Sinterklaas: cupcakes maken met leuke verieringen

Sinterklaas: cupcakes maken met leuke verieringen Wie Sint zegt, denkt onmiddellijk aan pakjes, aan een schoorsteen, aan een wit paard, aan een wortel, aan schoentjes en aan Zwarte Piet. Deze elementen kan je ook aanwenden op een zoete lekkernij: cupcakes! De basis voor de cupcakes is heel makkelijk te maken en het versieren van de koekjes is een aangename bezigheid. Voor een leuke namiddag met de kinderen en een zalig toetje op pakjesavond: cupcakes in een Sinterklaasjasje!

Het bereiden van de cupcakes

Voor het maken van cupcakes kan je kant en klaar deeg kopen bij bijvoorbeeld Aveve. Maar je kan je deeg ook heel eenvoudig zelf maken. Hiervoor heb je nodig: 250 g bloem, 250 g suiker, 2 pakjes vanillesuiker, 250 g boter en 4 eieren. Doe de bloem in een kom, voeg er de suiker en de vanillesuiker bij. Snij de malse boter in blokjes en roer onder het deeg. Nu nog de eieren één voor één onder voortdurend roeren aan het mengsel toevoegen en klaar is Kees. Met deze bereiding maak je ongeveer 17 à 18 cupcakes. Een dertigtal minuten bakken in een oven op 180 °C. Voor cupcakes die mooi in vorm blijven, gebruik je best een ovenschotel met gaatjes voor zo'n 12 cupcakes. Wil je de cupcakes origineler maken? Giet dan een beetje deeg in de vorm, leg hierop een laag confituur en hierop terug een laag deeg.

Het versieren van de cupcakes

Marsepein of rolfondant

Je kan de cupcakes met verschillende materialen versieren. Je hebt marsepein in verschillende kleuren. Marsepein heeft een lichte amandelsmaak en rolt heel makkelijk uit. Rolfondant rolt ook heel makkelijk uit en bestaat ook in een tiental verschillende kleuren. Rolfondant heeft een iets zoete smaak. Je kan rolfondant en marsepein mengen. Zowel rolfondant als marsepein bestaan ook in wit.

Tips en tricks om met rolfondant en marsepein te werken

De witte variant kan je zelf kleuren met kleurvloeistof. Wil je een kleur die niet in het asortiment zit, dan kan je verschillende kleuren mengen. Zo krijg je paars als je blauw en rood mengt, oranje als je geel en rood mengt, etc. Om de laag rolfondant of marsepein vast te maken aan de cupcake, kan je chocopasta of confituur gebruiken. Verschillende lagen rolfondant of marsepein kan je laten kleven door de verschillende lagen lichtjes te bevochtigen met water. Niet te veel, anders krijg je een kliederboel. Je kan de cupcakes ook versieren met glazuur. Ook dat kan je kleuren met kleurvloeistof.

Afwerking en benodigdheden

Verder kan je de cupcakes afwerken met eetbare pareltjes, korreltjes, figuurtjes, stukjes fruit, eetbare glitters, eetbare schrijfpennen, etc. Verder heb je nog nodig: een aantal steekvormen, een deegrol, messen, vorken, satéstokjes, een lookpers, etc. Om te vermijden dat je rolfondant en je marsepein aan de tools blijven kleven, kan je een beetje poedersuiker op de rolfondant/ marsepein strooien.

Ideeën voor Sinterklaascupcakes

Het paard van Sinterklaas

Steek een paard uit witte rolfondant / marsepein. Versier met een rood zadel en een aantal pluimen op het hoofd. Bedek de cupcake met een groene of blauwe laag rolfondant / marsepein en leg het paard hierop.

Een wortel

De wortel kan je zowel plat als in 3D maken. Voor een platte wortel snij je een driehoek uit oranje rolfondant / marsepein. Met wat groene rolfondant /marsepein maak je wat loof. Breng met een satéstokje een aantal kerven aan in de wortel. Leg een laagje witte rolfondant / marsepein op je cupcake. Leg hier je wortel op. Voor een 3D wortel maak je een oranje worstje van rolfondant / marsepein. Maak er aan een kant een puntje aan. Ook hier maak je inkervingen op je wortel. Maak wat loof en bevestig dit aan de dikke kant. Leg je wortel op je cupcake.

De zak van Sinterklaas

Ook de zak van Sinterklaas kan je plat of in 3D maken. Voor de platte zak snij je een zakvorm uit in bruine rolfondant / marsepein. Maak er een lintje rond met een rood worstje rolfondant / marsepein en maak een vierkantje voor op de zak. Maak halve pakjes die uit de zak steken in verschillende kleuren. Leg een rood vel rolfondant/ marsepein op je cupcake en leg de zak er op. Voor een zak in 3D kneed je eerst een bolletje in bruine rolfondant / marsepein. Kneed het bolletje daarna in de vorm van een zak. Bind er een lintje rond. Hiervoor maak je een dun rood worstje. Maak een klein vierkantje om op de zak te kleven. Maak kleine pakjes in verschillende kleuren die je uit de zak laat komen. Leg een velletje rode rolfondant / marsepein op je cupcake en zet de zak er op.

De mijter en de staf van de Sint

De mijter kan je zowel plat als in 3D maken, de staf kan je enkel plat maken. Leg een velletje witte rolfondant / marsepein op je cupcake. Snij een rode mijter uit een velletje rolfondant / marsepein. Leg hierop twee gele strepen. Maak met geel ook de staf van de Sint. Hiervoor rol je een geel worstje en leg je er vanboven een krul in. Voor een mijter in 3D maak je eerst een rood rechthoekje en daarna een rood driehoekje. Zet de driehoek op de rechthoek en werk de naden weg. Versier nu met gele strepen. Plaats de mijter op je cupcake.

Een schoorsteen

Maak een rechthoekje van ongeveer drie op vier centimeter met rode rolfondant / marsepein. Kerf met het satéstokje of met het mes een steenstructuur in de schoorsteen. Maak een aantal pakjes die uit de schoorsteen steken of die er naast liggen. Leg een wit vel rolfondant /marsepein op je cupcake en zet de schoorsteen er op.

Zwarte Piet

Ook Zwarte Piet kan plat of in 3D. Voor de Zwarte Piet in 3D kneed je een klein zwart balletje van zo'n centimeter doorsnee. Maak er ogen, een neus en een mond op. Maak een dun velletje gele rolfondant / marsepein die je plooit als kraag. Leg dit onder het hoofd van Zwarte Piet. Neem de lookpers en duw hier een klein worstje donkerbruine rolfondant / marsepein door. Je krijgt allemaal sliertjes. Leg dit als haar op het hoofd van de Zwarte Piet. Nu nog een petje boetseren en op de krullen leggen en klaar is je Zwarte Piet. Leg hem op een blauw velletje rolfondant / marsepein op je cupcake. Voor een "platte" Piet snij je een zwart gezichtje uit. Je legt er ogen, een neus en een mond op of je tekent ze met een eetbare schrijfstift. Voor de ogen kan je bijvoorbeeld ook eetbare pareltjes gebruiken. Maak een kraag en een petje uit gele of rode rolfondant / marsepein. Maak haar met de lookpers en leg dit rond het gezicht. Leg hier de pet op.

Sint en Piet

Je kan ook lettertjes maken en zo SINT of PIET op je cupcake schrijven. Je kan ook een tekst maken over verschillende cupcakes. Zo kan je bijvoorbeeld WELKOM SINT EN ZWARTE PIET schrijven.

Een schoen

Boetseer een bruine schoen in rolfondant / marsepein in 3D. Leg hier een wortel in en een klontje suiker, eventueel ook een wit rolletje voor een opgerolde brief. Leg een groen vel rolfondant / marsepein op je cupcake en zet je schoen hierop.

De stoomboot

Leg een lichtblauw velletje rolfondant / marsepein over je cupcake. Snij een bootvorm uit in zwarte rolfondant / marsepein. Maak een witte streep voor op de romp. Maak de schouw en zet hier ook een witte streep op vanboven. Afwerken met een getekend lijntje en kleine veelkleurige vlaggetjes.

Zoals je ziet, makkelijk en een leuke bezigheid voor kinderen. Veel plezier en eet smakelijk!
© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas is jarigSinterklaas is jarig5 december is het pakjesavond. Sinterklaas is weer in het land en dit wordt volop gevierd. Wat is de herkomst van Sinter…
Traditie met SinterklaasTraditie met SinterklaasSinterklaas of Sint-Nicolaas is het hoofdpersonage tijdens het jaarlijkse volksfeest van Sinterklaas. Dit feest wordt in…
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?
Boekrecensie: Dikkie Dik Sinterklaas en KerstmisrecensieBoekrecensie: Dikkie Dik Sinterklaas en KerstmisDikkie Dik, de bekende rode kater, beleeft allemaal spannende avonturen. In het boek rond het thema Sinterklaas en Kerst…

Lekkere stamppot receptenLekkere stamppot receptenStamppot is echt winters en daar hebben we met een zachte herfst niet aan hoeven te beginnen. Maar enig moment wordt het…
Halloween: griezelig versierde cupcakes, cake en koekjesHalloween: griezelig versierde cupcakes, cake en koekjesHalloween. Alles kleurt oranje, zwart, wit en paars. Spinnen, spinnenwebben, spoken, zwarte katten, heksen, grafzerken,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixel1, Pixabay
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 16-11-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.