Cupcakes met een boodschap maken voor je Valentijn

Cupcakes met een boodschap maken voor je Valentijn Wil je met Valentijn je geliefde verrassen met een zoet dessert met een boodschap? Of hem of haar een klein maar origineel en met liefde gemaakt geschenk geven? Waarom dan geen cupcakes versieren in het thema Valentijn? Gewoon met veel rood of met veel versieringen, met een verrassing vanbinnen of nog met een boodschap aan de buitenkant. De mogelijkheden zijn quasi eindeloos. Gebruik gewoon je fantasie en ga aan de slag. Direct op het bord of ingepakt in een mooi doosje, je zou voor minder smelten!

Cupcakes voor Valentijn

Wie Valentijn zegt, denkt onmiddellijk aan hartjes, pijlen en de kleur rood. Combineer dit alles op een paar cupcakes en je kan je geliefde verrassen met een zoet en lekker dessert, direct op het bord of als klein cadeau.

Ingrediënten voor het maken van zo'n 17 à 18 cupcakes

Basisrecept

Het deeg voor de cupcakes kan je heel eenvoudig zelf maken. Hiervoor heb je nodig: 250 g bloem, 250 g suiker, 2 pakjes vanillesuiker, 250 g boter en 4 eieren. Doe de bloem in een kom, voeg er de suiker en de vanillesuiker bij. Snij de malse boter in blokjes en roer onder het deeg. Nu nog de eieren één voor één onder voortdurend roeren aan het mengsel toevoegen en klaar is Kees. Met deze bereiding maak je ongeveer 17 à 18 cupcakes. Een dertigtal minuten bakken in een oven op 180 °C. Controleer of de cupcakes gaar zijn door er met een vork in te prikken. Komt de vork er droog uit, dan zijn de cupcakes klaar. Voor cupcakes die mooi in vorm blijven, gebruik je best een ovenschotel met gaatjes voor zo'n 12 cupcakes. Geen moed en zin om het deeg zelf te maken? Dan kan je kant en klaar deeg kopen bij een grootwarenhuis of een bakspeciaalzaak.

Originele cupcakes maken

Wil je de Valentijncupcakes origineler maken? Giet dan een beetje deeg in de vorm, leg hierop een laag rode confituur (aardbeien, framboos, rode besjes, etc) of roomboter en hierop terug een laag deeg. Zowel roomboter als confituur mogen mee bakken. Een aardige verrassing wanneer je je er niet aan verwacht. Of spuit chocolade in de cupcake. Hiervoor vul je een spuitje met vloeibare chocolade. Steek het spuitje in de cupcake nadat hij gebakken is en spuit de chocolade in de cupcake. Je kan ook op verschillende plaatsen chocolade inbrengen.

Geef het deeg een kleurtje

Of maak eens roze of rode cupcakes door eetbare kleurvloeistof toe te voegen aan het deegmengsel.

Benodigdheden voor het versieren van de cupcakes

Een overzichtje van de te gebruiken benodigdheden: voor Valentijn cupcakes zullen rolfondant of marsepein in de kleuren rood en roze overheersen, dus kan je hier best een flinke blok van inslaan. Verder kan je de cupcakes afwerken met eetbare pareltjes, korreltjes, figuurtjes, stukjes fruit, eetbare glitters, eetbare schrijfpennen, etc. Voor deze tijd van het jaar zijn vooral hartjes aangewezen natuurlijk en rode of roze glitters. Verder heb je nog nodig: een aantal uitsteekvormen (hartjes, beertjes, hondjes, man, vrouw,...), een deegrol, messen, vorken, satéstokjes, etc. en natuurlijk een flinke dosis creativiteit.

Ideetjes voor Valentijncupcakes

Voor deze periode van het jaar is rood en roze het meest geschikt! Je kan uniforme cupcakes maken door al je cupcakes eerst te bekleden met een laagje roze rolfondant/marsepein. Hiervoor neem je een stukje rolfondant / marsepein en rol je het uit met een deegrol. Leg het laagje op je cupcake en snij de overtollige delen weg. Bestrooi met rode of roze glitters. Nu kan je gaan versieren:
 • Snij een hartje uit een plakje rode rolfondant/marsepein. Met een eetbare stift of glitterpasta kan je de intialen van jezelf en je geliefde aanbrengen op het hart
 • Snij een hartje uit een plakje rode rolfondant/marsepein. Teken met een eetbare stift of glitterpasta een pijltje door het hart en schrijf jullie initialen naast de pijl
 • Iets moeilijker: leg een rood hartje op de cupcake. Snij nu het hartje en de cupcake in twee met het typische zigzag patroon. Voeg de twee helften terug samen. Jij krijgt later één helft en je geliefde de andere helft.
 • Snij een engeltje met pijl en boog uit roze rolfondant/marsepein en leg hem op een rode ondergrond van rolfondant/marsepein
 • Snij twee hartjes uit rode rolfondant/marsepein en leg ze half over elkaar
 • Maak boodschappen op je cupcakes: of je snijdt heel kleine lettertjes uit en bevestig ze allemaal op één cupcake, of je snijdt grotere letters uit. Bevestig iedere letter dan op een cupcake en vorm op die manier een woord, een zin of een spreuk. Je kan de cupcakes in de juiste volgorde serveren of je kan je geliefde zelf laten puzzelen. Misschien een originele manier voor een huwelijksaanzoek? De letters kan je natuurlijk ook kant en klaar kopen in een voedingswinkel of bij de betere supermarkt.
 • Snij twee beertjes, hondjes of andere lieve diertjes uit. Leg een naar links en een naar rechts zodanig dat ze elkaar kussen.
 • Snij een jongen en een meisje uit. Leg ze tegen elkaar zodat het lijkt dat ze elkaar kussen
 • Snij een beertje, een hondje of een ander lief diertje uit (misschien een verwijzing naar een troetelnaam). Leg het op de cupcake. Snij een aantal kleine hartjes uit en bevestig ze boven het figuurtje. Je kan eventueel ook gekochte suikerfiguurtjes gebruiken.
 • Bevestig tal van kleine hartjes op je cupcake (je kan ze zelf maken of kant en klaar kopen in strooipotjes)
 • Maak steeds kleiner wordende hartjes uit in verschillende kleuren. Bevestig ze op elkaar, het grootste onderaan, het kleinste bovenaan.
 • Meng de rolfondant met eetbare glitters of kleine korreltjes. Maak hiervan een hartje dat je bevestigt op een ondergrond van een andere kleur.
 • Maak een roosje van rode rolfondant en bevestig op een witte of roze achtergrond.
 • Snij vuurrode lippen uit en bevestig ze op een roze of witte achtergrond
 • Snij een hartje en een sleutel uit. Bevestig ze naast elkaar op de cupcake. Een verwijzing naar "de sleutel naar je hart". Snij met wit een rechthoek uit. Kerf met een mes lijntjes zodanig dat het een omslag lijkt. Verzegel de omslag met een klein, rood hartje.
 • Snij lippen uit rode rolfondant/marsepein
 • Iets moeilijker: wil je je geliefde een boodschap of (Valentijnswensen) meegeven, dan kan je deze op een klein papiertje schrijven dat je in het deeg steekt wanneer je de cupcakes bakt.
 • Breng met een klein spuitje rode confituur of dikke grenadinesiroop in de cupcake aan. Doe dit langs de onderkant, dan zie je het gaatje niet. Lekker en verrassend!

Lees verder

© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas: cupcakes maken met leuke verieringenSinterklaas: cupcakes maken met leuke verieringenWie Sint zegt, denkt onmiddellijk aan pakjes, aan een schoorsteen, aan een wit paard, aan een wortel, aan schoentjes en…
Cupcakes maken met als thema voetbal. Goal, goal, goal!Cupcakes maken met als thema voetbal. Goal, goal, goal!EK, WK, voetbalgekte! Overal zie je vlaggen, slingers, stickers, toeters en t-shirts in de kleuren van de deelnemende pl…
Valentijn smoothiesValentijn smoothiesMaak Valentijn bijzonder met één van de volgende Valentijn smoothies. Sommige van deze smoothies zijn ideaal voor een on…
Recept voor lekkere cupcakesHet maken van cupcakes is een leuke trend van tegenwoordig. Dat is natuurlijk niet zo gek als je bekijkt wat voor lekker…

Spekkedikken bakken volgens traditioneel receptSpekkedikken zijn voor veel mensen een onbekend product. Dit is op zich niet vreemd want ze worden over het algemeen all…
Huzarensalade en dressings, net even andersHuzarensalade, wie kent het niet? Een salade met als basis aardappelen en verschillende groenten. Deze salade wordt vaak…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 02-07-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.