Huzarensalade en dressings, net even anders
Huzarensalade, wie kent het niet? Een salade met als basis aardappelen en verschillende groenten. Deze salade wordt vaak als bijgerecht gegeten. Vooral in het zomerseizoen in het voor de winkels bijna niet aan te slepen, omdat het heerlijk combineert bij de barbecue. Bent u echter de standaard huzarensalade een beetje zat, en wilt u eens wat anders? Lees dan even verder en maak bijvoorbeeld eens een shoarma salade.
Huzarensalade, de ingrediënten
Een huzarensalade bestaat uit aardappelblokjes, rundvlees, appel, augurk, ui en een dressing van mayonaise. Vaak worden er ook doperwten, paprika, corned beef, hamblokjes en eieren in verwerkt, maar van oorsprong hoort dit er niet in thuis.
Huzarensalade, de oorsprong
De naam huzaren komt van
'Hongaarse ruiters'. Deze ruiters trokken ten strijde tegen de Turken. Vaak werden huzaren vooruit gestuurd om de boel te verkennen, om zich vervolgens onopgemerkt te mengen tussen de vijanden. Omdat zij om die reden geen vuur konden maken om te koken, namen zij van te voren klaargemaakt voedsel mee: een koude salade, de huzarensalade.
Huzarensalade, eigengemaakte (6 personen)
Ingrediënten: 400 gram vastkokende aardappels, 250 gram gaar soepvlees, 2 eieren, 1 ui, 150 gram doperwten/wortelen mix, 1/2 pot zilveruitjes, 1/2 pot augurken (zoetzuur), 2 appels, 3 grote el mayonaise, azijn/olie, peper/zout/kerrie, verse peterselie.
Bereidingswijze:
- Kook de aardappelen, eieren en doperwten/wortelen mix.
- Snijd de ui, zilveruitjes, augurken en appels in stukjes. Hak ook vast wel peterselie fijn.
- Snijd ook de beetgare aardappelen, eieren en het soepvlees in stukjes.
- Doe de aardappelblokjes, eieren, soepvlees, zilveruitjes, augurken en het uitje in een kom en meng dit met 2 el olie en 1 el azijn.
- Voeg ook de stukjes appel en doperwten/wortelen mix toe.
- Meng tot slot de mayo door de salade en breng het geheel op smaak met peper, zout en kerriepoeder.
Wanneer u graag een
Russische salade maakt, dient u het soepvlees te vervangen door vette witvis. Vervolgens maakt u de salade op door het in de smeren met mayonaise en te bedekken met plakjes ei.
Variatie 1: Shoarma salade (8 personen)
Ingrediënten: 1 kilo huzarensalade (vers of eigengemaakt), 200 gram shoarma, 2 dikkere plakken salami, 2 appels, 2 stengels bleekselderij, 1 paprika, 2 grote el mayonaise, 2 el sinaasappelsap, 1 tl shoarmakruiden.
Bereidingswijze:
- Bak de shoarma in een aantal minuten gaar en laat het uitlekken op een velletje keukenpapier.
- Snijd de salami, appels, bleekselderij en paprika in kleine stukjes.
- Maak de dressing: roer de mayonaise, sinaasappelsap en shoarmakruiden door elkaar. Naar eigen smaak kunt u iets afwijken van de hoeveelheden die u toevoegt.
- Doe de huzarensalade in een grote bak en roer de afgekoelde shoarma, de gesneden ingrediënten en de dressing door elkaar.
- Heerlijk bij een barbecue of als bijzonder bijgerecht tijdens de feestdagen.
Variatie 2: Mediteraanse salade (8 personen)
Ingrediënten: 1 kilo huzarensalade (vers of eigengemaakt), 1 blikje tonijn, 3 dikkere plakken chorizo, 1 ui, 1 mini blikje groene bonen, 2 tomaten, 1 paprika, handvol olijven, 2 eieren, 1 grote el mayonaise, 2 tl groene pesto, Italiaanse kruiden, knoflookpoeder.
Bereidingswijze:
- Snijd de chorizo, bonen, tomaten (zonder zaad), paprika, olijven en gekookte eieren in stukjes.
- Doe de huzarensalade in een grote bak en roer de gesneden ingrediënten, mayonaise en pesto door elkaar.
- Voeg tot slot nog war Italiaanse kruiden en knoflookpoeder naar smaak toe.
Overheerlijke dressings
Een dressing is een soort saus dat men gebruikt om de salade 'aan te kleden'.
- Mosterdmayo: 1 tl dyon mosterd, 1 el grove mosterd, 1 grote el mayonaise, 1 el yoghurt.
- Honingmosterd: 2 grote el mayonaise, 1 el grove mosterd, 1 el honing, 1 tl citroensap.
- Pittig en zoet: 2 grote el mayonaise, 2 el sinaasappelsap, 1 tl shoarmakruiden.
- Yoghurtdressing: 4 el yoghurt, 1 grote el mayonaise, scheutje azijn, peper/zout/suiker.
- Aioli (knoflookmayonaise): 2 grote el mayonaise, 1 knoflookteen, peper/zout, scheutje olie.
- Amerikaanse dressing: 2 grote el ketchup, 1 uitje, 2 augurken, 2 el koffieroom, 1 el mayonaise, peper/zout/paprikapoeder.
- Griekse dressing: 2 el mayonaise, 1 tl fijngehakte dragon, 1 kleine knoflookteen, scheutje olijfolie en witte wijnazijn, peper/zout.
- Italiaanse kruiden: 1 zakje Duyvis dipsaus Napolitano, 2 el mayonaise.
Dressing tips:
Een fijngesneden
uitje door de dressing is altijd erg lekker. Wilt u de dressing
verdunnen, gebruik dan een scheutje water. Ook kunt u heerlijke dressings maken met
Calve salad mix. Deze zakjes dressing (per 3 verpakt) kunt u simpelweg aanmaken met water en olie en is dus lekker te gebruiken in een salade met sla als hoofdingrediënt. Wilt u deze zakjes gebruiken voor uw huzarensalade, meng het dan met mayonaise of yoghurt.