Huzarensalade en dressings, net even anders

Huzarensalade, wie kent het niet? Een salade met als basis aardappelen en verschillende groenten. Deze salade wordt vaak als bijgerecht gegeten. Vooral in het zomerseizoen in het voor de winkels bijna niet aan te slepen, omdat het heerlijk combineert bij de barbecue. Bent u echter de standaard huzarensalade een beetje zat, en wilt u eens wat anders? Lees dan even verder en maak bijvoorbeeld eens een shoarma salade.

Huzarensalade, de ingrediënten

Een huzarensalade bestaat uit aardappelblokjes, rundvlees, appel, augurk, ui en een dressing van mayonaise. Vaak worden er ook doperwten, paprika, corned beef, hamblokjes en eieren in verwerkt, maar van oorsprong hoort dit er niet in thuis.

Huzarensalade, de oorsprong

De naam huzaren komt van 'Hongaarse ruiters'. Deze ruiters trokken ten strijde tegen de Turken. Vaak werden huzaren vooruit gestuurd om de boel te verkennen, om zich vervolgens onopgemerkt te mengen tussen de vijanden. Omdat zij om die reden geen vuur konden maken om te koken, namen zij van te voren klaargemaakt voedsel mee: een koude salade, de huzarensalade.

Huzarensalade, eigengemaakte (6 personen)

Ingrediënten: 400 gram vastkokende aardappels, 250 gram gaar soepvlees, 2 eieren, 1 ui, 150 gram doperwten/wortelen mix, 1/2 pot zilveruitjes, 1/2 pot augurken (zoetzuur), 2 appels, 3 grote el mayonaise, azijn/olie, peper/zout/kerrie, verse peterselie.

Bereidingswijze:

  • Kook de aardappelen, eieren en doperwten/wortelen mix.
  • Snijd de ui, zilveruitjes, augurken en appels in stukjes. Hak ook vast wel peterselie fijn.
  • Snijd ook de beetgare aardappelen, eieren en het soepvlees in stukjes.
  • Doe de aardappelblokjes, eieren, soepvlees, zilveruitjes, augurken en het uitje in een kom en meng dit met 2 el olie en 1 el azijn.
  • Voeg ook de stukjes appel en doperwten/wortelen mix toe.
  • Meng tot slot de mayo door de salade en breng het geheel op smaak met peper, zout en kerriepoeder.
Wanneer u graag een Russische salade maakt, dient u het soepvlees te vervangen door vette witvis. Vervolgens maakt u de salade op door het in de smeren met mayonaise en te bedekken met plakjes ei.

Variatie 1: Shoarma salade (8 personen)

Ingrediënten: 1 kilo huzarensalade (vers of eigengemaakt), 200 gram shoarma, 2 dikkere plakken salami, 2 appels, 2 stengels bleekselderij, 1 paprika, 2 grote el mayonaise, 2 el sinaasappelsap, 1 tl shoarmakruiden.

Bereidingswijze:

  • Bak de shoarma in een aantal minuten gaar en laat het uitlekken op een velletje keukenpapier.
  • Snijd de salami, appels, bleekselderij en paprika in kleine stukjes.
  • Maak de dressing: roer de mayonaise, sinaasappelsap en shoarmakruiden door elkaar. Naar eigen smaak kunt u iets afwijken van de hoeveelheden die u toevoegt.
  • Doe de huzarensalade in een grote bak en roer de afgekoelde shoarma, de gesneden ingrediënten en de dressing door elkaar.
  • Heerlijk bij een barbecue of als bijzonder bijgerecht tijdens de feestdagen.

Variatie 2: Mediteraanse salade (8 personen)

Ingrediënten: 1 kilo huzarensalade (vers of eigengemaakt), 1 blikje tonijn, 3 dikkere plakken chorizo, 1 ui, 1 mini blikje groene bonen, 2 tomaten, 1 paprika, handvol olijven, 2 eieren, 1 grote el mayonaise, 2 tl groene pesto, Italiaanse kruiden, knoflookpoeder.

Bereidingswijze:

  • Snijd de chorizo, bonen, tomaten (zonder zaad), paprika, olijven en gekookte eieren in stukjes.
  • Doe de huzarensalade in een grote bak en roer de gesneden ingrediënten, mayonaise en pesto door elkaar.
  • Voeg tot slot nog war Italiaanse kruiden en knoflookpoeder naar smaak toe.

Overheerlijke dressings

Een dressing is een soort saus dat men gebruikt om de salade 'aan te kleden'.
  • Mosterdmayo: 1 tl dyon mosterd, 1 el grove mosterd, 1 grote el mayonaise, 1 el yoghurt.
  • Honingmosterd: 2 grote el mayonaise, 1 el grove mosterd, 1 el honing, 1 tl citroensap.
  • Pittig en zoet: 2 grote el mayonaise, 2 el sinaasappelsap, 1 tl shoarmakruiden.
  • Yoghurtdressing: 4 el yoghurt, 1 grote el mayonaise, scheutje azijn, peper/zout/suiker.
  • Aioli (knoflookmayonaise): 2 grote el mayonaise, 1 knoflookteen, peper/zout, scheutje olie.
  • Amerikaanse dressing: 2 grote el ketchup, 1 uitje, 2 augurken, 2 el koffieroom, 1 el mayonaise, peper/zout/paprikapoeder.
  • Griekse dressing: 2 el mayonaise, 1 tl fijngehakte dragon, 1 kleine knoflookteen, scheutje olijfolie en witte wijnazijn, peper/zout.
  • Italiaanse kruiden: 1 zakje Duyvis dipsaus Napolitano, 2 el mayonaise.

Dressing tips:

Een fijngesneden uitje door de dressing is altijd erg lekker. Wilt u de dressing verdunnen, gebruik dan een scheutje water. Ook kunt u heerlijke dressings maken met Calve salad mix. Deze zakjes dressing (per 3 verpakt) kunt u simpelweg aanmaken met water en olie en is dus lekker te gebruiken in een salade met sla als hoofdingrediënt. Wilt u deze zakjes gebruiken voor uw huzarensalade, meng het dan met mayonaise of yoghurt.
© 2011 - 2024 Datvw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dressings met olijfolie: 3 simpele receptenDressings met olijfolie: 3 simpele receptenOlijfolie vormt de basis voor veel overheerlijke dressings. Want een salade smaakt pas echt lekker als hier een goede dr…
Gezonde salades met kaasGezonde salades met kaasKaas is een echte smaakmaker, dat is niet nieuw. Kaas kan echter op de meest uiteenlopende manieren gebruikt worden in d…
Maaltijd saladesMaaltijd saladesVerschillende salades voor de zwoele zomeravonden. Groene salade met kippenlevers en spek. Witlof salade met appel. Witt…
Salades; combinaties en receptenSalades; combinaties en receptenSla is een heerlijk (bij)gerecht. Vooral in de zomer is het verfrissend en natuurlijk erg gezond. Het kan bijna overal b…

Cupcakes met een boodschap maken voor je ValentijnCupcakes met een boodschap maken voor je ValentijnWil je met Valentijn je geliefde verrassen met een zoet dessert met een boodschap? Of hem of haar een klein maar origine…
Saffraan, gekleurde geurSaffraan, gekleurde geurSaffraan is een specerij afkomstig van een crocussoort, die in Anatolié in de vroege herfst de weiden purper kleurt, en…
Bronnen en referenties
  • Nl.wikipedia.org: huzarensalade
Datvw (44 artikelen)
Gepubliceerd: 27-12-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.