Lekkere recepten voor Pasen
Tijdens Pasen zet iedereen graag wat feestelijks op tafel. Traditionele ingrediënten voor Pasen zijn zalm en lamsvlees. Met de volgende recepten zet je een aantal van deze paasgerechten in een handomdraai op tafel; de perfecte zalmmousse, niet te versmaden aardappelpoffertjes met zalm en lamsvlees met rosé-saus.
Zalmmousse:
De mousse laat je opstijven in een vorm, bijvoorbeeld eentje in de vorm van een vis. Vet deze vorm in met olijfolie en leg er daarna eventueel overlappende repen plastic folie in, zodat de mousse makkelijker uit de vorm loslaat. Dit recept is heel goed een dag van tevoren te maken.
Ingrediënten:
- 1 blikje rode zalm
- 1 pakje boursin naturel
- 5 blaadjes gelatine*
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 dl water
- 1/2 groene paprika (zeer klein gesneden)
- zout
- peper
- dragon of dille
Vet de vorm dus in met olijfolie of zonnebloemolie en bedek eventueel met plastic folie. Laat de gelatine weken en los het op in warm water waaraan je eventueel wat citroensap hebt toegevoegd. Meng de uitgelekte zalm met de boursin en de fijngehakte paprika en de mayonaise. Breng op smaak met wat zout, peper en dragon of dille. Roer vervolgens de opgeloste gelatine erbij en laat het geheel minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Haal een half uur voor het serveren uit de koelkast en stort de mousse op een bord.
* wanneer je een groot blik zalm neemt dan dien je alle ingrediënten te verdubbelen
behalve de gelatine.
Aardappelpoffertjes met zalm
Keukenprinses Nigella Lawson bedacht dit recept voor heerlijke eenhapspoffertjes voor bij de borrel, als voorgerecht of als brunchgerechtje. Zet je grillpan klaar want hierin bak je deze poffertjes, of kleine pannenkoekjes. Voor ongeveer 30 stuks van deze overheerlijke pannenkoekjes heb je nodig:
- 3 eieren
- 125 ml melk
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 lente-uitjes
- citroensap
- 60 gram instant pureepoeder
- 40 gram bloem
- half theelepeltje bakpoeder
Voor de
saus heb je nodig:
- minstens 75 ml sour cream
- grote theelepel mierikswortel (fijngeraspt uit potje)
- Daarnaast heb je zo'n 300 gram zalm nodig en een bosje verse dille.
Meng de eieren met de melk en de olijfolie. Knip de lente-uitjes fijn en voeg die toe, net als wat druppels citroensap. Voeg de pureepoeder, de bloem en het bakpoeder erbij en roer goed door. Verhit de grillpan voor. Vorm platte poffertjes of kleine pannenkoekjes door ongeveer één eetlepel van het beslag op de grillpan te leggen. Druk dit wat plat met de lepel. Keer na ongeveer 1 minuut. Leg de poffertjes op een schaal, bedek ieder poffertje met een flinke klodder van je saus en leg er daarna de zalm op. Maak tenslotte af met een flinke toef dille bovenop ieder stukje zalm.
Paaslam met rosé-saus:
Hiervoor heb je nodig (4 personen):
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 50 gram boter
- 3 eetlepels (zonnebloem)olie
- 4 lamsfilets a 100 gram
- zout
- peper
- 4 dubbele lamskoteletten
- 1,5 dl rosé
- 1,5 dl runderfond
- 4 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels gembersiroop
- eventueel munt
Verwarm de oven voor op 100 graden (warmhoudstand). Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan in ongeveer 2 minuten goudbruin. Verhit de boter met de olie en bak de filets in ongeveer 7 minuten bruin van buiten en rosé van binnen. Haal de filets uit de pan, bestrooi met zout en peper en leg in de ovenschaal. Plaats de ovenschaal afgedekt in de oven. Bak de koteletten in het achtergebleven bakvet in ongeveer 3 minuten per kant goudbruin. Haal ze vervolgens uit de pan, bestrooi met peper en zout en plaats ze bij de filets in de oven. Verhit het achtergebleven bakvet in de pan, voeg de rosé toe en laat tot de helft inkoken. Voeg de runderfond, de citroensap en wat gembersiroop toe. Laat ongeveer 3 minuten zachtjes doorkoken. Snijd de filets in schuine reepjes op de borden. Leg de koteletten er schuin bij. Schep er wat saus over en bestrooi met de geroosterde pijnboompitten. Eventueel kun je er ook nog wat kleingesneden verse munt overheen strooien. Doe de overgebleven saus in een sauskom en zet op tafel.
Eet smakelijk!