Bechamelsaus: Niet alleen voor lasagne
Iedereen kent bechamelsaus als onderdeel van lasagne. Veel mensen denken ook dat het heel moeilijk is om te maken en nog meer mensen weten niet dat je het voor heel veel gerechten kunt gebruiken. Als je eenmaal weet hoe je een bechamelsaus moet maken, kun je er eindeloos mee blijven variëren. In dit artikel staat een recept voor lasagne en een recept voor een echte Hollandse ovenschotel.
Hoe maak je bechamelsaus?
Het standaard recept geeft aan 1 deel boter, 1 deel bloem en 10 delen melk. Een beter resultaat wordt verkregen als men margarine gebruikt in plaats van roomboter. Allereerst wordt de boter gesmolten in de pan. Zet het vuur laag en voeg de bloem toe. Roer goed en laat het mengsel kort bakken. Voeg vervolgens de melk toe en roer flink met een garde om klonters te voorkomen. Verwarm de saus voorzichtig onder constant roeren. Na ongeveer 10 minuten dikt de saus in. Voeg de gewenste kruidingen toe.
Lasagne Bolognese
Ingrediënten (4-6 personen)
- 400 g gemengd gehakt
- 2 uien, gesnipperd
- 2 knoflooktenen, gehakt
- 1 aubergine, in stukjes gesneden
- 2 blikken tomatenblokjes
- 3 blikjes tomatenpuree
- 2 bollen mozarella, in dunne plakjes gesneden
- geraspte kaas
- lasagnebladen
- 1 laurierblad
- Italiaanse kruiden of oregano
- peper, zout, olijfolie
- balsamicoazijn, optioneel
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 500 g melk
Bereiding
Verhit wat olijfolie in een pan. Voeg de uien toe en bak ze glazig. Voeg de knoflook toe en bak ongeveer één minuut mee. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak het rul. Voeg de aubergine toe wanneer het gehakt bijna goed is. Schep vervolgens de tomatenpuree door het mengsel en bak deze mee. Voeg de tomatenblokjes pas toe als de tomatenpuree niet meer zurig ruikt. Dit duurt ongeveer een paar minuten. Kruid de saus naar smaak met peper, zout, Italiaanse kruiden en eventueel een scheutje balsamicoazijn of rode wijn. Voeg ook het laurierblad toe. Doe een deksel op de pan en laat de saus ongeveer 20 minuten op laag vuur sudderen.
Verwarm de oven voor op 200 graden en maak intussen de bechamelsaus zoals hierboven beschreven. Kruid de saus met peper en zout. Vet een ovenschaal lichtjes in.
Maak de laagjes van de lasagne als volgt: een laagje lasagnebladen, daarbovenop de rode saus, nog een laagje lasagneblade, plakjes mozarella en eindig met de bechamelsaus. Strooi geraspte kaas op de bovenkant.
Zet de lasagne 35-45 min. in de oven totdat de bovenkant mooi bruin is.
Preischotel met mosterd
Ingrediënten (4-6 personen)
- 500 g gemengd gehakt
- 2 rode uien, gesnipperd
- 2 knoflooktenen, gehakt
- 600 g prei, in ringen gesneden
- 500 g aardappelschijfjes, niet voorgekookt
- 100 g geraspte kaas
- 3-5 el grove mosterd
- peper, zout, kerriepoeder
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 500 ml melk
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden. Verhit een pan zonder olie en bak het gehakt rul. Voeg de ui toe en bak ongeveer 5 minuten tot de ui zacht is. Voeg de knoflooktenen toe en bak een minuutje mee. Kruid het mengsel met peper, zout en kerriepoeder. Voeg de prei toe en schep goed om. Bak een paar minuutjes mee en zet dan de pan uit. Maak de bechamelsaus zoals hierboven beschreven. Voeg op het laatst de mosterd toe naar smaak en een handje geraspte kaas. Kruid eventueel nog af met peper en zout.
Schep het gehaktmengsel in een licht ingevette ovenschaal. Schenk de bechamelsaus over het gehakt. Verdeel de aardappelschijftjes erover en strooi geraspte kaas op de bovenkant. Zet de schaal 30 minuten in de oven.
Tip: Een leuke variant hierop is de prei te vervangen door bloemkool of broccoli en de mosterd in de bechamelsaus te vervangen door alleen kaas. Het recept is verder hetzelfde als hierboven beschreven.