Kerst: cupcakes maken en versieren in kerstthema
Een middagje bakken en versieren met of zonder de kids, met vrienden of met familie. Met rolfondant of marsepein en figuurtjes om te decoreren. Laat je verbeelding maar spreken! 's Avonds lekker warm bij het haardvuur of gezellig naast de kerstboom. Keuvelend met vrienden of kijkend naar een leuke kerstfilm op de buis met de kinderen. En natuurlijk genietend van een aantal lekkere cupcakes in kerstthema met een warme tas thee, chocolademelk of koffie. Hoe eenvoudig en mooi kan het leven zijn! Smakelijk!
Het bereiden van de cupcakes
Cupcakedeeg
Voor het maken van cupcakes kan je kant en klaar deeg kopen bij het grootwarenhuis of de bakspeciaalzaak. Maar je kan je deeg ook heel eenvoudig zelf maken. Hiervoor heb je nodig: 250 g bloem, 250 g suiker, 2 pakjes vanillesuiker, 250 g boter en 4 eieren. Doe de bloem in een kom, voeg er de suiker en de vanillesuiker bij. Snij de malse boter in blokjes en roer onder het deeg. Nu nog de eieren één voor één onder voortdurend roeren aan het mengsel toevoegen en klaar is Kees. Met deze bereiding maak je ongeveer 17 à 18 cupcakes. Een dertigtal minuten bakken in een oven op 180 °C. Controleer of de cupcakes gaar zijn door er met een vork in te prikken. Komt de vork er droog uit, dan zijn de cupcakes klaar. Voor cupcakes die mooi in vorm blijven, gebruik je best een ovenschotel met gaatjes voor zo'n 12 cupcakes.
Een extraatje
Wil je de cupcakes origineler maken? Giet dan een beetje deeg in de vorm, leg hierop een laag confituur of roomboter en hierop terug een laag deeg. Zowel roomboter als confituur mogen mee bakken.
Het versieren van de cupcakes
Rolfondant of marsepein
Je kan de cupcakes met verschillende materialen versieren. Je hebt marsepein in verschillende kleuren. Marsepein heeft een lichte amandelsmaak en rolt heel makkelijk uit. Rolfondant rolt ook heel makkelijk uit en bestaat ook in een tiental verschillende kleuren. Rolfondant heeft een iets zoetere smaak. Je kan rolfondant en marsepein mengen. Zowel rolfondant als marsepein bestaan ook in wit. De witte variant kan je zelf kleuren met eetbare kleurstof. Wil je een kleur die niet in het assortiment zit, dan kan je verschillende kleuren mengen. Zo krijg je paars als je blauw en rood mengt, oranje als je geel en rood mengt, etc. Om de laag rolfondant of marsepein vast te maken aan de cupcake, kan je chocopasta of confituur gebruiken. Voor de kerstcupcakes kan je confituur van het seizoen gebruiken: sinaasappel of bosbes bijvoorbeeld. Verschillende lagen rolfondant of marsepein kan je laten kleven door de verschillende lagen lichtjes te bevochtigen met water. Niet te veel, anders krijg je een kliederboel. Je kan de cupcakes ook versieren met glazuur. Ook dat kan je kleuren met kleurvloeistof.
Afwerking
Verder kan je de cupcakes afwerken met eetbare pareltjes, korreltjes, figuurtjes, stukjes fruit, eetbare glitters of door er iets op te schrijven met speciale schrijfpennen. Verder heb je nog nodig: een aantal steekvormen, een deegrol, messen, vorken, satéstokjes, een lookpers, etc. en natuurlijk een flinke dosis creativiteit. Om te vermijden dat je rolfondant en je marsepein aan de tools blijven kleven, kan je een beetje poedersuiker op de rolfondant/ marsepein strooien.
Ideeën voor kerstcupcakes
Sneeuwvlok
Met een uitsteekvormpje één of een paar sneeuwvlokjes (naargelang de grootte van de uitsteekvorm) uitsteken in witte rolfondant / marsepein. Bestrooien met witte, eetbare glitter. Een dun velletje lichtblauwe rolfondant / marsepein uitrollen en de cupcake mee bekleden. De sneeuwvlok(ken) hierop leggen en vastmaken met een weinig water.
Rudolf
De cupcake bedekken met een dun velletje bruine rolfondant / marsepein. Een gewei maken met donkerbruin of zwart. Boven de cupcake bevestigen. Ogen maken en een knalrode neus: Rudolph the red nosed reindeer!
Kerstboom
Een donkerbruine achtergrond maken met een dun velletje rolfondant / marsepein. Uit donkergroen een
kerstboom steken of snijden. Balletjes in verschillende kleuren uitsteken en op de kerstboom bevestigen. Slingers maken met wit of geel en bestrooien met zilveren of gouden glitters. Voor de ballen kan je ook eetbare pareltjes gebruiken in allerlei kleuren. Bovenop een gele ster maken of een gele snoepconfetti in de vorm van een ster bevestigen. Eventueel nog een aantal pakjes onder de boom maken.
Kerstbal
Een eenkleurig lapje rolfondant / marsepein op de cupcake leggen. Een vierkantje bovenaan bevestigen en hieraan een goudkleurig snoeplintje bevestigen. De kerstbal verder versieren met pailletten of glitters of snoepconfetti. Je kan bijvoorbeeld ook cupcakeballen maken in een Scandinavisch thema: een rode achtergrond met een witte sneeuwvlok of een witte achtergrond met een rood rendier.
Besneeuwd kerkje
Maak een witte achtergrond met een lapje witte rolfondant / marsepein. Liever een nachttafereel? Gebruik dan zwart of donkerblauw. Breng een aantal gele sterren aan in de lucht. Maak hierop met rood een kerkje. Teken de bakstenen structuur met een satéstokje. Maak een zwart dak op toren en bijgebouw. Bestrooi het dak met witte eetbare glitter.
Kaarsen
Maak een groene achtergrond met rolfondant / marsepein. Snij een aantal rode rechthoeken van verschillende formaten uit. Schik ze naast elkaar op de achtergrond. Maak nu gele wieken en bevestig ze op de kaarsen. Met een goudkleurige pen voor etenswaren kan je nog streepjes rond de wiek tekenen.
Kerstklokken
Maak een blauwe achtergrond met rolfondant / marsepein. Maak met grijs of geel een stel klokken. Versier met zilveren of gouden eetbare glitters. Bevestig een zelfgemaakt lintje uit een smalle strook rolfondant / marsepein in een bijpassende kleur rond de klok. Eventueel ook nog een blaadje groene hulst en een rood bolletje uitsteken en op de klokken leggen.
Sterren
Maak een zwarte of donkerblauwe achtergrond met een dun lapje rolfondant / marsepein. Leg hierop een aantal gele snoepsterren of snij ze zelf uit een geel lapje rolfondant / marsepein. Of maak één vallende ster. Snij een grotere ster uit gele rolfondant / marsepein en maak er een staart aan, eveneens uit geel.
Kerstman
Maak een achtergrond van roze rolfondant / marsepein. Maak twee kleine donkerroze bolletjes voor de wangen, eventueel roze met rood mengen hiervoor. Bevestig op de roze achtergrond. Maak een witte baard en bevestig op de cupcake. Maak een roze bolletje voor de neus. Maak twee ogen en bevestig eveneens op de cupcake. Maak met wit twee dikke wenkbrauwen. Baard en wenkbrauwen bestrooien met witte eetbare glitters. Maak de rand van de hoed met witte rolfondant / marsepein, eveneens bestrooien met witte glitters. Daarboven komt dan de rode hoed van de kerstman, die uit de cupcake mag hangen.
Kerstkrans
Maak een donkerbruine achtergrond. Snij een aantal hulstblaadjes uit in groene rolfondant / marsepein. Schik de blaadjes in een cirkel. Maak rode bolletjes en schik ze op de blaadjes. Onderaan de krans nog een mooie eetbare strik maken.
Een engel
Maak een blauwe achtergrond met een dun lapje rolfondant / marsepein. Snij of steek een engel uit een lapje witte rolfondant /marsepein. Maak gele vleugels en bevestig ze achter de engel. Leg het geheel op de blauwe achtergrond. Maak een gezichtje met roze. Teken ogen. Maak met geel een band voor op het hoofd.
Muzieknoten
Maak een lichtgele achtergrond met een lapje rolfondant / marsepein. Maak met zwart dunne sliertjes voor de notenbalk. Maak de muzieknoten uit zwarte rolfondant / marsepein en bevestig op de notenbalk.
Sneeuwman
Maak een achtergrond deels uit blauwe rolfondant / marsepein, deels uit witte rolfondant / marsepein. Bevestig de witte lap onderaan en de blauwe bovenaan. Maak nu twee rondjes uit witte rolfondant. Een grote voor onderaan, een kleintje voor bovenaan. Maak met zwart een hoge hoed, twee ogen en drie knopen. Maak met bruin een bezem. Bevestig alles op zijn plaats.
Klok: 5 voor twaalf
Met een knipoog naar
Nieuwjaar: een vijf voor twaalf klok. Maak een witte achtergrond met een lapje rolfondant / marsepein. Maak 12 streepjes voor de uren met rode rolfondant / marsepein of met een tekenpen voor eetwaren. Maak twee rode wijzers en zet ze op vijf voor twaalf.
Champagneglazen
Snij twee champagneglazen uit. Haak ze in elkaar en bevestig ze op een blauwe of groene achtergrond uit rolfondant / marsepein.
Champagnefles met bubbels
Maak een lichtgele achtergrond met een lapje rolfondant / marsepein. Snij een fles uit donkergroene rolfondant / marsepein. Maak een gele etiket. Zet de fles schuin op de achtergrond. Maak met eetbare gele pareltjes een tekening van spuitende champagne boven de flessenhals.
Suikerstokjes
Maak een groene achtergrond met een lapje rolfondant / marsepein. Neem een blokje rode rolfondant / marsepein en een blokje witte rolfondant / marsepein. Maak van beide kleuren worstjes. Draai daarna de rode en de witte worst in elkaar. Snij er een slangetje af van zo'n vijf centimeter. Plooi het uiteinde in een krul. Maak een tweede kandijstokje. Leg beide in kruis over elkaar en bind ze vanonder vast met een wit strikje uit rolfondant / marsepein. Schik ze op de cupcake.
Veel plezier met het maken van deze
cupcakes en daarna allemaal samen op de bank voor een mooie
kerstfilm voor de hele familie! Smakelijk!