Cupcakes maken met als thema voetbal. Goal, goal, goal!

Cupcakes maken met als thema voetbal. Goal, goal, goal! EK, WK, voetbalgekte! Overal zie je vlaggen, slingers, stickers, toeters en t-shirts in de kleuren van de deelnemende ploegen. Hoe dichter bij de halve finale, hoe gekker! Om van de finale maar te zwijgen! Bij iedere goal gaat de menigte uit de bol! Mensen gaan bij elkaar zitten om samen naar de match te kijken. Lekker gezellig thuis of buiten op een groot scherm. Maar ook de innerlijke mens wil wel wat op zo'n moment. Wat dacht je van cupcakes met als thema voetbal? Een lekkere snack waar groot en klein op voorhand ook nog plezier aan beleven om ze te maken. Snel aan de slag dus!

Cupcakedeeg

Om het cupcakedeeg te maken, kan je een kant en klaar pakje kopen, bijvoorbeeld bij Aveve of bij de supermarkt. Maar je kan ook heel gemakkelijk zelf een snelle deeg maken. Quatre-quarts deeg is erg geschikt om cupcakes mee te maken. Hiervoor heb je nodig: 4 eieren, 250 gr bloem, 250 gr boter en 250 gr suiker. Voeg er nog twee pakjes vanillesuiker bij, roer alles goed om tot je een smeuïge deeg krijgt en je kan zo je vormpjes vullen. Heb je liever chocolade cupcakes, dan voeg je er gesmolten chocolade toe. Twintig à dertig minuten in een voorverwarmde oven en klaar is Kees! Nu kan het versierwerk beginnen!

Benodigdheden bij elkaar zoeken

Cupcakes kan je op veel verschillende manieren versieren en je kan cupcakes maken in elk denkbaar thema. Maar voetbal is toch wel een erg dankbaar thema. Geregeld zijn er immers Europese kampioenschappen of Wereldkampioenschappen. En dan willen de aanwezige supporters wel iets hebben om te knabbelen. Versier dus cupcakes in hun favoriete thema en hun avond kan niet meer stuk!

Benodigdheden voor het versieren van cupcakes

Natuurlijk kan je naar de winkel hollen en van alles gaan kopen, maar wie thuis eens goed rondkijkt, vindt al heel wat om de cupcakes mee te versieren. Denk maar aan uitsteekvormpjes, rietjes, plastieke onderleggers, een doodgewoon mes, een deegrol, etc. Wat je wel zeker moet gaan kopen is rolfondant of marsepein in verschillende kleuren. Of je kan witte rolfondant of marsepein kopen, maar dan moet je hem wel zelf gaan kleuren. Verder kan je ook glitters en schrijfpennen kopen met een eetbare pasta of inkt. Heb je dit allemaal klaarliggen, dan kan je aan de slag.

Het versieren van de voetbalcupcakes

De rolfondant

Je kan gaan voor cupcakes met de verschillende vlaggen van de deelnemende landen of je kan cupcakes maken met figuurtjes op. Maar daarvoor moet je eerst je rolfondant uitrollen. Die kan op een plastieken onderlegger met een deegrol. Daarna moet je de figuurtjes uitsnijden. Dat kan met een gewoon scherp mes of met uitsteekvormpjes.

Cupcakes met vlaggen

Voor de cupcakes met de verschillende vlaggen leg je eerst een laagje witte rolfondant op alle cupcakes. Daarna maak je de vlaggen van de verschillende deelnemende landen. Een overzichtje van de voornaamste vlaggen:
 • Frankrijk: verticaal: blauw - wit - rood
 • Duitsland: horizontaal: zwart - rood - geel
 • België: verticaal: zwart - geel - rood
 • Spanje: horizontaal: rood - geel - rood
 • Italië: verticaal: groen - wit -rood
 • Portugal: verticaal : groen - rood met gele ronde op scheiding kleuren
 • Denemarken: rood met een wit kruis
 • Verenigd Koninkrijk: blauw met 2 rood en wit kruizen
 • Griekenland: blauw met witte strepen - in linkerhoek blauw vak met wit kruis
 • Algerije: verticaal: groen - wit met rode maan en rode kleine ster
 • Argentinië: horizontaal: licht blauw - wit - licht blauw met geel zonnetje op witte streep
 • Brazilië: groen vlak met liggende gele ruit met blauwe bol in ruit
 • Mexico: verticaal: groen - wit - rood met tekening van adelaar op wit vak
Je kan cupcakes maken met alleen het land waar je fan van bent. Of je kan cupcakes maken van de twee landen die die avond tegen elkaar uitkomen. Of je kan gewoon vlaggetjes maken van alle deelnemende landen.

Cupcakes met figuurtjes

Voor de cupcakes met figuurtjes kan je ook alle kanten op. Voor deze cupcakes kan je verschillende ondergronden maken. Of je maakt een groene ondergrond om de grasmat weer te geven. Of je maakt een ondergrond in de kleur van je favoriete ploeg. Zo kan je oranje nemen voor Nederland, rood voor Spanje, blauw voor Frankrijk, etc. Daarna ga je figuurtjes maken. Enkele ideeën:
 • de score: met een spuitbare pasta maak je cijfertjes. Zo kan je een cupcake eten telkens er een goal wordt gescoord
 • goal: met een spuitbare pasta kan je op de cupcakes het woord GOAL spuiten
 • shoes: je rolt zwarte rolfondant / marsepein uit en snij er dan voetbalschoenen uit.
 • de grasmat: rol groene rolfondant /marsepein uit en spuit er met wit de lijnen op
 • voetbal: rol witte rolfondant / marsepein uit en snij er een ronde uit. Leg er daarna zwarte zeshoekjes op.
 • beker: rol gele rolfondant / marsepein uit en snij er een beker uit.
 • medaille: neem grijze rolfondant en snij er een medaille uit. Met zwarte spuitpasta kan je er nog een één op tekenen.
 • doel: Maak met witte spuitpasta een doel. Spuit nu de lijnen van het net met zwarte spuitpasta
 • truitje: maak truitjes in de kleur van je favoriete ploeg. Spuit er daarna het nummer of de naam op van de deelnemende spelers
 • spelers: spuit de namen van de spelers op de cupcakes
 • pintje bier: geen voetbal zonder een pintje bier. Rol gele en witte rolfondant /marsepein uit en snij er een glas bier uit met een schuimkraag.
 • hartjes: heb je hartjes in verschillende kleuren, dan kan je hartjes op je cupcake kleven in de kleuren van je favoriete ploeg.
 • prognose: je kan de prognose van iedereen opvragen en op de cupcakes spuiten met spuitbare pasta

Nu rest er jullie alleen nog maar de heerlijke cupcakes op te eten! Smakelijk en good luck aan je team! Moge de beste winnen!

Deze cupcakes kunnen natuurlijk ook gemaakt worden op een voetbalfeestje voor kinderen.
© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 1964In 1964 werd toen alweer het 2e EK voetbal gehouden, dit jaar werd het toernooi georganiseerd door Spanje. Dit EK werden…
EK voetbal 1960De Europese versie van het WK voetbal is natuurlijk het EK. In Europa is het een even groot feest als het WK. Ook dit to…
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…
EK voetbal 1976Tijdens het EK van 1976 in Joegoslavië bereikt Nederland voor het eerst in de geschiedenis de finaleronde van het EK. Ne…

Zuiderse gerechten: MoussakaMoussaka is een mooi voorbeeld van zomerse kost en belichaamt de Mediterraanse keuken ten voeten uit. Het is een ovensch…
Twee recepten met varkensreepjes en groentenTwee recepten met varkensreepjes en groentenTwee recepten met varkensreepjes. Het eerste recept is gemaakt van varkenslapjes met champignons en uien. Bij het tweede…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 24-03-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.