruimen met 20 gram marsepein in elkaar, haal het door het deeg en frituur het in een laag olie bij 170˚C. Dep het overtollig vet af en rol het door het chocolade-poedersuiker mengsel.

Wiener Wäschmädeln Weense wasmeisjes

Ingrediënten

  • wijndeeg (zie bakdeeg)
  • 8 abrikozen
  • 1/16 l abrikozen likeur
  • 200 gr marsepein
  • poedersuiker
  • vanillesaus
  • bakboter

Was de abrikozen, halveer en ontpit ze. Besprenkel de abrikozen met abrikozenlikeur en strooi er poedersuiker over. Laat de likeur intrekken en druk elke keer twee helften me een stukje marsepein bij elkaar. Haal de abrikozen door het wijndeeg en frituur ze in heet vet, 170˚C. Dep het overtollige vet af, strooi er poedersuiker overheen en serveer met vanillesaus. Voor de volgende twee recepten heeft u Kartoffelteig Aardappeldeeg nodig.

Kartoffelteig Aardappeldeeg

Ingrediënten

  • 300 gr kruimige aardappelen
  • 120 gr meel
  • 30 gr griesmeel
  • 30 rg zachte boter
  • 2 eierdooiers
  • zout

Laat de gekookte, geschilde aardappelen uitdampen, stamp ze en verwerk ze samen met warme boter en de andere ingrediënten tot deeg. Kneed niet te lang, dit is slecht voor het deeg.

Marillenknödel Abrikozenknoedel

Ingrediënten

  • aardappeldeeg (zie hierboven)
  • 8 abrikozen
  • 8 suikerklontjes
  • 90 gr zachte boter
  • 150 gr paneermeel
  • poedersuiker
  • aardappeldeeg

Was de abrikozen en droog ze. Druk met het uiteinde van de lepel de pit eruit. Druk er een klontje suiker in. Vorm het aardappeldeeg in een ongeveer 5 centimeter dikke rol, snijd het in plakken en druk deze plat. Leg het deeg om de abrikozen en vorm een knoedel en leg het in zacht kokend, zout, water. Afhankelijk van de grootte, 12 tot 15 minuten afgedekt laten koken. Giet de knoedel goed af. Bak het paneermeel in boter goudgeel en rol de knoedel erdoor heen. Bestrooi het met poedersuiker.

Zwetschenknödel Pruimenknoedel

Ingrediënten

  • aardappeldeeg (zie hierboven)
  • 8 pruimen
  • 8 suikerklontjes
  • 90 gr zachte boter
  • 150 gr paneermeel
  • poedersuiker

Was de pruimen en droog ze af, snijd ze open en haal de pit eruit. Leg een klontje suiker in de pruim. Vorm het aardappeldeeg in een ongeveer 5 centimeter dikke rol, snijd het in plakken en druk deze plat. Leg het deeg om de pruimen, vorm een knoedel en leg het in zacht kokend, zout, water. Kook het, afhankelijk van de grootte, 12 tot 15 minuten. Giet het goed af. Bak het paneermeel in boter goudgeel en rol de knoedel erdoor heen. Serveer het met poedersuiker.
© 2007 - 2019 Jootje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koken in de Indische keukenKoken in de Indische keukenEr komen heerlijke recepten voort uit de Indische keuken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit de Indische…
De buitenlandse keukensDe buitenlandse keukensIeder land heeft zijn eigen eetgewoontes. Maar als u kijkt naar hun producten en ons eten, maakt het een groot verschil…
De Tsjechische keuken: Vepřo knedlo zeloDe Tsjechische keuken: Vepřo knedlo zeloTsjechië is een prachtig land waar veel moois te ontdekken valt. Prachtige landschappen, boeiende steden en een indrukwe…
Je keuken renoveren: maak je keuken weer als nieuwJe keuken is aan een opknapbeurt toe. Maar je vind het niet nodig om een nieuwe keuken te kopen of je hebt er het budget…
Heerlijke Italiaanse recepten van Laura VitaleHeerlijk verse kaneelbroodjes, Nutella crossaints, spaghetti, pizza, knoflookbrood, bruschetta en nog heel veer meer. La…

Reageer op het artikel "De Oostenrijkse keuken: Nagerechten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jootje
Gepubliceerd: 14-10-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!