Brunch organiseren: 7 tips voor een geslaagde brunch
Brunchen is bij heel wat mensen een favoriete activiteit op zondag. Ook op traditionele feestdagen komen families en vrienden samen, om te genieten van een uitgebreide brunch. Een brunch is een goede oplossing als je een ontbijt en een lunchmaaltijd wil combineren. Je kan kiezen voor heel wat lekkers aan tafel, zoals allerhande kleine gerechtjes en verschillende dranken. Een glaasje bubbels is geen overbodige luxe bij een brunch. Gezellig samenzijn is absoluut een belangrijke troef van een brunch. Je kan wat bijpraten met familie of vrienden, en tegelijkertijd genieten van een tafel boordevol lekkers. Enkele goede en bruikbare tips kunnen helpen om jezelf en je gasten een onvergetelijke brunch aan te bieden. Een geslaagde brunch organiseren vraagt tijd en heel wat voorbereidend werk.
Brunchen: de combinatie van een laat ontbijt en een vroege lunch
Indien je mensen wil uitnodigen om iets te komen eten, dan dien je een bepaald tijdstip af te spreken. Heel vaak wordt er gekozen voor een lunch of een avonddiner. Brunchen is echter ook een optie. Een brunch wil zeggen dat je de mensen tussen het uur van het ontbijt en het uur van de lunch uitnodigt. Een perfecte brunchmaaltijd start rond 10u30 of 11u. Zo heb je de mogelijkheid om zowel ontbijt- als lunchgerechten te serveren. Het is zeker niet ongewoon dat er naast koffiekoeken en brood ook vlees en vis wordt geserveerd bij een brunch. De brunch kan je starten met een alcoholisch aperitief, voor de gasten die dat wensen. Een aperitief brengt onmiddellijk de nodige sfeer en is een mooie start van een gezellige dag.
Koffiekoeken, brood, vlees en vis zijn mogelijkheden bij een brunchbuffet. /
Bron: Up Free, Pixabay
Brunch organiseren: gezellig samenzijn is de belangrijkste troef
Naast lekker eten en drinken is het samenzijn bij een brunch van groot belang. Soms heb je bepaalde mensen lange tijd niet gezien. Een brunch is dan de ideale gelegenheid om wat bij te praten en de laatste nieuwtjes met elkaar te delen. Aangezien de tijdspanne van een brunch zeer lang kan zijn, heb je de kans om met heel wat familieleden of vrienden goed bij te praten. Een brunchmaaltijd heeft alles in zich om heel de familie of vriendenkring te verwennen.
7 tips om een geslaagde en heerlijke brunch te organiseren
Een goede voorbereiding is erg belangrijk
Een goede voorbereiding en organisatie is onontbeerlijk voor een geslaagde brunch. Maak een lijstje van benodigdheden en doe enkele dagen van te voren je boodschappen. Bepaalde gerechten kan je de dag vooraf al klaarmaken, indien het gerecht dit toelaat. Op deze manier kan je gewoon ’s ochtends al je aandacht toespitsen op de verse gerechtjes en de tafelversiering. Indien je tijd wil besparen, dan kan je de aankopen plannen via de online webshops van de verschillende supermarkten.
Vraag je gasten of er speciale wensen zijn
Het is bijzonder attent om als gastheer of gastvrouw te polsen naar de eetgewoonten of intoleranties van je gasten. Zijn er gasten die glutenvrij eten? Zijn er vegetariërs bij je gasten? Indien je dit op voorhand weet, dan kan je hiermee rekening houden alvorens je boodschappen gaat doen. IJsjes zijn altijd een flinke meevaller als er kindjes aanwezig zijn. Je hoeft dit niet op voorhand aan te kondigen. Je krijgt zelf een fantastisch gevoel wanneer je merkt dat het kindje van zijn ijsje geniet.
Diverse keuzes vallen altijd in de smaak
Voorzie voor de gasten een mix van warm en koud, zoet en zout. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld een eigerecht, vers brood, kazen en salades. Een lekker zoet dessertgebak valt steeds in de smaak bij je gasten. De voortdurende afwisseling van gerechten zorgt voor een feestelijk gevoel.
Combinatie van binnen-en buitenshuis eten in de lente of zomer
In de lente of zomer laat het weer toe om buiten te eten. Maak hiervan ook gebruik. Dek zowel de tafel binnen als buiten tijdens deze periode. Je zou bijvoorbeeld kunnen starten met een eerste broodmaaltijd in de woonkamer, om vervolgens enkele warme gerechtjes buiten aan de tuintafel te serveren. Je kan ook de gasten de keuze laten om binnen of buiten te eten. Aangezien een brunch lang genoeg duurt, hoeft het niet te storen dat bepaalde mensen binnen en andere mensen buiten eten.
Extra sfeer maakt een brunch volledig
Leuke sfeerelementen tijdens de brunch zijn erg belangrijk. De sfeer zit in de kleine alledaagse dingen. Sfeerbrengers zijn een mooie vaas met fris ruikende bloemen, een zomers schilderij of een fijne quote aan de muur. Je kan ook werken in een bepaald thema of met een bepaalde kleur. Met Pasen kan je bijvoorbeeld kiezen voor een gele tint. Voorbeelden zijn gele servetten, gele narcissen of een gele slinger aan de muur.
Een glaasje bubbels hoort bij een geslaagde brunch. /
Bron: Vbosica, Pixabay
Glaasje cava, prosecco of champagne maakt het feestelijk
Cava, prosecco of champagne zijn de meest gekende wijnen met bubbels. Een topbrunch mag absoluut starten met een glaasje bubbels. Een glaasje bubbels is tevens heel feestelijk en zal door heel wat gasten geapprecieerd worden. Voor de gasten die geen alcohol wensen, kan je alcoholvrije cava of vruchtensap voorzien. Kindjes kan je tevreden stellen met een glaasje kinderchampagne (kidibul).
Reken een ruime tijdspanne voor je brunch
Een brunch kan heel wat tijd in beslag nemen. Je hebt immers voor een ruimere tijd eten en drinken voorzien. Plan zelf geen andere activiteit meer op de dag van de brunch. Het is best mogelijk dat je laatste gasten heel laat blijven, waardoor je onmogelijk naar je andere activiteit kan gaan. Geniet van het moment, en laat je gasten ook genieten.
Brunch: klassieker op feestdagen
Een brunch is traditioneel een voltreffer op feestdagen of momenten waarop families en vrienden samenkomen. Een paasbrunch valt heel zeker in de smaak op Pasen. Specifiek met Pasen kan je, als start van de brunch, verschillende soorten brood met enkele chocoladefiguurtjes (een mogelijk voorbeeld is een paashaas van chocolade) serveren. Vervolgens ga je over op een buffetvorm van koude en warme gerechten. De hele voor- en namiddag kunnen er lekkere dranken geconsumeerd worden. Ook op feestdagen zoals Kerstmis en Pinksteren zijn brunchmaaltijden mogelijk. Heel wat restaurants bieden hun klanten ook brunchmaaltijden aan. Op deze manier hoeft niemand in de familie of vriendenkring zich te bekommeren over de brunch en de daarbij gepaard gaande voorbereidingen. Het biedt ook de kans aan de organisator om gezellig mee te genieten aan tafel.