Recept voor lekkere cupcakes

Het maken van cupcakes is een leuke trend van tegenwoordig. Dat is natuurlijk niet zo gek als je bekijkt wat voor lekkere soorten en leuke creaties je ermee kan maken. Je kunt de cupcakes voorzien van een vrolijk laagje marsepein of rolfondant, maar ook andere toppings zijn leuk en lekker om mee te variëren. Niet alleen als traktatie op feestjes doen de cupcakes het goed, ook op bruiloften zie je dat cupcakes steeds meer een grotere rol krijgt. Ook bij de geboorte van jongetjes en meisjes zijn blauw of roze versierde cupcakes een leuke en smakelijke lekkernij. In dit artikel staat een heerlijk recept om basis cupcakes te maken. De cupcakes zullen niet te hoog worden, zoals muffins, maar plat zodat je er nog leuk mee kunt decoreren. Je kunt er je eigen creativiteit op los laten om bijvoorbeeld kleurstoffen of aroma’s aan het recept toe te voegen. Tot slot kun je de cupcakes versieren met bijvoorbeeld marsepein of rolfondant. In dit artikel vind je een aantal tips.

Allereerst aan de slag. Met dit recept kun je 12 cupcakes maken. Je kunt hiervoor papieren vormpjes, siliconen vormpjes of een bakblik voor cupcakes gebruiken. Mocht je papieren vormpjes of het bakblik gebruiken, dan kun je deze combineren door de papieren vormpjes in de vormen van het bakblik te zetten. De papieren vormpjes staat daardoor wat stabieler, waardoor de cupcakes uiteindelijk een mooie ronde in plaats van ovale vorm krijgen.

De benodigdheden

Voor dit basisrecept heb je de volgende benodigdheden nodig:
 • 130 gr. boter (liefst roomboter)
 • 130 gr. zelfrijzend bakmeel
 • 130 gr. suiker
 • 2 eieren
 • 2 eetlepels melk
 • Snufje zout

Belangrijk is om alle ingrediënten op kamertemperatuur te hebben. Dit voorkomt klontjes in het beslag die ontstaan door het bij elkaar voegen van ingrediënten die verschillen van temperatuur. Door de ingrediënten op kamertemperatuur te krijgen kun je deze het beste vooraf uit de koelkast halen en een tiental minuten op het aanrecht te laten liggen.

Bereiding

Zorg ervoor dat het aanrecht schoon en opgeruimd is voordat je aan de slag gaat. Zorg er daarnaast voor dat de oven is opgewarmd (170 graden) en plaats het rooster in het midden van de oven. Mocht je enkel gebruik maken van papieren vormpjes dan kun je deze het beste op een ovenplaat i.p.v. ovenrooster zetten. Zorg dat je alvast een mixer met beslaghaken, een kom en een eetlepel paraat hebt.

 1. Snij de boter in reepjes en doe deze samen met de suiker in de kom. Gebruik de mixer op hoge snelheid om de twee ingrediënten samen te voegen, totdat er een luchtig beslag ontstaat.
 2. Voeg de eieren toe. Mix het op hoge stand en haal de beslaghaken soms op en neer zodat er als het ware lucht in het beslag komt.
 3. Voeg het zelfrijzende bakmeel beetje voor beetje toe, zodat het poeder goed wordt opgenomen in het beslag. Voeg ook het snufje zout toe.
 4. Wanneer het beslag uit een glad mengsel bestaat kun je de twee eetlepels melk toevoegen. De melk zorgt ervoor dat het beslag wat meer smeuïg wordt.
 5. Optioneel: je kunt, als je wilt, een aroma (zoals rum, vanille of amandel) toevoegen aan het beslag. Een paar druppeltjes is vaak al genoeg. Ook zou je een kleurstof kunnen toevoegen. Voeg wat druppeltjes rood toe om een roze-effect te krijgen.
 6. Vul de cupcake vormpjes met het beslag. Het is handig om twee eetlepels hiervoor te gebruiken. Zorg ervoor dat je genoeg hebt voor alle 12e de vormpjes. Het lijkt misschien alsof er wat weinig beslag in zit, maar de cupcakes zullen nog gaan rijzen in de oven en daardoor wat hoger worden.
 7. Plaats de cupcakes in de oven. Na +- 25 minuten zijn ze gaar. Je kunt controleren of ze gaar zijn door een satéprikker erin te steken. Als deze er droog uitkomt dan zijn de cupcakes goed. Omdat ovens van elkaar verschillen is het handig om af en toe naar de cupcakes te kijken. Probeer te voorkomen om de oven tussentijds open te doen. Hierdoor kunnen de cupcakes namelijk inzakken.

Tot slot

Wanneer de cupcakes klaar zijn kun je deze uit de oven halen en even laten afkoelen op het aanrecht. Wanneer de cupcakes niet helemaal plat zijn kun je ervoor kiezen om deze met een mes egaal af te snijden. Het is dan wel belangrijk dat de cupcakes goed zijn afgekoeld, omdat het anders lastiger wordt om het netjes te kunnen snijden. Een andere manier is om de cupcakes op de kop te leggen en na enkele minuten weer terug om te draaien.

Met kleurige marsepein of rolfondant kun je de cupcakes decoreren. Rolfondant kun je vaak beter gebruiken voor het laagje op de cupcake en het marsepein om figuurtjes en vormpjes zoals hartjes en roosjes te maken. Marsepein is namelijk net iets sterker dan rolfondant. Bij supermarkten en snoepzaken kun je leuke producten halen om de cupcakes verder mee te decoreren. Ook hebben deze winkels handig gereedschap om bijvoorbeeld blaadjes of bloemetjes mee uit te snijden of als patroon af te drukken.

Succes!
© 2013 - 2024 W-mdr90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cupcakes workshop – informatie en prijzenBen je op zoek naar een leuke groepsactiviteit voor een verjaardag, vrijgezellenfeest of vriendinnenweekend? Iets wat ni…
Cupcakes die nooit mislukken!Een must-have op een feestje en populairder dan ooit: cupcakes! Cupcakes zijn een fantastische traktatie en wanneer u le…
Traktaties met cupcakes als basisDe verjaardag van je kind is een speciale dag, op school staat je kind in het middelpunt van de belangstelling en mag he…
Cupcakes maken en versierenCupcakes, lekkere en vrolijke cakejes. Je kan ze gemakkelijk zelf maken en het is erg leuk, ook met kinderen. Maar wat i…

Yoghurt bereidingYoghurt bereidingYoghurt is een product wat veel mensen eten. De productie van yoghurt is een vrij simpel proces dat twee dagen in beslag…
Recept voor soesjes + tipsIn dit artikel staat een recept waarmee je lekkere luchtige en goed rijzende soesjes mee kunt maken. Soesjes zijn niet a…
W-mdr90 (35 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.